zwezka , takich zwezek na kolektorze pod oslona jest wiecej.

zwezka po usuniecu .

Postanowiliśmy poświecić stary kolektor i przerobić go tak żeby usunąć katalizatory i owe zwężki a jest ich troche . Problemem były 2 sondy które sa umieszczone na kolektorach , głowiliśmy sie czy beda wywalac , blad CHECK , ale stwierdzilismy ze nie powinny poniewaz sa one umieszczone przed Katalizatorami . Wiec postanowiliśmy sprawdzić jak to bedzie , dałem kolektor do wyspawania w celu usunięcia zwężek i katów , ale z zostawieniem orginalnych miejsc , do mocowań sond.
tak wyglada kolektor wydechowy po usuniecu katow , zwezek i wygladzeniu.

Po małych perypetiach mój stary a teraz nowy kolektor został wspawany , problemem byl fakt ze kolektory nie byly wyspawywane na aucie , ale jakoś sie udalo.
Po zamocowaniu starych kolektorów i odpaleniu auta czekaliśmy czy nie wywali CHECK , okazalo sie ze nic takiego sie nie dzieje , auto nie jest duzo glosniejsze i ma wyraznie lepszy dół i lepiej sie wkręca na obroty , niestety nie mam żadnych wykresów , ktore by potwierdziły moje odczucia i nie mam pojecia ile KM i ile NM przybylo .

Z mojej strony chcialbym podziekowac za czas i poswiecenie Stachulexowi i koledze Alpiniscie , a Grodziowi za kolektory. Osobiscie polecam moda jak ktos bedzie chetny niech zwraca sie do kolegi Stachulexa i jego lexkliniki , Stachu stwierdzil ze jak ktos bedzie chetny to wymieni taki kolektor w swoje lexklinice , a moj stary kolektor moze sluzyc jako dawca.
tak wygladaja kolektory po wyspawaniu

Lepszy opis i zdjecia z meliny beda w pozniejszym czasie.