Proszę o pomoc w znalezieniu odpowiednich sond do GS'a ('98)
Chcę wymienić wszystkie 4 na nowe
Kontaktowałem się z serwisem Lexusa w Poznaniu. Tam podali mi numery katalogowe sond
1 A89465-30430
2 A89465-30440
3 A89465-30450
4 A89465-30470
Zaproponowali mi sprowadzenie tych sond, jednak gdy usłyszałem cenę spadłem z krzesła
Znajomy właściciel warsztatu elektroniki samochodowej odradził mi zakup sond uniwersalnych (planowałem DENSO DOX-0109), stwierdził że to nie zawsze się sprawdza.
Jeżeli ktokolwiek posiada wiedzę jakie sondy można wstawić, jakie będą pasować, jakie są sprawdzone, proszę o pomoc.
Sondy lambda - jakie zamienniki
- szejk_m
- Lex user
- Model Lexusa: GS300 MKII
-
- Lex user
- Model Lexusa: LS400 UCF20
Re: Sondy lambda - jakie zamienniki
DENSO DOX-0109 wydają się rozsądnym wyborem zgodnym z katalogiem Denso. Katalog (2014/2015) nie przewiduje już "direct fit".
Skądinąd amayama pokazuje out of stock. Być może ASO oferuje coś uchowało się w PL magazynach lub w Belgii.
Wobec śmiesznej ceny tych sond nie kombinowałbym tylko zakładał takie właśnie. PAMIĘTAJ TYLKO ABY WYKORZYSTAĆ ZŁĄCZA A NIE LUTOWAĆ !!
Skądinąd amayama pokazuje out of stock. Być może ASO oferuje coś uchowało się w PL magazynach lub w Belgii.
Wobec śmiesznej ceny tych sond nie kombinowałbym tylko zakładał takie właśnie. PAMIĘTAJ TYLKO ABY WYKORZYSTAĆ ZŁĄCZA A NIE LUTOWAĆ !!
Coś lutować trzeba przy uniwersalnychklinikalpg.pl wrote:DENSO DOX-0109 wydają się rozsądnym wyborem zgodnym z katalogiem Denso. Katalog (2014/2015) nie przewiduje już "direct fit".

-
- Nowy lex user
- Model Lexusa: gs300 mkII
Jeśli można się podłączyć do pytania,
Mam lexa gs300 z 2002 roku, z układem wydechowym T3 czyli ma trzy sondy lambda. Auto zaczęło nierówno chodzić.
Wg elektryka, pierwsza nie działa (patrząc od kolektora) - znalazłem zamiennik DENSO.
Chciałbym jednak wymienić też drugą - też widoczną pod maską - za katalizatorem lecz jest nieoryginalna i nie mogę znaleźć zamiennika - czy mógłby ktoś pomóc w ustaleniu nr?
Nie wiem czy warto też inwestować w trzecią - pod autem? Co radzicie?
Mam lexa gs300 z 2002 roku, z układem wydechowym T3 czyli ma trzy sondy lambda. Auto zaczęło nierówno chodzić.
Wg elektryka, pierwsza nie działa (patrząc od kolektora) - znalazłem zamiennik DENSO.
Chciałbym jednak wymienić też drugą - też widoczną pod maską - za katalizatorem lecz jest nieoryginalna i nie mogę znaleźć zamiennika - czy mógłby ktoś pomóc w ustaleniu nr?
Nie wiem czy warto też inwestować w trzecią - pod autem? Co radzicie?
-
- Lex Driver
- Model Lexusa: IS200
ogólnie sondy przed katalizatorem obie są takie same
różnica może być w długości kabla ale jeżeli nie kupujesz sondy z kostką tylko uniwersalną to możesz kupić taką samą
https://www.toyodiy.com/parts/p_E_2002_ ... _8401.html
różnica może być w długości kabla ale jeżeli nie kupujesz sondy z kostką tylko uniwersalną to możesz kupić taką samą
https://www.toyodiy.com/parts/p_E_2002_ ... _8401.html
-
- Nowy lex user
muzz pewnie jest tak jak piszesz ale gdy w układzie masz cztery sondy (silnik 222 KM - ja mam 218KM)
u mnie są chyba trzy - pierwsza przed katalizatorem A89465-30430, druga za katalizatorem, której numeru nie znam oraz trzecia, już pod autem, kolokwialnie mówiąc na połączeniu rur w jedną, przed podziałem na dwie rury idące dalej ku tłumikom
to tak dziwnie (dla mnie jako laika) wygląda jakby układ był badany tylko dla jednego z katalizatorów - czyli dla trzech cylindrów i dalej zbiorczo już na wyjściu spalin jedną sondą, zlokalizowaną pod autem
u mnie są chyba trzy - pierwsza przed katalizatorem A89465-30430, druga za katalizatorem, której numeru nie znam oraz trzecia, już pod autem, kolokwialnie mówiąc na połączeniu rur w jedną, przed podziałem na dwie rury idące dalej ku tłumikom
to tak dziwnie (dla mnie jako laika) wygląda jakby układ był badany tylko dla jednego z katalizatorów - czyli dla trzech cylindrów i dalej zbiorczo już na wyjściu spalin jedną sondą, zlokalizowaną pod autem
-
- Lex Driver
- Model Lexusa: IS200
nie wiem, niech się wypowie ktoś kto to widział na własne oczy, ja nie będę wydawał wyroku ale mam jednak wrażenie, że mogą być 4 sondy u Ciebie i jedna dalej w układzie właśnie pod samochodem
https://www.clublexus.com/forums/gs-2nd ... nsors.html
https://www.clublexus.com/forums/gs-2nd ... nsors.html
-
- Nowy lex user
Muzz dzięki wielkie !!!
W linku znajduje się chyba wszystko czego potrzebuję.
Odnalazła się tez czwarta sonda, która nadaje sens temu układowi, faktycznie jej nie widać.
Teraz niechaj mechanik się pomęczy
dzięki!!!
W linku znajduje się chyba wszystko czego potrzebuję.
Odnalazła się tez czwarta sonda, która nadaje sens temu układowi, faktycznie jej nie widać.
Teraz niechaj mechanik się pomęczy