Panowie,ktoś posiada wiedzę na temat prawidłowego ciśnienia oleju w is200???nie potrafię nigdzie wyszukać tych wartości.
chciałbym porównać ciśnienie w moim aucie z zalecanym.
ciśnienie oleju w IS200
-
- Nowy lex user
- Model Lexusa: is200
- Damian87
- Lex Driver
- Model Lexusa: IS 200
Odp: ciśnienie oleju w IS200
Według manuala jest to minimum 7.3psi na biegu jałowym, a 41 do 63 psi przy 3tyś RPM, oczywiście przy rozgrzanym oleju.
Niestety aby zmierzyć ciśnienie musisz mieć specjalny gwint do testera, jaki jak jest w czujniku... Ja próbowałem 2 różne zestawy do mierzenia ciśnienia i żaden gwint nie jest taki jak powinien być
Niestety aby zmierzyć ciśnienie musisz mieć specjalny gwint do testera, jaki jak jest w czujniku... Ja próbowałem 2 różne zestawy do mierzenia ciśnienia i żaden gwint nie jest taki jak powinien być
-
- Nowy lex user
Re: ciśnienie oleju w IS200
dzięki za informacje
u siebie już mierzyłem ciśnienie manometrem i wyszło: na obrotach biegu jałowego 0,13MPa----->1,3bar------->18,8psi
na 3k obrotów 0,5MPa------>5,0bar------->72,5psi

u siebie już mierzyłem ciśnienie manometrem i wyszło: na obrotach biegu jałowego 0,13MPa----->1,3bar------->18,8psi
na 3k obrotów 0,5MPa------>5,0bar------->72,5psi
- Damian87
- Lex Driver
Odp: ciśnienie oleju w IS200
Szkoda że mam taki kawał do Ciebie, bo nie mogę znaleść manometru z odpowiednim gwintem :/
-
- Nowy lex user
ja byłem z tym zadaniem w warsztacie samochodowym i tam mieli kilka rodzajów króćców redukcyjnych...
masz jakieś niepokojące Cię objawy ,że chcesz sprawdzić ciśnienie czy taki tylko kaprys
???
masz jakieś niepokojące Cię objawy ,że chcesz sprawdzić ciśnienie czy taki tylko kaprys

- Damian87
- Lex Driver
Chce sprawdzić ciśnienie bo silnik pracuje tak jakby olej nie docierał na samą górę i słychać szklanki..
-
- Nowy lex user
a na jakim oleju jezdzisz?u mnie też nie chodził najciszej i po rozruchu zimnego silnika ewidentnie klekotał i lampka ciśnienia świeciła jeszcze ~4sek.
zmieniłem olej (z przereklamowanego moim zdaniem Motula 6100 na którym jeździł poprzedni właściciel)na mobil1 5w50 rally formuła,silnik szybciej łapie ciśnienie i znacznie ciszej pracuje.
Do tego mobila mam zaufanie bo jeździ na nim już ponad 2 lata moja honda B18C4 a lekkiego żywota to ona nie ma:)
może warto i w Twoim przypadku pomyśleć o zmianie oleju?
zmieniłem olej (z przereklamowanego moim zdaniem Motula 6100 na którym jeździł poprzedni właściciel)na mobil1 5w50 rally formuła,silnik szybciej łapie ciśnienie i znacznie ciszej pracuje.
Do tego mobila mam zaufanie bo jeździ na nim już ponad 2 lata moja honda B18C4 a lekkiego żywota to ona nie ma:)
może warto i w Twoim przypadku pomyśleć o zmianie oleju?