@nethobbit możesz zdalnie nagrzewać/chłodzić auto. Jest to sterowane aplikacją. Silnik na postoju załącza się bardzo rzadko. Jak jest ciepło to potrafi się włączać co 15-20 min na 1-2 min. Zimą trochę częściej ale to też będzie z 10 min.
Ja zawsze odpalam w zimie auto zdalnie i nagrzewam. Żeby w środku było komfortowo w temperaturze powiedzmy ok -5 st. i żeby rozpuścić przednią szybę auto potrzebuje ok 10-12 min.
Silnik spalinowy odpala się w momencie, kiedy komputer uzna to za stosowne. Z moich obserwacji wynika, ze nie jest to stały moment (np 3 kreski na baterii). Włącza się w różnym momencie. U mnie potrafi się na moment włączyć nawet przy prawie pełnej baterii. Nie wiem jaki algorytm zastosowali Japończycy.
Stuknęło mi właśnie 40 kkm i po opanowaniu większości bolączek o których pisałem na początku postu, jestem bardzo zadowolony z auta. Natomiast jeżeli chodzi o silnik/układ napędowy to po 40 kkm jest naprawdę ok.
Ja bardzo doceniam hybrydowy układ napędowy. To moja pierwsza hybryda, ale już wiem, że jest napęd dla mnie. Możliwość jazdy na prądzie na krótkim odcinku, czy możliwość oczekiwania na kogoś z włączonym autem, które jest ciche, nie spala na postoju nw zasadzie paliwa, nie wychładza się w środku, a jednocześnie nie zwraca uwagi włączonym silnikiem spalinowym jest dla mnie nieoceniona. Ja moje auto traktuję typowo użytkowo. Nie ma to dla nie znaczenia, czy jest to Skoda czy Lexus. Jest autem do wszystkiego. Potrafi wozić 500 kg towaru, być autem na wakacje dla 5 osób, drugim biurem czy czasami nawet "domem". Lexus wywiązuje się idealnie z powierzonych zadań, a ma naprawdę ciężko. Nie jeżdżę nim w garniturze i nie wożę kijów do golfa. Dla mnie użyteczność tego napędu oraz jego wydajność jest rewelacyjna. Potrafi zatrzeszczeć, walczyłem dwa lata z wycieraczkami automatycznymi itd, ale napęd jest świetny. Odkąd serwis uporał się z większością usterek, mogę powiedzieć, że chyba "dotarliśmy" się z Lexem. Nauczyłem się jeździć hybrydą i wykorzystywać jej potencjał. Mój Lex jest chyba jak wino. Im starszy tym lepszy