Witam,
Zauważyłem ostatnio w aucie przeglądając live data że korekty długoterminowe są dosyć wysokie na +. Podczas pracy na biegu jałowym na obu bankach jest na jednym około +19% a na drugim +20%. Czyżby wdarła się gdzieś jakaś nieszczelność? Po lekkim dodaniu gazu do około 2tys/min korekty idą do około 8%. Wypadania zapłonu nie ma, był błąd dotyczący zapłonu ale okazało się że kostka od której idzie wiązka do cewek była niedociśnięta. Silnik ma moc ale jakby trochę sporawo pali bo w trasie wyszło mi ostatnio 11 litrów PB, na LPG wyszło koło 14 litrów. Na luzie sondy pracują przy tych korektach prawdiłowo moim zdaniem - dosyć szybko piki góra dół ale górna wartość maksymalna pokazuje 0,8V a nie 1V a dolna prawidłowo czyli 0V. Podczas gdy korekty LTFT są na około +20% STFT jest w okolicach 0% więc na pewno jest coś nie tak bo STFT nie dążą do stabilizacji. W którą stronę powinienem iść? Szukanie nieszczelności w dolocie? Przepływomierz na biegu jałowym pokazuje około 3,5 g/s przy ciepłym silniku, MAP pokazuje 0,27bara.
[IS300] Wysokie korekty długoterminowe
- gmiter
- Lex Master
- Model Lexusa: IS350
- Niemen82
- Lex user
- Model Lexusa: IS 200
Re: [IS300] Wysokie korekty długoterminowe
Właśnie mi uświadomiłeś jak strasznie mało wiem o samochodach
albo nie pisałeś po Polsku 

don't be sad because of people - they will all die
-
- Moderator
- Model Lexusa: Lexus
Najpierw pojeździj 15 min na PB i nie przełączając na LPG sprawdź korekty. Potem można się zastanawiać.
- gmiter
- Lex Master
Właśnie o to chodzi ze po skasowaniu korekt odpięciem klemy na PB robi sie dokładnie tak samo. Podczas jazdy korekty idą w dół a na luzie są wysoko. Znalazłem na innym forum że 2jz-ge ma jakiś siłownik który też reguluje wolne obroty - dodatkowo na dole w kolektorze jakaś klapka (widać to w kolektorze od góry patrząc) i będę musiał się temu przyjrzeć. Druga rzecz to odpowietrzenie zbiornika paliwa - jest mega duże podciśnienie w zbiorniku - po otwarciu mega mocno syczy, miałem tak w Volvo i uszkodzony był zawór odpowietrzający (był ciągle w pozycji otwartej i na luzie brał za dużo lewego powietrza - przez to załatwiłem sobie pompe paliwa bo miała dodatkowe obciążenie w postaci podciśnienia w zbiorniku przez co ciśnienie paliwa spadało i pompa się zajechała bo nie wyrabiała) będę musiał go poszukać albo na jakiś czas odpiąć podciśnienie od niego i je zaślepić żeby sprawdzić czy na luzie korekty się zmienią bo może to rozwiąże problem. Zawory przewietrzania zbiornika nie mają diagnostykli - wyrzucą błąd jedynie kiedy są odpięte elektrycznie i odpinanie podciśnień tylko może wskazać czy jest winny.
-
- Moderator
Gdzieś na forum jest wątek jakie jest ciśnienie resjestrowane przez MAP sensor na biegu jałowym. Porównaj sobie jak to wygląda. Da to jakiś pogląd czy rzeczywiście jest problem z lewym powietrzem.
Działanie zaworu przewietrzania zbiornika też możesz sprawdzić - zdejmij przewód idący do zbiornika i zobacz czy masz tam cały czas podciśnienie.
Ja bym też zerknął do EGR.
Działanie zaworu przewietrzania zbiornika też możesz sprawdzić - zdejmij przewód idący do zbiornika i zobacz czy masz tam cały czas podciśnienie.
Ja bym też zerknął do EGR.
- gmiter
- Lex Master
Faktycznie EGR - byłem przekonany że 2JZ nie posiada recyrkulacji spalin. Będę musiał rozebrać cały kolektor i przy okazji LPG sobie poprawię. Zrobię dla potomnych fotostory przy tej okazji.
-
- Moderator
Bo chyba rzeczywiście nie ma - założyłem, że ma - jak większość silników sprzedawanych w EU. Więc wietrzenie zbiornika pozostaje głównym podejrzanym.
- gmiter
- Lex Master
Wczoraj jeździłem sporo i regulowałem LPG. Udało mi się tak wyregulować, że podczas jazdy i na postoju wartości korekt LPG i PB nie różnią się o więcej niż o 3-4%.
Interesuje mnie co może być nie tak że w zakresie obrotów 1700-2800obr korekty i na PB i na LPG idą do około 20% na plusie, później już spadają do wartości około +4% (na jałowym jest około -0,5% na obu bankach).
Na obu bankach dzieje się identycznie. Czy to może być problem jakiejś nieszczelności? Auto jeździ dobrze, spalanie LPG to 11-13/14litrów w trasie zależnie od nogi (Autostrada przy średniej 160 około 14 litrów).
Interesuje mnie co może być nie tak że w zakresie obrotów 1700-2800obr korekty i na PB i na LPG idą do około 20% na plusie, później już spadają do wartości około +4% (na jałowym jest około -0,5% na obu bankach).
Na obu bankach dzieje się identycznie. Czy to może być problem jakiejś nieszczelności? Auto jeździ dobrze, spalanie LPG to 11-13/14litrów w trasie zależnie od nogi (Autostrada przy średniej 160 około 14 litrów).
-
- Moderator
U Ciebie jest map sensor? Warto porównać jego wskazania z innym autem.
- gmiter
- Lex Master
W moim IS300 jest MAF tuż za filtrem powietrza (MAP chyba były tylko w IS200). Na biegu jałowym pokazuje około 3,5g/s przy bucie dochodzi do około 150 g/s. Dziś po drodze na autostradzie zrobię zrzuty (mam możliwość tylko 4 sygnałów) korekty bank1 i bank 2, obroty oraz MAF.