Szybkie pytanie - szybka odpowiedź

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu NX
Post Reply
toomaas
Lex user
Model Lexusa: NX350h

Re: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź

Post by toomaas »

Sciągnąć można wersję 12-24-06[2023-11-6] (V24.00.06)
W samochodzie od nowości mam 22 coś tam, ale ewidentnie starsza.
settlerk
Lex user
Model Lexusa: ES

Post by settlerk »

Bonczek8 wrote: 31 Dec 2024, o 11:53 O co chodzi z tymi aktualizacjami samemu? U mnie mapy aktualizują się same. Nic nie robię. Jak mi rok temu otworzyli "eskę" obok domu, to za 2 dni była w nawigacji. Ostatnio jechałem do znajomego. Obok niego też zrobili niedawno nową drogę (zjazd) i wszystko jest.
Oto chodzi, że aktualizację masz obszarową, co tylko potwierdziłeś, że tak jest. Tutaj mowa o wgraniu całości nie tylko wokół Twojego domu ale również jak pojedziesz na wakację zagranicę.
piotko
Nowy lex user
Model Lexusa: NX 350h

Post by piotko »

U mnie w NX nic się samo nie aktualizuje. Na trasie, którą czasami jeżdżę, od 4 miesięcy (albo i dłużej) jest nowe rondo i niestety w mapach lexusa tego nie ma. W nawigacjach mobilnych, z których się korzysta przez CarPlay wskoczyło natychmiast.
toomaas
Lex user

Post by toomaas »

Koło mnie również jakieś 3 tygodnie otwarto nowe rondo i ulicę. Brak tego w NX. Jak będę w samochodzie to sprawdzę jeszcze czy nowy odcinek S7 do Krakowa jest dostępny. Jak nie to taka nawigacja jest nic nie warta.
maciejp
Lex user

Post by maciejp »

toomaas wrote: 2 Jan 2025, o 11:21 Koło mnie również jakieś 3 tygodnie otwarto nowe rondo i ulicę. Brak tego w NX. Jak będę w samochodzie to sprawdzę jeszcze czy nowy odcinek S7 do Krakowa jest dostępny. Jak nie to taka nawigacja jest nic nie warta.
Porównaj to z tym co jest tutaj:
https://wego.here.com

Wydaje mi się, że w NX'ach właśnie taką mapę chmurową mieć powinniśmy.
Tam drogi w budowie są oznaczone liniami przerywanymi, a jakiś czas po ich otwarciu linie przerywane przechodzą w otwarte drogi (np. najnowsze odcinki S7/S52 w okolicach Krakowa oddane nieco ponad tydzień temu są jeszcze przerywane, ale odcinek Miechów - Szczepanowice (sierpień 2024) jest aktywny, a w Lex'ach w obu tych przypadkach są "dziury" :)).

Więc ta mapa chmurowa w Lex'ach brzmi jak niezła ściema niestety :(
hax100
Nowy lex user
Model Lexusa: NXH350

Post by hax100 »

Cześć, szybkie pytanie ... może ktoś miał podobną sytuację lub ma wiedzę czy da się to wyłączyć...
Użytkuje lexusa od ponad roku , ostatnim czasem doszło już kilkakrotnie to sytuacji kiedy stoje np w korku na lewym pasie do skrętu... i auto nadjeżdzające z tyłu które na około 10 metrów od mojego pojazdu zmienia pas na prawy w celu ominięcia mnie ... a system wrzuca mi awaryjne wraz z komunikatem .. " możliwa kolizja z tyłu pojazdu ect..., zakładam , że system łapie zbliżające się auto z dużą prędkością kiedy ja stoje.. i puszcza mu awaryjne ...choć tak naprawdę był daleko i bardzo dużej odległości ode mnie zmienił pas, sytuacja w trasie jest racjonalna i zrozumiała .. ale w mieście jest komiczna...☺️
NX350h FWD Prestige Khaki Hazel
zamówienie 04.2023
planowany odbiór: 12. 2023,
produkcja rozpoczęta: 21.08.2023
opuścił fabrykę: 01.09.2023
w drodze (przypłynął do portu): 09.09.2023
ostateczny odbiór : Listopad 2023
toomaas
Lex user

Post by toomaas »

Materiały promocyne Lexus Polska
"Aktualizowana na bieżąco nawigacja chmurowa online gwarantuje optymalizację trasy w oparciu o najświeższe dostępne dane. Dzięki Lexus Connected Car i aplikacji Lexus Link podróże można planować zdalnie, wysyłając odpowiednie współrzędne ze smartfona bezpośrednio do samochodowej nawigacji."

Z moich obserwacji:
1. Obwodnica Łomży wciąż niedostępna
2. Fragment S7 pod Krakowem wciąż niedostępny
3. Warszawa - przedłużenie Piastów Śląskich u zbiegu z Osmańczyka i rondo wciąż niewidoczne.

Punkt 3 można przełknąć, ale 1 i 2 jeśli ta usługa ma być płatna w przyszłości muszą się aktulizować "na dniach"

Czy ktoś wie jak wysłać odpowiednie współrzędne ze smartfona bezrpośrednio do nawigacji samochodowej?
toomaas
Lex user

Post by toomaas »

hax100 wrote: 4 Jan 2025, o 20:19 Cześć, szybkie pytanie ... może ktoś miał podobną sytuację lub ma wiedzę czy da się to wyłączyć...
Użytkuje lexusa od ponad roku , ostatnim czasem doszło już kilkakrotnie to sytuacji kiedy stoje np w korku na lewym pasie do skrętu... i auto nadjeżdzające z tyłu które na około 10 metrów od mojego pojazdu zmienia pas na prawy w celu ominięcia mnie ... a system wrzuca mi awaryjne wraz z komunikatem .. " możliwa kolizja z tyłu pojazdu ect..., zakładam , że system łapie zbliżające się auto z dużą prędkością kiedy ja stoje.. i puszcza mu awaryjne ...choć tak naprawdę był daleko i bardzo dużej odległości ode mnie zmienił pas, sytuacja w trasie jest racjonalna i zrozumiała .. ale w mieście jest komiczna...☺️
Na trasach szybkiego ruchu owszem ze 2 dwa razy to się zdarzyło i rzeczywiście jakiś pajac "szybko i bezpiecznie" usiadł mi na zderzaku.
W mieście nigdy mi się nie zdarzyło żeby ten system się odpalił.
maciejp
Lex user

Post by maciejp »

toomaas wrote: 9 Jan 2025, o 11:11 Materiały promocyne Lexus Polska
"Aktualizowana na bieżąco nawigacja chmurowa online gwarantuje optymalizację trasy w oparciu o najświeższe dostępne dane. Dzięki Lexus Connected Car i aplikacji Lexus Link podróże można planować zdalnie, wysyłając odpowiednie współrzędne ze smartfona bezpośrednio do samochodowej nawigacji."

Z moich obserwacji:
1. Obwodnica Łomży wciąż niedostępna
2. Fragment S7 pod Krakowem wciąż niedostępny
3. Warszawa - przedłużenie Piastów Śląskich u zbiegu z Osmańczyka i rondo wciąż niewidoczne.

Punkt 3 można przełknąć, ale 1 i 2 jeśli ta usługa ma być płatna w przyszłości muszą się aktulizować "na dniach"

Czy ktoś wie jak wysłać odpowiednie współrzędne ze smartfona bezrpośrednio do nawigacji samochodowej?
Tak, tak - znamy materiały promocyjne :)

U nas (w Europie), nie ma możliwości zdaje się wysłania współrzędnych z telefonu do samochodu, ponoć w USA/Kanadzie jest to możliwe...

Dodam kolejny punkt z obserwacji:
4. Warszawa - brakuje przedłużenia ulicy Popularnej w kierunku Szybkiej/Instalatorów. Krótki odcinek, poboczna droga, ale otwarta dość dawno temu.

Obserwuję podobny wątek na forum w UK (https://www.lexusownersclub.co.uk/forum ... 4#comments). Podobno w/g tamtejszego oddziału Lexusa/Toyoty mapy w samochodach z 10" calowym ekranem aktualizują się online 2 razy w miesiącu (tak, tak - 2 razy w miesiącu :)).
Ma ktoś na tym forum auto z takim ekranem i mógłby ew. sprawdzić 4 w/w odcinki dróg?
Jacocz
Nowy lex user
Model Lexusa: NX 350h

Post by Jacocz »

Jeszce raz potwierdzam jest powiadomienia . Na małym wyświetlaczu z prawej strony licznika pojawia się komunikat
Niski stan baterii kluczyka . Wymień baterię kluczyka .
Post Reply

Return to “Lexus NX”