Zakup nowego lexusa RX 450 h+

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu RX
Post Reply
Marslo
Lex user
Model Lexusa: RX 450h+ , NX 450h+

Re: Zakup nowego lexusa RX 450 h+

Post by Marslo »

RobertSz wrote: 15 Oct 2024, o 18:08 Wcześniej napisałem, że jestem w pozytywnie zaskoczony to teraz napiszę, że jestem w pozytywnym szoku :)

Zycze, zeby sie ten stan utrzymal jak najdluzej :biggrin2:
Z tym , ze zuzycie pradu zima i w warunkach gorskich bedzie zapewne ze 20-30% wyzsze, benzyny ok 15% jak sadze.

zeus_LM
Lex user
Model Lexusa: LM

Post by zeus_LM »

Marslo wrote: 15 Oct 2024, o 16:48[...]
Moj poprzedni 450h F Sport po 135 tys km pokazywal srednia ok 8,5 l/100 km.
Zony NX 200t srednio ok 9,5 l/ 100 km.
[...]
Co do otwierania szyb to w poprzednich Lexach tez mialem to wgrane od poczatku. Teraz przycwaniaczyli;)
[...]

Mój LM 350h po ponad 1,6 tys. km średnie spalanie ma na poziomie 8,7 l/100km. A gabaryt i masę ma znacznie większą od RX'a.

To otwieranie szyb z pilota sprawdziłem u siebie i... też nie działa  :down: ale w instrukcji jest gwiazdka:
*1: Zmiany powyższych ustawień należy dokonywać w autoryzowanej stacji obsługi Lexusa lub w innym specjalistycznym warsztacie.
Będę musiał zadzwonić i porozmawiać o ustawieniu tego - oczywiście nie będę chciał słuchać o jakichkolwiek opłatach  :dirol:
Klaudiusz
Lex Master
Model Lexusa: NX350h

Post by Klaudiusz »

Otwieranie szyb z kluczyka ustawia sie np. Carista.
liquid8p
Administrator
Model Lexusa: RC

Post by liquid8p »

Klaudiusz wrote: 16 Oct 2024, o 09:29 Otwieranie szyb z kluczyka ustawia sie np. Carista.

Potwierdzam.
a3 8p >>> a5 8t >>> rc300...
RobertSz
Lex user
Model Lexusa: RX 450h+

Post by RobertSz »

Witam ponownie.
Być może naiwne albo śmieszne pytania, ale proszę o jakieś info.

Czy ładujecie swoje RXa z gniazdka w garażu zostawiając na całą noc ładowanie? Czy jest z tym jakiś problem związany z bezpieczeństwem? Co się dzieje jeżeli z gniazdka naładował się np. do godziny 2 w nocy? On się jakoś automatycznie odłącza? Nie macie z tym żadnych obaw?
Czy zdarzyło Wam się przyjechać do garażu ośnieżonym lub oblodzonym autem i od razu podłączyliście go do prądu i woda kapała na kabel i być może na styki? Czy są one szczelnie zabezpieczone podczas ładowania?

Czy głos asystentki nawigacji jest taki sztuczny i mało zbliżony do naturalnego?

Czy ktokolwiek zabezpieczał swój samochód folią i czy prócz efektu zabezpieczenia fizycznego ta folia poprawia także wygląd wizualny samochodu?
Marslo
Lex user
Model Lexusa: RX 450h+ , NX 450h+

Post by Marslo »

Mialem przez kilka lat BMW i3. Ladowalem zwykla ladowarka 230 V, tzw turystyczna. Podlaczalem auto jak wracalem do domu i odlaczalem jak wyjezdzalem nastepngo dnia rano. Nawet zostawialem auto podlaczone na kilka miesiecy bez uzytkowania.

Zanim zalozylismy w domu ladowarke Zaptec ladowalem zony auto ta ladowarka 230V, ktora jest na wyposazeniu kazdego 450h+.
Ustawialem na godziny nocne na tansza taryfe. Auto rozpoczynalo i konczylo ladowanie automatycznie.
Rano bateria byla w pelni naladowana, odlaczalem kabel i podstawialem zonie auto na podjazd, a co;)

Nic sie nie przejmuj, bedzie dobrze. Wtyczki sa zabezpieczone , zdarza mi sie ladowac RX w czasie deszczu, ladowarka typu wallbox jest na zewnatrz przy parkingu. 

Zwykla ladowarka 230 V laduje z moca ok 2,3 kW wiec potrzeba ok 6,5 h na pelne naladowanie. Trojfazowa naladujesz w 2,5 h, ot cala roznica. Z baterii 18,1 kWh dostepne jest bowiem w trybie EV max 14 kWh, pozostale ok 4 kWh sluza do jazdy hybrydowej w trybie HV, nawet jak zasieg EV wynosi 0 km.
Dzieki temu kupujac 450h+ masz dwa samochody - elektryczny i hybrydowy.

Last edited by Marslo on 16 Oct 2024, o 17:06, edited 1 time in total.
RobertSz
Lex user

Post by RobertSz »

OK, rozumiem.
Dzięki
RobertSz
Lex user

Post by RobertSz »

Właśnie otrzymałem informację, że zamówiony Lexus jedzie do salonu. W poniedziałek przewidziany jest detailing środka w postaci zabezpieczenia skór i w środę 23.10.2024 odbiór:)
nethobbit
Lex user

Post by nethobbit »

Dziś odebrałem 450h+. Odnośnie dźwięku to nie wiem co niektórym z Was nie pasuje. Puszczałem muzykę z pendrive-a i twierdzę że w ogóle nie brakuje basu wręcz przeciwnie - skręciłem niskie tony na -3 W poprzedniku NX 200t z ML też obniżałem niskie tony ale chyba o 2. Nie jestem audiofilem ale w zeszły weekend na spotkaniu ze znajomymi kolega miał oryginalne Airpodsy pro (chyba) dokanałowe i identycznie wykonane chińskie klony. On i jeszcze jedna osoba twierdzą że klony grają lepiej. Posłuchałem tego samego kawałka i stwierdziłem że klony grają mniej czysto i mają wyraźnie więcej basu i wg mnie to chyba większości ludzi pasuje. W domu mam przyzwoite audio Marantz x Paradigm 89 dB 2,5 drożne czyli bez głośników niskotonowych i mimo to też mam lekko skręcone basy szczególnie do muzyki Tool czy innej cięższej metalowej W innej typu Depeche mode,Dire straits mogłoby być w tym zestawie na zero ale w moim Reksiu ni cholery - dla mnie basu jest zbyt dużo na pozycji zero.
Ogólnie rzecz biorąc ML w RX jak dla mnie gra chyba lepiej niż ML w NX 200t. Na bank jest głośniejszy i chyba ma lepszy DAC bo muzyka wydaje się czystsza szczególnie na mp3 Guns and Roses które mam na pendrivie - mniej tego wysokotonowego szumu. Ale musze trochę dłużej pobcować z tym systemem audio żeby stwierdzić to na pewno.
RobertSz
Lex user

Post by RobertSz »

Ja wczoraj odebrałem swojego RX 450h+ omotenashi i prawdę powiedziawszy myślałem że ML będzie lepiej grał. Odnoszę wrażenie że zwykły zestaw w Lexusie salonowym lepiej grał niż mój. Niskie tony ustawiłem na + 5, wysokie też na +5 i szału nie ma. Puszczałem RMF, puszczałem jakiesvradio z DAB i kawałki z Tidala.
Natomiast wszystko inne czyli jazda, komfort, ogólne wrażenia są mega i lepsze niż myślałem. Jestem pod wrażeniem komfortu jazdy.
Brakuje mi albo nie znalazłem możliwości ustawienia sobie możliwości szybkiego dzwonienia do określonych wybranych kontaktów. W poprzednim aucie miałem ustawione 6 podstawowych kontaktów które były widoczne na wyświetlaczu i mogłem w każdej chwili do nich zadzwonić.
Post Reply

Return to “Lexus RX”