Witam i proszę o pomoc.
Kupiłem ls430 i na dzień dobry miałem komunikat o błędzie ze strony sond lambda. Samochód chodził bez zarzutu, wiec wliczylem wydatek w pakiet startowy. Auto oddałem do serwisu na rozrząd plus elementy zawieszenia. Przy odbiorze auto okazało się, ze to nie błąd sond lamda, a grubsza rzec -czujnik Ciśnienia z robocizna rozebrania kolektora plus wymiana uszczelek -taka informowanie dostałem od właściciela serwisu. Na razie nie podjąłem tematu i zabrałem samochód. Auto jeździ dobrze, tylko jest coś czego wcześniej nie było (przed serwisem). :lampka engine check VSC i czerwony trojkat. Do tego bie działa kontrola trakcji, a wcześniej, tzn przed serwisem kontrola trakcji działała. Podpiąłem kompa i następujące błędy pokazał: p1651, p0155, p0135.
Przeglądałem różne fora i wniosek mam taki, ze problem Moze dotyczyc wielu rzeczy. Bronię się przed oddawaniem auta znów do serwisu i płacenie (zgodnie z wyliczeniem) nie małej sumi za cos, co moim zdaniem nie konieczne jest rozwiązaniem 100%. Nie twierdze, ze ktoś mnie naciąga ,ale wole znać więcej opini kogoś kto siedzi w elesach.
Może ktoś coś podpowie, poradzi.
Będę wdzięczny.
Bartek
Błąd p1651
-
- Lex user
- Model Lexusa: Ls430
- KRYSPIN_lex
- Lex user
- Model Lexusa: RX330 GS....
Re: Błąd p1651
Temat masz złożony z kilku
P1651 to błąd z układu sterowania zaworem podciśnienia od zmiennej geometrii kolektora ssącego
- na jałowym będzie miał ubogą mieszankę
- świeci tylko check
- wymiana zaworu wiąże się ze zdjęciem kolektora (patrz you tube)
PS. U mnie też niestety padł ale jakoś nie mogę się za niego zabrać. Jeśli będzie taka możliwość przeniosę go gdzieś z pod kolektora na zewnątrz.
Zaworek pasuje od innych lexów, a jak masz LPG to sporo więcej grzebania przy demontażu i montażu
P0155 i p0135 to błądy z sond (grzałek) od nich wywala checka, kontrolę trakcji i czerwony trójkącik
P0135 to bank 1 sonda 1
P0155 to bank 2 sonda 1
wymień na uniwersalne denso DOX-0109 coś około 128 pln sztuka, trzeba tylko kabelki pozaciskać (wszystko jest w komplecie w pudełku)
P1651 to błąd z układu sterowania zaworem podciśnienia od zmiennej geometrii kolektora ssącego
- na jałowym będzie miał ubogą mieszankę
- świeci tylko check
- wymiana zaworu wiąże się ze zdjęciem kolektora (patrz you tube)
PS. U mnie też niestety padł ale jakoś nie mogę się za niego zabrać. Jeśli będzie taka możliwość przeniosę go gdzieś z pod kolektora na zewnątrz.
Zaworek pasuje od innych lexów, a jak masz LPG to sporo więcej grzebania przy demontażu i montażu
P0155 i p0135 to błądy z sond (grzałek) od nich wywala checka, kontrolę trakcji i czerwony trójkącik

P0135 to bank 1 sonda 1
P0155 to bank 2 sonda 1
wymień na uniwersalne denso DOX-0109 coś około 128 pln sztuka, trzeba tylko kabelki pozaciskać (wszystko jest w komplecie w pudełku)
GS300 MK2 angol i EU na śrubki .... priv
-
- Lex Driver
- Model Lexusa: is 200
Pierwszy poważniejszy problem GS430 Niechętnie odpala na -
Odnośnie p1651 tutaj masz wszystko wyjaśnione viewtopic.php?t=18291
Wysłane z mojego E6633 przy użyciu Tapatalka
-
- Lex user
Super..
Pięknie dziękuje. Teraz wszystko jasne. To pozwoli mi na rzeczową rozmowę z mechanikiem. Wymianę sond lamda zrobię pewnie od razu. Z rozbiórka kolektora muszę chwile poczekać, bo koszty mnie na razie przerosły, chyba nic się jie stanie jak pojeżdżę jakiś czas bez wymiany zaworu ciśnienia.
Pięknie dziękuje. Teraz wszystko jasne. To pozwoli mi na rzeczową rozmowę z mechanikiem. Wymianę sond lamda zrobię pewnie od razu. Z rozbiórka kolektora muszę chwile poczekać, bo koszty mnie na razie przerosły, chyba nic się jie stanie jak pojeżdżę jakiś czas bez wymiany zaworu ciśnienia.
-
- Moderator
- Model Lexusa: Lexus
Zawór kupuj tylko i wyłącznie nowy. Jego przenoszenie w inne miejsce nie ma sensu, bo po wymianie jest spokój na kolejne 12 lat..
-
- Lex user
Dziękuje za podpowiedź. Zamówię na spokojnie czujnik i uszczelki kolektora na amayama. Pozdrawiam.
-
- Lex user
Chciałem Jeszcze prosić o pomoc w zamówieniu części. Jeśli chodzi o zawór to mam już kod, natomiast nie mogę znaleść numerow uszczelek kolektora. Czy może macie te numery?
-
- Moderator
- Model Lexusa: Lexus
Wszystko znajdziesz na japancars.ru.
-
- Lex Driver
- Model Lexusa: is 200
Błąd p1651
17171-50020Be-krolik wrote:Chciałem Jeszcze prosić o pomoc w zamówieniu części. Jeśli chodzi o zawór to mam już kod, natomiast nie mogę znaleść numerow uszczelek kolektora. Czy może macie te numery?
-
- Lex user
Znalazłem jeszcze taka stronę z numerami cszesci. Pewnie znacie. Jesli jednak nie, to wklejam link. https://parts.longolexus.com/v-2001-lex ... -3l-v8-gas