Silnik 3MZ-FE wymiana świec

Problemy z silnikami dotyczące modelu RX
Post Reply
carinus
Lex Master
Model Lexusa: RX400h,IS220d

Silnik 3MZ-FE wymiana świec

Post by carinus »

Nadszedł czas na zmianę świec i jak widzę dojście do drugiego rzędu cylindrów,to mam pewne wątpliwości.Ciasno jak cholera bo hybryda zajmuje wolne miejsce pod maską,jest szansa na dojście do świec bez konieczności demontażu kolektora ssącego?
addzik
Lex user
Model Lexusa: Ls400, RX300

Re: Silnik 3MZ-FE wymiana świec

Post by addzik »

Przerabialem temat miesiąc temu w 1mzfe. O ile cewki wyciągnąłem z tylnego banku bez zrzucania kolektora, tak już ze swiecami poleglem. Nie było jak wsadzić grzechotki by wykręcić środkowa świece. A już zapomnieć można o wyciągnięciu klucza ze świecą. Rozkrecenie górnego kolektora to nie więcej niż pół godziny przy umejetnym dzialaniu.
Jedna śruba w pierwszej generacji sprawiała problem. Z tyłu kolektor był przykrecony do plaskownika, który na górze przechodził w coś przypominające zagięty ceownik. Ciężko było się tam dostać czymkolwiek, bo do grodzi było kilka cm. Ostatecznie po wywaleniu przepustnicy, od boku udało się jakoś rękę wsadzić z maleńka grzechotka.
carinus
Lex Master
Model Lexusa: RX400h,IS220d

Post by carinus »

Dzięki kolego za info,może ktoś jeszcze coś doda do tematu.
franklin1978
Lex user
Model Lexusa: RX330

Post by franklin1978 »

Przerabiałem ten zabieg - koszmarny dostęp jest do trzech śrub, które trzymają od strony ściany grodziowej kolektor dolotowy. Potrzebna jest grzechotka oczkowa łamana, a w dodatku zrobili takiego psikusa, że dwie śruby są na klucz 12, a jedna na 14.
Podsyłam film, który mi bardzo pomógł https://www.youtube.com/watch?v=fybPb_d1vrU
Post Reply

Return to “RX”