nowy RX350h wady usterki fabryczne też je macie??

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu RX
tech321
Nowy lex user
Model Lexusa: RX350H

Post by tech321 »

Witam,

6 miesięcy temu odebrałem z salonu W-wa Wola nowego RX 350h i zauważyłem kilka wad fabrycznych , u Was tez to występuje ?? salon lexus na razie sobie z tym nie radzi, mówi że może będą jakiej poprawki od toyoty i mnie zbywa...nie wiadomo kiedy bedą akcje serwisowe tych wad...czyli:

-najbardziej wkurzająca mnie wada: nadmierne drgania silnika benzynowego 2.5 benzyna w pierwszej fazie cyklu pracy benzyny ( trzęsie budą i na fotelu) , podczas pierwszych wolnych 10-300 metrów bardzo wolnej jazdy np. wyjazd z parkingu ale Jak silnik złapie trochę temperatury lub doda się więcej gazu to ustają te nieprzyjemne drgania/wibracje...nadmierne wibracje tylko występują na zimnej benzynie podczas pełzania auta na zimnym silniku.Zobaczcie sami w swoich modelach.Nie dopracowali tego  ub jakaś ewidentna usterka/wada fabryczna o której mało osób wie , choć już dwie osoby z okolic Warszawy mi tez to potwierdziły które mają ten model
dalej:
- złe wskazania pojemności baku/paliwa
- wariująca kamera cofania podczas małego deszczu
- czasami nie można szybko odpalić auta bo pokazuje komunikat układ hybrydowy nie gotowy
- tragiczne i bardzo słabe wyciszenia tego modelu ( auta 10 letnie są lepiej wyciszone)

też to jest  u Was?
  CZY TAK WYGLĄDA JAKOŚĆ i naprawa nowego LEXUSA ? ?

może jak zbierze się jakaś większa grupa użytkowników i zgłaszających te usterki do salonów to Lexus/Toyota się za to weźmie szybciej i poprawi te fabryczne wady.

pozdrawiam

Klaudiusz
Lex Master
Model Lexusa: NX350h

Post by Klaudiusz »

Wszystkie wady ktore wymieniles to nie wady tylko cechy samochodu. Dokladnie opisanie w watkach o NXie.

Na bak ma byc akcja naprawcza.
tech321
Nowy lex user

Re: nowy RX350h wady usterki fabryczne też je macie??

Post by tech321 »

Cechy ?? :-) Wg. mnie to niedoróbki oraz wady nowych lexusow , ewidentne błędy na etapie projektu i produkcji oraz wyboru podwykonawców oraz liczne wady ,,wieku dziecięcego "". Generalnie dilerzy i salony nie przejmują sie tym , wiec czekamy na akcje naprawcze.

Trzeba reagować na takie podejście toyoty/lexusa do klientów, kurcze kupujesz auto za 400 tys zl a dostajesz niedopracowany produkt
Klaudiusz
Lex Master

Post by Klaudiusz »

Tak jak piszesz o silniku. Tak hybrydy Toyoty maja. I to jest cecha. Silnik zamyka klapy na chlodnicy i wchodzi w tryb Otto zeby jak najszybciej dogrzac go. Pozniej po nagrzaniu wchodzi w tym Atkinsona. Albo na odwrot :) w kazdym badz razie mam tak w Camry, mam tak w NXie. Dzieki temu oszczedzamy silnik. Rozwiazanie trafilo najpierw do Priusa i Aurisa w 4gen hybrydy i jest do dzisiaj.

Za spidersweb: „Bardzo ciekawym rozwiązaniem jest silnik o zmiennym cyklu pracy, wykorzystujący w zależności od potrzeb cykle Atkinsona i Otta. Zmiana między trybami może zachodzić płynnie. Do spokojnej jazdy może być wykorzystywany cykl Atkinsona, który ma mniejszą moc, ale jednocześnie niższe spalania i większą „łaskawość” dla komponentów. Jeśli potrzebujesz mocy, jednostka napędowa przechodzi w tryb Otta.”

Co do „uklad hybrydowy nie jest gotowy” - nie jest to wina samej Toyoty a tego badziewia alarmu ktory wpychaja za friko. To on musi sie rozbroic i pozwolic samochodowi na odpalenie. Problem swietnie opisany w watku o NXie. Zamiast szybko odpalac auto. Wsiadz, zapnij pasy, wez dwa wdechy i odpalaj. Ewentualnie wymontuj ten alarm.

Co do wyciszenia samochodu - ciezko mi sie wypowiadac, nie mam odniesienia. Ale fakt, nie jest to wada a cecha. Jesli taka cecha sie nie podoba trzeba bylo auta nie kupowac lub wyciszyc dodatkowo. Na prwno wyjdzie duzo lepiej niz w standardzie w poprzednim.
tech321
Nowy lex user

Post by tech321 »

Dzięki za odpowiedzi ale nie masz racji :
gdy mój 350h był w ASO Wola Lexus na poprawkach min. tj. wymieniali zamek w drzwiach , było złe spasowanie kurtyny bocznej z przodu i na poprawce jeszcze paru innych usterek to dostałem samochód zastępczy na kilka dni tj. NX -a350h i tam tych nadmiernych wibracji i drgań motoru 2.5 benzyna na zimnym takich mocnych nie było w trakcie zmiany cyklu atkinson/otto. Pracownicy ASO nieformalnie też przyznali że w tych RX350h coś jest nie tak przy zmianie cyklu ale producent toyota/lexus na razie ,,olewają" ten problem i wlaściciele RX350h na razie jeżdżą z taką wadą...o czym nie wiedzą

Może jak inni właściciele rx 350 h roczniki 23/24 zaczną sie do nich zgłaszać z tym problem to toyota poprawi to.

Dużo ludzi o tym nie wie bo lexus o tym nie mówi i prowadzi dobrą kampanie reklamową lale pracownicy aso i osoby które mają takie auta to wiedzą o czym pisze(sporo chorób i uciążliwych pierdół )

Ludzie ! trzeba walczyć o swoje bo za to zapłaciliśmy a nie dać sobie wpierać ze TEN TYP TAK MA :-) generalnie to producent dał ciała tak konkretnie i nie ma co tego bronić bo to jest fakt że zawalili

Użytkownicy rx 350h , Zglaszajcie się do Aso lexusa / toyoty i nie dajcie sobie wmawiać że wszystko jest dobrze bo to niedopracowane auto i muszą dużo rzeczy jeszcze w nim poprawić
Nieformalnie potwierdzają to nawet pracownicy aso :-)
Klaudiusz
Lex Master

Post by Klaudiusz »

Silnik w RX350h to jest A25A-FXE jest dosteony w RX, NX, ES, LX, Camry, RAV4 oraz Highlanderze. Wszedzie wystepuja te same cechy o ktorych wspomniales. Jest to ta sama plyta podlogowa co powyzsze. Te same punkty mocowania. Ten typ po prostu tak ma. Latem tego nie bedzie. Jedynie podczas chlodniejszych dni.
tech321
Nowy lex user

Post by tech321 »

Dla zainteresowanych zalupem RX 350h oraz nx 350h a także innymi wersjamy rx -a 5 tej generacji przedstawiam spis usterek wad i problemów jakie u mnie wystąpiły w ciągu pierwszych 6 miesięcy użytkowania auta od odbioru nowego w salonie w Wawie:
Cześć tych usterek wad i niedoróbek występuje też w nowych wersjach 450h , potwierdzają to spotkani właściciele w poczekalniach lexusa:-).
Poniższy spis mam nadzieję że komuś sie przyda i zaoszczędzi mu sporo nerwów i walki w salonach bo też tam potrafią mówić że ,,ten typ tak ma,, albo zobaczymy, sprawdzimy , wina producenta itd...itp..generalnie zbywają ludzi.
To występuje w moim egzemplarzu:
1. źle spasowana i krzywa klapka wlewu paliwa , wadliwy mechanizm zamykania
2. Wadliwe zamki w drzwiach , zamarzające
3. Tylko Raz na dziesięć razy dziala zamykanie z blokadą wszystkich drzwi w tylnej klapie
4. Problem z głośnością radia, wariuje gliśność
5. Totalne braki w wygłuszeniu drzwi i nie tylko bo całe auto z powodu oszczędności jest masakrycznie słabo wygłuszone
6. Drgania i wibracje , zaznaczam że drgania są nadmierne i niezgodne z normami na pierwszym cyklu pracy benzyny i na zimnym silniku przy pełzaniu auta
7. Brak dostarczenia przez producenta drugiego kompletu kluczy do auta przez prawie rok od odbioru z salonu aso
8. Tłuczące chałasujące zawieszenie
9. U mnie kurtyna przód była źle spasowana
10. źle działają automatyczne światła długie
11. Na wszystko posiadam fotki , zdjecia , szereg wizyt w aso
12. Słaba jakosć tapicerki skórzanej, już przy przebiegu 10 tys km pojawiły sie przytarcia
13. Lakier bardzo podatny na zarysowania w porównaniu z innymi autami które mam
14. Usterka i warujące pamięci fotela kierowcy

Rozumiem choroby wieku dziecięcego i tym podobne ale tego jest za dużo... czy lexus i toyota nie widzą tego że zrobili lipę ?? Niech przynajmniej wezmą sie za poprawki i kampanie naprawcze a my właściciele tych aut zgłaszajmy do aso te niedoróbki i wady

nethobbit
Lex user
Model Lexusa: RX 450h+

Post by nethobbit »

Klaudiusz wrote: 14 Oct 2024, o 08:32

Za spidersweb: „Bardzo ciekawym rozwiązaniem jest silnik o zmiennym cyklu pracy, wykorzystujący w zależności od potrzeb cykle Atkinsona i Otta. Zmiana między trybami może zachodzić płynnie. Do spokojnej jazdy może być wykorzystywany cykl Atkinsona, który ma mniejszą moc, ale jednocześnie niższe spalania i większą „łaskawość” dla komponentów. Jeśli potrzebujesz mocy, jednostka napędowa przechodzi w tryb Otta.”

A skąd masz informacje że hybrydy Lexusa pracują w zmiennych cyklach Atkinson/Otto?  Nawet w przytoczonym przez Ciebie fragmencie ze Spiderswebu jak byk stoi że to dotyczy silników niehybrydowych
Klaudiusz
Lex Master

Post by Klaudiusz »

Przepraszam. Pomieszalem. Chodzilo mi o zmiane wtrysku posredniego na bezposredni.

Wystarczy wpisac w google hybryda szarpie i juz mamy setki wpisow. Tutaj naprzyklad o naszych silnikach: https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55988.0
srekal34
Nowy lex user
Model Lexusa: Nx350h

Post by srekal34 »

tech321 wrote: 14 Oct 2024, o 21:50 Dla zainteresowanych zalupem RX 350h oraz nx 350h a także innymi wersjamy rx -a 5 tej generacji przedstawiam spis usterek wad i problemów jakie u mnie wystąpiły w ciągu pierwszych 6 miesięcy użytkowania auta od odbioru nowego w salonie w Wawie:
Cześć tych usterek wad i niedoróbek występuje też w nowych wersjach 450h , potwierdzają to spotkani właściciele w poczekalniach lexusa:-).
Poniższy spis mam nadzieję że komuś sie przyda i zaoszczędzi mu sporo nerwów i walki w salonach bo też tam potrafią mówić że ,,ten typ tak ma,, albo zobaczymy, sprawdzimy , wina producenta itd...itp..generalnie zbywają ludzi.
To występuje w moim egzemplarzu:
1. źle spasowana i krzywa klapka wlewu paliwa , wadliwy mechanizm zamykania
2. Wadliwe zamki w drzwiach , zamarzające
3. Tylko Raz na dziesięć razy dziala zamykanie z blokadą wszystkich drzwi w tylnej klapie
4. Problem z głośnością radia, wariuje gliśność
5. Totalne braki w wygłuszeniu drzwi i nie tylko bo całe auto z powodu oszczędności jest masakrycznie słabo wygłuszone
6. Drgania i wibracje , zaznaczam że drgania są nadmierne i niezgodne z normami na pierwszym cyklu pracy benzyny i na zimnym silniku przy pełzaniu auta
7. Brak dostarczenia przez producenta drugiego kompletu kluczy do auta przez prawie rok od odbioru z salonu aso
8. Tłuczące chałasujące zawieszenie
9. U mnie kurtyna przód była źle spasowana
10. źle działają automatyczne światła długie
11. Na wszystko posiadam fotki , zdjecia , szereg wizyt w aso
12. Słaba jakosć tapicerki skórzanej, już przy przebiegu 10 tys km pojawiły sie przytarcia
13. Lakier bardzo podatny na zarysowania w porównaniu z innymi autami które mam
14. Usterka i warujące pamięci fotela kierowcy

Rozumiem choroby wieku dziecięcego i tym podobne ale tego jest za dużo... czy lexus i toyota nie widzą tego że zrobili lipę ?? Niech przynajmniej wezmą sie za poprawki i kampanie naprawcze a my właściciele tych aut zgłaszajmy do aso te niedoróbki i wady

Z jakim autem porownujesz to wygluszenie i czy masz szyberdach w RX? Zaden znany mi producent nowych aut nie wyglusza drzwi, czy to Mercedes w GLC, czy Audi w Q5. Nie ma co porownywac do X5/GLE/Q7 bo to jest inna polka cenowa.
Po drugie wygluszenie drzwi daje niewiele/nic i to mit kultywowany przez firmy na tym zarabiajace (co innego bagaznik/podloga czy nadkola)

Post Reply

Return to “Lexus RX”