Lexusy podobały mi się od dawna jednak nigdy nie były w zasięgu mojego budżetu

Mój budżet to ok 20 tys (oczywiście mowa o samym samochodzie - muszę zostawić sobie rezerwę na ew. naprawy oraz wszelakie opłaty) więc nie jest to suma zawrotna ale dla mnie maksymalna.
Czego oczekuje od samochodu? Wygody przy rozsądnym spalaniu. W ramach tego ogólnego wymogu mam na myśli automat oraz w miarę rozsądne spalanie oraz najchętniej brak skóry

Nasłuchałem się wiele o awaryjności skrzyń automatycznych, jednakże każdy kto to mówi słyszał od kumpla którego kumpel mu powiedział, że jego kolega.....

Jeśli zaś mowa spalaniu to oczywiście nierealne jest spalenie 6L ale też gdy będzie pił 18L to w efekcie doprowadzi mnie do bankructwa. Do tej pory jeździłem na LPG, widziałem, że część lexów ma zamontowane LPG - nie mogę jednak dokopać się do informacji na temat tego jak wygląda w poszczególnych modelach trudność, koszta i żywotność takiego rozwiązania.
Jeśli chodzi o modele na które patrzyłem to widzę dwa - GS300 oraz IS200. Ten pierwszy to ukłon w stronę samochodu o którym w zasadzie marzę od kilku lat (GS430) a drugi to głos rozsądku w kwestii spalania

Kolejna kwestia to koszta - GS300 dużo trudniej znaleźć w kwocie o której myślę a szukam rocznika 2000+.
Widuję różne ceny obu tych modeli ale jako osoba nieobeznana w zasadzie nie wiem czym się kierować i czego szukać.
Zastanawia mnie też kwestia części - jak realnie wyglądają koszta napraw na tle innych marek?
Z góry dziękuję za wszelkie rady.
--Grzegorz