Sorki za może głupie pytanie, ale:
jak parkuję, zatrzymuję się, trzymając pedał hamulca wciskam ręczny, przestawiam wajchę na "P"...
i teraz jak puszczę hamulec to auto jak stoję nierówno zawsze się trochę ruszy w przód czy w tył, zanim zablokuje.
Chyba nie powinno tak być ? Jak zaciągam ręczny to chyba powinno stać w miejscu ?
Ręczny poza tym działa bo jak go zapomnę zwolnić czy coś to hamuje.
GS300 MK2 - parkowanie
-
- Lex Driver
- Model Lexusa: IS 200
-
- Lex user
- Model Lexusa: GS300 2002r.
Re: GS300 MK2 - parkowanie
Ręczny 'działa'. A tak prawdę mówiąc to nie bardzo. Sprawdź stan okladzin w bębnach i naciąg linki. Moim zdaniem jak jest zacisk hamulcowy to po co to komplikować dodatkowym układem? Wracając, rozbierz, wyczyść i ocen stan okładzin.
-
- Moderator
- Model Lexusa: Lexus
Taki luz jest normalny w tarczobebnie. Mam tak w obu autach.
- ghostmateus
- Lex Driver
- Model Lexusa: GS 430
Potwierdzam delikatnie auto się poruszy zanim blokada na skrzyni załapie. Jak naciśniesz ręczny to minimalnie też się przesunie ale nieznacznie. Tak jak wyżej bunny pisze sprawdź ogólny stan hamulców i może się okazać że zwykła regulacja poprawi sytuację. Jak chcesz sprawdzić siłę hamulca to jeźdź na stację diagnostyczną. Jeżeli masz gdzieś po drodze w miarę fajną górkę to zrób samemu test czy na N przy zaciągniętym ręcznym auto zacznie uciekać czy będzie stało.owczar wrote:Taki luz jest normalny w tarczobebnie. Mam tak w obu autach.
-
- Lex Driver
- Model Lexusa: IS 200
Dzięki, nie miałem z kim porównać dlatego mnie to zastanawiało, tym bardziej że gdzieś tam czytałem że to niezbyt zdrowe żeby się na tej blokadzie skrzyni opierałowczar wrote:Taki luz jest normalny w tarczobebnie. Mam tak w obu autach.