Opinie użytkowników Lexusa NX 350h
-
- Lex user
- Model Lexusa: NX 350H
Re: Opinie użytkowników Lexusa NX 350h
Ja nie wiem co ta akcja serwisowa na kamerę miała naprawić. Zwróciłem tylko uwagę, że takie zdarzenia miałem przed akcją, głównie przy mijaniu tirów na łukach. Czy to było z tym związane to nie wiem, gdybam. Co do Lexus Link to mam taki sam wpis po wymianie oleju i tej akcji serwisowej...
NX 350H AWD F Sport Sonic Grey - Odebrany 01.2023
-
- Lex user
- Model Lexusa: NX 350h
Olej 331 Uszczelka 10 filtr 59 robocizna 200 - oczywiście cena nettovki wrote: ↑23 Apr 2023, o 21:44Również wymieniłem po 2tyś z hakiem (tak jak zalecają). Tak z ciekawości:I.Q. wrote: ↑22 Apr 2023, o 18:14 Mam pytanie - czy u Was działają światła -" do odprowadzenia" po wyłączeniu i zamknięciu samochodu ????
Niby w ustawieniach mam zaznaczone 30 sek ale nie zapalają się. zauważyłem to dopiero wczoraj ponieważ głównie wieczorem parkuje w oświetlonym garażu więc nie jest mi to potrzebne. Ale wczoraj parkowałem u znajomych wieczorem i ZONK - ciemno !!!! a jak to jest u Was ?
Szkoda że akurat teraz to wyszło bo dopiero co byłem na serwisie wymienić olej (po 2000 km) i zamienić opony na felgach (letnie na alusy ze szlifem a zimowe na na czarne) no i złożyć koła letnie.
1. Po wymianie oleju + filtr + podkładka pod korkiem co masz wpisane w aplikacji LEXUS LINK w usługach serwisowych.
2. Jeśli to nie tajemnica ile sobie policzyli.
-
- Lex user
- Model Lexusa: ?
U mnie przy odbiorze - zalecenie pierwszej wymiany oleju po 15tys lub roku - standard.
Na zapytanie czy może jednak widzimy się po tysiącu odpowiedz: nie ma takiej potrzeby.
W żadnym nowym aucie po tysiaku - nie wymieniałem ani oleju ani filtrów (a NX to już trzecie).
Pierwsze wymiany zawsze na pierwszym przeglądzie (po roku bo przebieg niski).
W jakich salonach "zalecają" wymiany oleju zaraz po 1-2tys przebiegu - jeśli można zapytać?
Na zapytanie czy może jednak widzimy się po tysiącu odpowiedz: nie ma takiej potrzeby.
W żadnym nowym aucie po tysiaku - nie wymieniałem ani oleju ani filtrów (a NX to już trzecie).
W jakich salonach "zalecają" wymiany oleju zaraz po 1-2tys przebiegu - jeśli można zapytać?
-
- Lex user
- Model Lexusa: NX350h
Żaden salon to zaleca. Niektórzy eksperci zalecają zmienić po 1500 km żeby usunąć wszystkie kawałki metalu które pozostały po produkcji silnika.Emes wrote: ↑28 Apr 2023, o 23:33 U mnie przy odbiorze - zalecenie pierwszej wymiany oleju po 15tys lub roku - standard.
-
- Lex user
- Model Lexusa: w planach
Ciekawe, że inny japoński producent, a mianowicie Suzuki, przewiduje w autach obligatoryjną wymianę oleju przy przebiegu 1000 km. Nie jest to marka premium, ale doświadczenie w budowie silników ma ogromne.
-
- Nowy lex user
- Model Lexusa: NX
Z powodu niewiedzy poszukałem podpowiedzi w sieci.
Na stronie: https://www.i-auto.pl/tips/czy-warto-wy ... 00-km.html
Wyszła informacja firmowana portalem bez autora:
Czy warto wymieniać olej po 1000 km?
Współczesne silniki docierane są wstępnie w fabrykach i to powoduje, że w cywilnych samochodach nie ma potrzeby wymiany oleju np. po przejechaniu 1000 km. Silniki są kalibrowane i muszą być ułożone bardzo precyzyjnie – chociażby po to, by spełnić wyśrubowane normy czystości spalin.
Ile można przekroczyc wymiane oleju?
Nawet jeśli producent samochodu zaleca dłuższe okresy między wymianami, nowy olej silnikowy trzeba wlewać maksymalnie co 15 tys. km lub raz w roku. Szczególnie jeśli auto posiada turbosprężarkę, wtedy warto skrócić okres między wymianami do 10 tys. km.
Po jakim przebiegu Pierwsza wymiana oleju?
Wymiana oleju w nowym samochodzie
„Silnik w nowym samochodzie dociera się, dlatego trzeba wymienić olej po przejechaniu pierwszego 1000 km” – to kolejny mit. Dawniej rzeczywiście zalecano „dotarcie silnika” przez pierwsze kilka tysięcy kilometrów.
Na stronie: https://www.i-auto.pl/tips/czy-warto-wy ... 00-km.html
Wyszła informacja firmowana portalem bez autora:
Czy warto wymieniać olej po 1000 km?
Współczesne silniki docierane są wstępnie w fabrykach i to powoduje, że w cywilnych samochodach nie ma potrzeby wymiany oleju np. po przejechaniu 1000 km. Silniki są kalibrowane i muszą być ułożone bardzo precyzyjnie – chociażby po to, by spełnić wyśrubowane normy czystości spalin.
Ile można przekroczyc wymiane oleju?
Nawet jeśli producent samochodu zaleca dłuższe okresy między wymianami, nowy olej silnikowy trzeba wlewać maksymalnie co 15 tys. km lub raz w roku. Szczególnie jeśli auto posiada turbosprężarkę, wtedy warto skrócić okres między wymianami do 10 tys. km.
Po jakim przebiegu Pierwsza wymiana oleju?
Wymiana oleju w nowym samochodzie
„Silnik w nowym samochodzie dociera się, dlatego trzeba wymienić olej po przejechaniu pierwszego 1000 km” – to kolejny mit. Dawniej rzeczywiście zalecano „dotarcie silnika” przez pierwsze kilka tysięcy kilometrów.
-
- Lex user
- Model Lexusa: NX 350H
I ten cytat z jednego artykułu miałby być kontrą do usprawiedliwiania braku wymiany? Nie wymieniaj i pozwól innym robić co im się podoba. Nigdy się nie dowiemy jaka jest prawda. Każdy decyduje indywidualnie co zrobić. Moim zdaniem koszt niewspółmierny do ceny auta.
NX 350H AWD F Sport Sonic Grey - Odebrany 01.2023
-
- Lex Driver
- Model Lexusa: rx, gs, nx
teoretycznie nie ma najmniejszej potrzeby ... jednak ... nie zaszkodzi ... poza tym: jeżeli podjedziemy to zrobić to przy okazji mechanik spojrzy na auto i ma szansę coś innego zauważyć ... zawsze to dobrze wygląda w historii auta...
poza tym osobiście staram się nie krytykować kiedy ktoś próbuje zadbać o auto ponad to co jest wymagane ...
tak samo.. jeżeli ktoś robi km na trasie a po mieście ... inaczej należałoby liczyć te przebiegowe interwały olejowe
(ale jak ludzie by się czepiali na forach że muszą wymieniać częściej niż inni
)
poza tym osobiście staram się nie krytykować kiedy ktoś próbuje zadbać o auto ponad to co jest wymagane ...
tak samo.. jeżeli ktoś robi km na trasie a po mieście ... inaczej należałoby liczyć te przebiegowe interwały olejowe

-
- Lex Master
Jesli jechac na pierwsza wymiane oleju to od razu z woskiem zeby gniazdo zabezpieczyć przed popsuciem.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
- Nex
- Lex Driver
Jakie gniazdo?Klaudiusz wrote:Jesli jechac na pierwsza wymiane oleju to od razu z woskiem zeby gniazdo zabezpieczyć przed popsuciem.
350h Prestige Design Tazuna Panorama Sonic Grey