Jak na wyłączonym minęło to znaczy że komp benzynowy naprawił swoją mapę którą psuła źle wystrojona instalacja lpg, A gdy ciężko odpala na gorącym to znaczy że reduktor przepuszcza gaz do kolektora.Damian7546 wrote:Z układem paliwowym wszystko OK.
Teraz mam inna teorię. Gdy miałem wyłączony gaz to przez jakiś czas był problem z odpalaniem auta ale wszystko minęło i odpalał jak dawniej.
Potem wróciłem do jazdy na gazie i problem jest z odpalaniem gdy silnik jest ciepły ... Rano pali normalnie ... Może to gaz zalewa i nie odpala ? Co o tym sądzicie ?
Jak to sprawdzić ?
[IS 200] dlugo kreci podczas odpalania
- luki90
- Lex Driver
- Model Lexusa: IS200
Re: [IS 200] dlugo kreci podczas odpalania
www.facebook.com/kolorowakoszulka
-
- Lex user
Było założyć BRC :/
To czy reduktor przepuszcza gaz to rozumie że gazownik będzie w stanie zdiagnozować ?
To czy reduktor przepuszcza gaz to rozumie że gazownik będzie w stanie zdiagnozować ?
- luki90
- Lex Driver
No tak to podstawowa czynność, wyciąga rurkę z reduktora i wsadza do wody z mydłem 

- kupiec1985
- Lex Driver
- Model Lexusa: IS200 SC
ja już w ciemno kupiłem zestaw do regeneracji reduktora ( KME silver ponoć lubi przepuszczać) , do tego zestaw filtrów do LPG i tester szczelności , mając kabel do sterownika i programy czekam tylko na wolny czas bo się tym zająć , błędy mi na OBD wyskakują jak sporadyczne wypadnie zapłonów na 5 i 6 cylindrze oraz zbyt bogata mieszanka na banku 2 , ma ktoś screeny jak powinno wyglądać prawidłowe ustawienie mapy gazowej ??
-
- Lex user
Gazownik podłączył się do Gazu i stwierdził że wszystko z gazem ok.
A taki zaworek ciśnienia paliwa / czy czujnik temperatury od mieszanki ?
Gdzies na forum obiło mi się o uszy że to może jeszcz ebyć przycyzną... Ktoś coś wie?
Z tym że podłączenie się pod komputer silnika Lexusa też nie pokazuje żadnych błędów.
A taki zaworek ciśnienia paliwa / czy czujnik temperatury od mieszanki ?
Gdzies na forum obiło mi się o uszy że to może jeszcz ebyć przycyzną... Ktoś coś wie?
Z tym że podłączenie się pod komputer silnika Lexusa też nie pokazuje żadnych błędów.
- kupiec1985
- Lex Driver
no ja sobie w sobotę ogarnąłem reduktor zestawem naprawczym oraz wymieniłem filtr fazy ciekłej i lotnej , zrobiłem autokalibrację i mapowanie na LPG i NoPB ( więcej się nie znam)
i auto odpala normalnie od strzała niezależnie od tego czy zimne czy ciepłe , żadne błędy już mi nie wyskakują i auto na LPG odzyskało wigor , aczkolwiek chciałbym znaleźć jakiegoś fachowca co by mi to ustawił poprawnie z analizatorem spalin zwłaszcza ten reduktor który był kręcony z każdej strony choć liczyłem obroty to i tak nie liczę na to że jest ustawione poprawnie,
A ten Gazownik u którego byłeś to tylko podłączył się pod instalację i po tym stwierdził że z gazem ok ?? u mnie też przed nie wykazywało żadnych błędów w LPG ...
i auto odpala normalnie od strzała niezależnie od tego czy zimne czy ciepłe , żadne błędy już mi nie wyskakują i auto na LPG odzyskało wigor , aczkolwiek chciałbym znaleźć jakiegoś fachowca co by mi to ustawił poprawnie z analizatorem spalin zwłaszcza ten reduktor który był kręcony z każdej strony choć liczyłem obroty to i tak nie liczę na to że jest ustawione poprawnie,
A ten Gazownik u którego byłeś to tylko podłączył się pod instalację i po tym stwierdził że z gazem ok ?? u mnie też przed nie wykazywało żadnych błędów w LPG ...
- luki90
- Lex Driver
Damian7546 - zmień gazownika, podłączając się pod sterownik zazwyczaj wszystko jest git, Gość musi sprawdzić reduktor czy nie przepuszcza i kompem tego nie sprawdzi.
Kupiec1985 - dokładnie AFR to podstawa chyba że nie wychodzisz poza CL, ale tak się tym samochodem chyba nie da
Kupiec1985 - dokładnie AFR to podstawa chyba że nie wychodzisz poza CL, ale tak się tym samochodem chyba nie da

- kupiec1985
- Lex Driver
AFR wiem co to jest ale CL to już ni choleryluki90 wrote: Kupiec1985 - dokładnie AFR to podstawa chyba że nie wychodzisz poza CL, ale tak się tym samochodem chyba nie da

Ktoś może kojarzy jakiś specjalizacyjny się w tym warsztat w zachodniopomorskim ???
ktoś kogoś może z czystym sumieniem polecić w promieniu Szczecin - Wałcz - Słupsk - Kołobrzeg ??
-
- Lex Master
- Model Lexusa: Civic 2.2
Jakbyś szykował kiedyś wycieczkę do 3miasta i chciałbyś zaskoczyć do naprawdę dobrego gazownika to polecam z czystym sumieniem Vanos Gdynia. Cuda robią , wiedza na bardzo wysokim poziomie. Ja również błądziłem przez bardzo długi czas z bardzo prostą instalacją gazową, kasę pseudo fachowcy brali i nic nie potrafili zrobić.kupiec1985 wrote:AFR wiem co to jest ale CL to już ni choleryluki90 wrote: Kupiec1985 - dokładnie AFR to podstawa chyba że nie wychodzisz poza CL, ale tak się tym samochodem chyba nie da![]()
Ktoś może kojarzy jakiś specjalizacyjny się w tym warsztat w zachodniopomorskim ???
ktoś kogoś może z czystym sumieniem polecić w promieniu Szczecin - Wałcz - Słupsk - Kołobrzeg ??
https://www.facebook.com/vanosgdynia/?fref=ts
https://www.facebook.com/groups/lexuspolska
- luki90
- Lex Driver
AFR - stosunek powietrza do paliwa, na postawie AFR możesz wystroić auto w OL czyli open loop, wtedy ecu korzysta ze sztywnej mapy benzynowej.kupiec1985 wrote:AFR wiem co to jest ale CL to już ni choleryluki90 wrote: Kupiec1985 - dokładnie AFR to podstawa chyba że nie wychodzisz poza CL, ale tak się tym samochodem chyba nie da![]()
"Układ zamkniętej pętli CL (closed loop) - tym trybem komputer steruje biorąc dane z pierwszej sondy lambda i kompensując różnice z map paliwowych odpowiednio wzbogacając/zubożając dawkę paliwa do osiągnięcia pożądanego AFR zdefiniowanego w innej matrycy.
Układ otwartej pętli OL (open loop) - tym trybem komputer steruje nie biorąc danych z sondy lambda tylko biorąc dane z mapy paliwowej. Układ odłącza sondę lambda w tym trybie i sugeruje się tylko mapami paliwa. "