Mógłby ktoś w paru słowach napisać jakie są opcje przycisku stacyjki w GSie.
Rozumiem że krótkie wciśnięcie spowoduje pojawienie się kontrolek, dłuższe to rozrusznik, ale czy kręci dopóki nie puści się przycisku?
Czy są jeszcze jakieś inne opcje?
Z góry dzięki:)
Stacyjka GS mk3
- Pawełn
- Lex Driver
- Model Lexusa: IS300
Stacyjka GS mk3
レクサス
- szyman_leo
- Lex user
- Model Lexusa: NX300h
Re: Stacyjka GS mk3
Nie ma krótkie czy długie wciśnięcie.
Zawsze jest krótkie i pierwsze wciśnięcie odpala radio, drugie zapłon i trzecie znowu wraca do stanu przed naciskaniem, czyli wszystko OFF. I tak możemy przełączać w kółko (pętla OFF -> ACC -> IG ON -> OFF ........)
A odpala po pierwszym naciśnięciu jeśli wciśniemy hamulec zasadniczy przy automacie i kręci aż odpali, nie trzeba trzymać.
Zawsze jest krótkie i pierwsze wciśnięcie odpala radio, drugie zapłon i trzecie znowu wraca do stanu przed naciskaniem, czyli wszystko OFF. I tak możemy przełączać w kółko (pętla OFF -> ACC -> IG ON -> OFF ........)
A odpala po pierwszym naciśnięciu jeśli wciśniemy hamulec zasadniczy przy automacie i kręci aż odpali, nie trzeba trzymać.
Potrzeby NoPb95 NX300h
i wcześniejsze pijawki CT200h
IS250 

-
- Nowy lex user
- Model Lexusa: GS430
Czyli po drugim naciśnięciu nie ma jak w tradycyjnej stacyjce załączenia zegarów i zapłonu tylko od razu uruchamia się silnik???
Jakoś ponad 1,5 roku temu siedziałem w IS 250 Amerykan i co ciekawe manual i prawie jestem pewien, że jak się wsiadło i od razu przytrzymało przycisk tak z 2s to odpalał.
Jak nacisnąłem raz krótko to włączał radio za drugim krótkim naciśnięciem włączał zegary zapłon a za trzecim dopiero uruchamiał silnik i na włączonym silniku naciśnięcie powodowało wyłączenie wszystkiego.
Mogę się mylić ale chętnie bym zobaczył instrukcję obsługi od lexa bez kluczykowego.
Pozdrawiam Paweł.
P.S. W sumie to ja poprosiłem PawłaN aby się dopytał oto bo mamy w planie zamontować przycisk z GS do Corolli jego żony
.
Jakoś ponad 1,5 roku temu siedziałem w IS 250 Amerykan i co ciekawe manual i prawie jestem pewien, że jak się wsiadło i od razu przytrzymało przycisk tak z 2s to odpalał.
Jak nacisnąłem raz krótko to włączał radio za drugim krótkim naciśnięciem włączał zegary zapłon a za trzecim dopiero uruchamiał silnik i na włączonym silniku naciśnięcie powodowało wyłączenie wszystkiego.
Mogę się mylić ale chętnie bym zobaczył instrukcję obsługi od lexa bez kluczykowego.
Pozdrawiam Paweł.
P.S. W sumie to ja poprosiłem PawłaN aby się dopytał oto bo mamy w planie zamontować przycisk z GS do Corolli jego żony

- szyman_leo
- Lex user
Warunkiem koniecznym do uruchomienia silnika jest wciśnięcie i trzymanie nogi na hamulcu dla AUT lub sprzęgle dla MT i wtedy od razu jest OGIEŃ.P3ndz3l3k wrote:Czyli po drugim naciśnięciu nie ma jak w tradycyjnej stacyjce załączenia zegarów i zapłonu tylko od razu uruchamia się silnik???
Musiałeś w czasie tych 2s wcisnąć odruchowo sprzęgłoP3ndz3l3k wrote:... jak się wsiadło i od razu przytrzymało przycisk tak z 2s to odpalał.

I o tym pisałem, tak właśnie to działa jak stopy są na wycieraczce.P3ndz3l3k wrote:Jak nacisnąłem raz krótko to włączał radio za drugim krótkim naciśnięciem włączał zegary zapłon a za trzecim dopiero uruchamiał silnik (jak wcisnąłeś sprzęgło) i na włączonym silniku naciśnięcie powodowało wyłączenie wszystkiego.
Zresztą w przycisku jest led i jak wsiądziesz z kluczykiem w kieszeni, to świeci na pomarańczowo i dopiero po wduszeniu sprzęgła/hamulca robi się zielone i można odpalać.

Potrzeby NoPb95 NX300h
IS250 

- Pawełn
- Lex Driver
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź
interesuje mnie jeszcze czy jest jakieś zabezpieczenie przypadkowego wciśnięcia przycisku w czasie pracy silnika oraz jak wygląda procedura gaszenia silnika.
Ciekawi mnie także skąd komputer dostaje sygnał że silnik odpalił i przestaje kręcić rozrusznikiem.
Czy dioda w przycisku gaśnie po odpaleniu?

Ciekawi mnie także skąd komputer dostaje sygnał że silnik odpalił i przestaje kręcić rozrusznikiem.
To że to corolla to nie byłoby może aż takie dziwne, w nowych być może są systemy bezkluczykowe, gdyby nie to że ta corolla w której Paweł "P3ndz3l3k", bo to on jest tutaj mózgiem przedsięwzięcia, chciałby zamontować taki przycisk zamiast zwykłej stacyjki nie była modelem e10 i to z pierwszych tygodni producji tego modelu czyli jeszcze z JT w vinieP3ndz3l3k wrote: ..przycisk z GS do Corolli

レクサス
-
- Nowy lex user
- Model Lexusa: GS430
O właśnie o takie szczegóły chodziło i nawet o diody
Wielkie dzięki za wyczerpującą odpowiedź
Czyli Pawle mam wsio co trza wiedzieć na temat naszego przycisku.

Wielkie dzięki za wyczerpującą odpowiedź

Czyli Pawle mam wsio co trza wiedzieć na temat naszego przycisku.
- szyman_leo
- Lex user
Sprawdziłem z ciekawości skoro pytasz, dioda nie świeci się w czasie pracy silnika i auto nie reaguje na przycisk w czasie jazdy. I to już moje domniemanie, że przycisk gasi silnik przy prędkości 0km/h, jak auto stoi, więc może to jest ten kierunek.Pawełn wrote:Dzięki za wyczerpującą odpowiedźinteresuje mnie jeszcze czy jest jakieś zabezpieczenie przypadkowego wciśnięcia przycisku w czasie pracy silnika oraz jak wygląda procedura gaszenia silnika.
Powodzenia.
Potrzeby NoPb95 NX300h
IS250 

- Pawełn
- Lex Driver