[GS MK II] Dodanie pamięci fotela
-
- Lex user
- Model Lexusa: GS300 MK II
[GS MK II] Dodanie pamięci fotela
Witam.
Jako, że to mój pierwszy post to chciałbym się na początku ze wszystkimi przywitać.
Z tego co się orientowałem to pamięć ustawień fotela kierowcy nie jest w standardzie. Stąd też moje pytanie czy interesował się ktoś z Was możliwością dodania tej opcji do samochodu, który jej nie ma. Interesują mnie głównie koszty i pracochłonność takiej operacji oraz co trzeba wymienić. Z tego co patrzyłem to same przyciski na drzwiach to nie jest duży problem, ale pewnie trzeba też wymieć komputer sterujący fotelami, pytanie czy same silniki też nie są inne.
Pewnie dla niektórych to zbędny bajer, ale akurat w moim przypadku bardzo mi by się to przydało.
Jako, że to mój pierwszy post to chciałbym się na początku ze wszystkimi przywitać.
Z tego co się orientowałem to pamięć ustawień fotela kierowcy nie jest w standardzie. Stąd też moje pytanie czy interesował się ktoś z Was możliwością dodania tej opcji do samochodu, który jej nie ma. Interesują mnie głównie koszty i pracochłonność takiej operacji oraz co trzeba wymienić. Z tego co patrzyłem to same przyciski na drzwiach to nie jest duży problem, ale pewnie trzeba też wymieć komputer sterujący fotelami, pytanie czy same silniki też nie są inne.
Pewnie dla niektórych to zbędny bajer, ale akurat w moim przypadku bardzo mi by się to przydało.
- maniek_ls400
- Lex Master
- Model Lexusa: W221 S500
Re: [GS MK II] Dodanie pamięci fotela
Jest trochę zależności. Gdzieś w Repair powinieneś znaleść schemat blokowy czyli co jest wymagane. Jeśli fotel od GS da się przykręcić na stelaż od LSa to mam taki razem z komputerem, silnikami, wiązkami (poodpinanymi czyli wtyczki całe) etc. Chyba, że GS też występował z takim wypasem 

Mariusz M.
Sprzedam części do LS430 2001 President Tel. 606-103-211
-
- Moderator
- Model Lexusa: Lexus
Tak jak napisał Mariusz. Konieczne będzie przejrzenie schematów.
Za pamięć i ustawienia foteli odpowiada dany sterownik- pewnie konieczna będzie wymiana sterownika plus dołożenie brakującej wiązki do przycisków. Jeśli masz jakieś namiary na takowe schematy to można zerknąć
Za pamięć i ustawienia foteli odpowiada dany sterownik- pewnie konieczna będzie wymiana sterownika plus dołożenie brakującej wiązki do przycisków. Jeśli masz jakieś namiary na takowe schematy to można zerknąć

-
- Lex user
- Model Lexusa: GS300 MK II
Niestety nie udało mi się namierzyć schematów, więc jak ktoś ma dostęp to mógłby się podzielić, linki w dziale z manualami są w większość już nieaktywne.
-
- Lex user
- Model Lexusa: GS300 2002r.
przepraszam że się wcinam w temat ale jak zapamiętać ustawienia dla danej osoby?
- maniek_ls400
- Lex Master
To się nazywa pamięć fotela albo ustawień W LS pamietane są ustawienia kierownicy lusterek pasów i fotela. Wybiera się jedną z 3 pozycji zapisanych w pamięci i gotowe.
Mariusz M.
-
- Lex user
Dzięki Mariusz, wiem jak to powinno działać, mi chodzi o to jak zapamiętać np. moje ustawienia, żebym się potem nie męczył.
- maniek_ls400
- Lex Master
Programujesz w pozycji skrzyni P trzymajac 1 2 lub 3 przez 2 sekundy do pikniecia
Mariusz M.
-
- Lex user
- ghostmateus
- Lex Driver
- Model Lexusa: GS 430
U mnie w GS-ie mam 2 pozycje i set a zapamiętuje również ustawienie siedzenia, kierownicy i lusterek co dla mnie jest bardzo wygodne.maniek_ls400 wrote:To się nazywa pamięć fotela albo ustawień W LS pamietane są ustawienia kierownicy lusterek pasów i fotela. Wybiera się jedną z 3 pozycji zapisanych w pamięci i gotowe.