[Is200] Amortyzatory Tył
- Damian87
- Lex Driver
- Model Lexusa: IS 200
[Is200] Amortyzatory Tył
Mam pytanie do tych co wymieniali amory z tyłu, czy tam coś sie jeszcze wymienia oprócz samych amortyzatorów? Jakieś odboje, poduszki itd...?
- banan1984
- Lex Driver
- Model Lexusa: 3S-GE
Re: [Is200] Amortyzatory Tył
Zalezy czy cos jeszcze wymaga u ciebie wymiany (jakies przeguby-gumy), ale generalnie to nic
- Damian87
- Lex Driver
Odp: [Is200] Amortyzatory Tył
Bo właśnie widzę że z przodu są gumowe odboje, ale z tyłu jest metalowa osłona.. dzięki za odpowiedź:)
-
- Lex Master
- Model Lexusa: Avensis t25 1,8 aut, rx300 2gen.
Często w zawieszeniu z tyłu padają też tuleje pływające znajdujące się w zwrotnicy
- Damian87
- Lex Driver
Jak rozepnie się zawieszenie to zobaczę czy gdzieś są luzy, choć narazie nic na to nie wskazuje. Najważniejsze ze przy wymianie amortyzatorów potrzebne są tylko Amory bo jeden mechanik chciał mnie już naciągnąć na odboje, poduszki i tuleje:/
- Damian87
- Lex Driver
Po wymianie amorów to zaczęło dopiero tłuc po dziurach
ale już wiem że te tuleje zwrotnicy są do wymiany, tak jak Tomekb pisał:)
Mam kilka pytań co do wymiany tych tuleji:
1. tak dla pewności, tuleja tzw. pływająca to jest ta którą zaznaczyłem na zdjęciu tak?

2. przy wymianie odpinamy amortyzator od dołu i drążek stabilizatora oby odchylić wahacz i to wystarczy?
3. Czy przez wymianę tej tulei nie popierdzieli się geometria koła? ewentualnie co można zrobić aby tego uniknąć..?

Mam kilka pytań co do wymiany tych tuleji:
1. tak dla pewności, tuleja tzw. pływająca to jest ta którą zaznaczyłem na zdjęciu tak?

2. przy wymianie odpinamy amortyzator od dołu i drążek stabilizatora oby odchylić wahacz i to wystarczy?
3. Czy przez wymianę tej tulei nie popierdzieli się geometria koła? ewentualnie co można zrobić aby tego uniknąć..?
- endrju1
- Lex Master
- Model Lexusa: is200
1. Tak to ta.
2. nic nie trzeba rozpinać, na podnośniku odkręcasz śrubę w tej tulei i wyjeżdżasz z piastą do góry.
3. może ci się zmienić pochylenie koła, jak sobie przed demontażem zaznaczysz to da się złożyć niemal tak samo jak było, jednak później sprawdzenie jest zalecane. Mi udało się że na sprawdzeniu wyszło że nie trzeba nic korygować.
2. nic nie trzeba rozpinać, na podnośniku odkręcasz śrubę w tej tulei i wyjeżdżasz z piastą do góry.
3. może ci się zmienić pochylenie koła, jak sobie przed demontażem zaznaczysz to da się złożyć niemal tak samo jak było, jednak później sprawdzenie jest zalecane. Mi udało się że na sprawdzeniu wyszło że nie trzeba nic korygować.
- Damian87
- Lex Driver
endrju1 dzięki za podpowiedź:)
- Damian87
- Lex Driver
I kupa, tuleje wymienione( choć nie bylo łatwo) i dalej jest takie głuche pukanie, taki dźwięk jak np. przy luzach na gumach stabilizatora.. najbardziej słyszalne jest to przy zjeżdżaniu z krawężnika albo na "leżącym policjancie". Sprawdziłem wydech nigdzie nie odbija, wyciągnąłem wszystkie graty z bagażnika, i to napewno nie chamulce. Tuleje też posprawdzane i już nigdzie z tyłu nie ma luzów...
Jakieś pomysły co to?...
Jakieś pomysły co to?...
-
- Lex Master
- Model Lexusa: IS200-> GS 300-> GS 430
Jeśli to nie amorki pukają - to sprawdź, czy nie masz luzu na tulejach gumowych łączących sanki z budą.
Najlepiej podlewarować cały tył - tak żeby sanki luźno wisiały i wtedy sprawdzić, czy nie ma tam luzu.
Najlepiej podlewarować cały tył - tak żeby sanki luźno wisiały i wtedy sprawdzić, czy nie ma tam luzu.