Mam pewien problem, być może ktoś spotkał się z czymś podobnym i będzie w stanie mi pomóc.
Pół roku temu podczas jazdy silnik stracił moc i zaczął drgać. Później zaczęła palić się kontrolka "Check Engine" oraz "Trc Off". Szybka diagnoza - padła cewka. Podjechałem do warsztatu, wymienili na cewkę BREMI było dobrze.
Jakiś czas temu problem powrócił, bogatszy o doświadczenie, podjechałem do mechanika, podłączenie komputera - wypadanie zapłonu na cylindrach 2 i 4. Wymiana dwóch cewek na Magneti Marelli (3 zamienniki - 3 oryginalne) oraz wszystkich świec na irydowe NGK- silnik chodzi bajka, cichutko, nic nie drga, działa płynnie.
Dwa tygodnie po tym podobne objawy - Diagnoza wypadanie zapłonu na 5 cylindrze - Zdecydowałem wymienić się wszystkie pozostałe cewki by mieć święty spokój.
I tutaj zaczyna się mój problem. Otóż po tej wymianie i odebraniu auta już podczas jazdy testowej czuje że silnik nie ma mocy. tzn. na 1 i 2 biegu dławi się. Pojeździłem trochę, było trochę lepiej. Odłączyłem akumulator na minutę i po podłączeniu było ok. Później po zrobieniu około 200 km silnik działa dziwnie - otóż przy wyższych prędkościach silnik pracuje dobrze, a na niższych lekko drga i czuć drgania, w zasadzie to takie uderzenia.
Oddałem auto na reklamację, właśnie dzwonił do mnie mechanik mówiąc że silnik pracuje dobrze - z dwa razy poczuł wspomniane uderzenia ale stwierdził że to "normalne" i że silnik nie wypluwa żadnych błędów więc jeżeli coś wyskoczy to mam podjechać i będziemy działać, a do tego czasu nie ma tego jak sprawdzić...
Moim zdaniem jest problem z którąś z założonych nowych cewek. Czy jest możliwe aby nowa cewka była już uszkodzona? Czy może daje za mało energii.
Moje pytanie brzmi co robić? Z jednej strony zostawiłem sobie dwie sprawne fabryczne cewki które mógłbym podmieniać i sprawdzać jak silnik się zachowuje, mechanik powiedział mi że jest to cały dzień roboty. Z drugiej myślałem żeby podjechać do jakiegoś elektryka aby zbadał mi cewki oscyloskopem.
Nie wiem na ile sam mógłbym posprawdzać cewki miernikiem napięcia, oraz czy ewentualne podmienianie cewek faktycznie zajmuje tyle czasu? Oraz na ile mechanik robi mnie w

Proszę o wszelkie sugestie.
Z góry bardzo dziękuje.