Zamówiłem Lexus RX 500h wyposażony w Digital Key. Dostawa styczeń 2025. Z tego co czytam dzięki tej opcji możliwe jest automatyczne (pasywne) otworzenie auta, zbliżając się na odległość zasięgu BT czyli max 3m. Oczywiście musimy mieć zainstalowaną i uruchomioną w tle aplikację, aktywny abonament oraz włączony Bluetooth. Największą zaletą jest jednak możliwość odpalenia samochodu bez fizycznego kluczyka. Jest to o tyle dobre, że możemy udostępnić zdalnie taki kluczyk aż 7 osobom. Daje to niesamowite możliwości, ale przede wszystkim mamy w kieszeni o jeden przedmiot mniej. Tyle teorii.
Lexus "wciska" do każdego auta system zabezpieczeń Vodafone, aktualnie rozdaje go wręcz prawie za darmo (przecena z 4000 na 800zł). I tu pojawia się pierwszy problem, a zarazem moje pytanie: Czy jest jakakolwiek opcja odpalenia samochodu z immobileserem Vodafone bez fizycznej pastylki? Czy w ustawieniach Vodafone można przełączyć załączanie pojazdu z pastylki na odpalanie kombinacją przycisków - tak jak w CanLocku? Czy można po prostu zdalnie to ustrojstwo wyłączyć? Jeżeli nie, to jaki ma sens instalowanie przez importera immobilizera Vodafone wraz z opcją Digital Key? Vodafone rozbija właściwe jakąkolwiek użyteczność Digital Key (zwłaszcza gdy mówimy o zdalnym udostępnianiu auta).
Digital Key w Lexus RX (5 Gen) vs Vodafone
- Kapitalista
- Nowy lex user
- Model Lexusa: RX500h
-
- Lex user
- Model Lexusa: RX
Re: Digital Key w Lexus RX (5 Gen) vs Vodafone
800 zl i pol roku abonamentu za darmo, potem 1350 rocznie. Ja zdecydowanie nie bralem.
-
- Lex user
- Model Lexusa: RX350h
Ten Vodafone to badziew jakich mało. Nie bierz tego. Miałem ciągłe problemy z uruchamianiem auta. Skończył się abonament, skończyły się problemy z tego tytułu.
-
- Nowy lex user
- Model Lexusa: RX450h
Jeśli system jest skonfigurowany tak, aby wymagał tabletu lub czegoś podobnego do uwierzytelnienia, obejście tego wymogu może być nielegalne lub niebezpieczne. Zadaniem immobilizera jest uniemożliwienie ludziom wejścia do samochodu bez pozwolenia, a obejście go może osłabić system bezpieczeństwa.Basket Random wrote:
Zamówiłem Lexus RX 500h wyposażony w Digital Key. Dostawa styczeń 2025. Z tego co czytam dzięki tej opcji możliwe jest automatyczne (pasywne) otworzenie auta, zbliżając się na odległość zasięgu BT czyli max 3m. Oczywiście musimy mieć zainstalowaną i uruchomioną w tle aplikację, aktywny abonament oraz włączony Bluetooth. Największą zaletą jest jednak możliwość odpalenia samochodu bez fizycznego kluczyka. Jest to o tyle dobre, że możemy udostępnić zdalnie taki kluczyk aż 7 osobom. Daje to niesamowite możliwości, ale przede wszystkim mamy w kieszeni o jeden przedmiot mniej. Tyle teorii.
Lexus "wciska" do każdego auta system zabezpieczeń Vodafone, aktualnie rozdaje go wręcz prawie za darmo (przecena z 4000 na 800zł). I tu pojawia się pierwszy problem, a zarazem moje pytanie: Czy jest jakakolwiek opcja odpalenia samochodu z immobileserem Vodafone bez fizycznej pastylki? Czy w ustawieniach Vodafone można przełączyć załączanie pojazdu z pastylki na odpalanie kombinacją przycisków - tak jak w CanLocku? Czy można po prostu zdalnie to ustrojstwo wyłączyć? Jeżeli nie, to jaki ma sens instalowanie przez importera immobilizera Vodafone wraz z opcją Digital Key? Vodafone rozbija właściwe jakąkolwiek użyteczność Digital Key (zwłaszcza gdy mówimy o zdalnym udostępnianiu auta).
W niektórych przypadkach producenci samochodów mogą oferować inne sposoby odblokowania i uruchomienia samochodu, takie jak aplikacje na smartfony, breloki lub uwierzytelnianie oparte na technologii Bluetooth. Z drugiej strony, jeśli system immobilizera Vodafone wymaga tabletu, smartfon lub inne urządzenie może nie działać, chyba że jest specjalnie zaprojektowane do współpracy z systemem.
-
- Nowy lex user
- Model Lexusa: RX 450h+
Czy dopłacałeś do tej opcji? Jeżeli tak, to ile to kosztuje? Niestety w oficjalnych cennikach Lexusa nie ma nic o tym :/. Poza tym, gdy zamawiałem mojego RX w maju 2024, odbiór październik 2024, to niestety wtedy nie było tej opcji jeszcze, a jedynie dealer wspominał, że mają to włączyć w przyszłości.Kapitalista wrote:Zamówiłem Lexus RX 500h wyposażony w Digital Key. Dostawa styczeń 2025.
Tak, i taki wirtualny kluczyk możesz w teorii udostępnić kilku osobom, w przypadku Lexusa to jest 5.Kapitalista wrote:Z tego co czytam dzięki tej opcji możliwe jest automatyczne (pasywne) otworzenie auta, zbliżając się na odległość zasięgu BT czyli max 3m.
No wyglada na to ze Lexus już oferuje digital Key w niektórych krajach, szczegóły na poniższym wideo:
BTW: Vodafone to rzeczywiście mocno wątpliwa technologia, ja również zrezygnowałem z tego ustrojstwa i wybrałem ofertę CanLock od ZA.
-
- Lex user
- Model Lexusa: RX 500h
Czy na CanLocku nie masz problemu z uruchomieniem klimatyzacji z aplikacji?imperatorek wrote: ↑12 Jan 2025, o 23:30Czy dopłacałeś do tej opcji? Jeżeli tak, to ile to kosztuje? Niestety w oficjalnych cennikach Lexusa nie ma nic o tym :/. Poza tym, gdy zamawiałem mojego RX w maju 2024, odbiór październik 2024, to niestety wtedy nie było tej opcji jeszcze, a jedynie dealer wspominał, że mają to włączyć w przyszłości.Kapitalista wrote:Zamówiłem Lexus RX 500h wyposażony w Digital Key. Dostawa styczeń 2025.
Tak, i taki wirtualny kluczyk możesz w teorii udostępnić kilku osobom, w przypadku Lexusa to jest 5.Kapitalista wrote:Z tego co czytam dzięki tej opcji możliwe jest automatyczne (pasywne) otworzenie auta, zbliżając się na odległość zasięgu BT czyli max 3m.
No wyglada na to ze Lexus już oferuje digital Key w niektórych krajach, szczegóły na poniższym wideo:
BTW: Vodafone to rzeczywiście mocno wątpliwa technologia, ja również zrezygnowałem z tego ustrojstwa i wybrałem ofertę CanLock od ZA.
-
- Lex user
- Model Lexusa: RX 500h
Jeździłem wcześniej Stingerem z CanLockiem od zabezpiecz auto i powiem szczerze, że niejednokrotnie miałem ochotę, żeby to zdemontowali. Tragicznie to działało, notorycznie pilot nie odblokowywał blokady zapłonu i od razu włączał się alarm. Odpalanie z kluczyka nie działało. Aplikacja na telefon w miarę działała, ale do tego stopnia drenowało baterię w telefonie, że nie dało się z tego normalnie korzystać. Niestety te zabezpieczenia często wiążą się z pewnymi utrudnieniami...
-
- Nowy lex user
- Model Lexusa: RX500h
Działa Ci już Digital Key? Mi jeszcze nie uruchomili. Auto zamówione we wrześniu, odbiór na październik.Kapitalista wrote: ↑1 Dec 2024, o 22:47 Zamówiłem Lexus RX 500h wyposażony w Digital Key. Dostawa styczeń 2025. Z tego co czytam dzięki tej opcji możliwe jest automatyczne (pasywne) otworzenie auta, zbliżając się na odległość zasięgu BT czyli max 3m. Oczywiście musimy mieć zainstalowaną i uruchomioną w tle aplikację, aktywny abonament oraz włączony Bluetooth. Największą zaletą jest jednak możliwość odpalenia samochodu bez fizycznego kluczyka. Jest to o tyle dobre, że możemy udostępnić zdalnie taki kluczyk aż 7 osobom. Daje to niesamowite możliwości, ale przede wszystkim mamy w kieszeni o jeden przedmiot mniej. Tyle teorii.