No pech. Auto odpicowane a tu taka przykra niespodzianka. Wywaliło mi dzisiaj Check engine więc postanowiłem podpiąć go pod kompa. Wyszedł błąd P0325 Knock Sensor 1 Circuit. Teraz pytanie czy to wina czujnika, uszkodzonej wiązki czy może coś innego? Auto jest w trybie awaryjnym i jest zmulone. Obroty lekko przerywają. Nie próbowałem kasować błędu. Zrobię to po robocie i zobaczę czy objawy będą dalej takie same.
znalazłem temat z naszego forum viewtopic.php?f=106&t=8726
Pytanie teraz czy przerabiał ktoś to na GS430. Prosiłbym o rady co i jak z tym zrobić we własnym zakresie ewentualnie gdzie taki czujnik dostanę.
Błąd P0325 czujnik spalania stukowego GS430
- Travis
- Lex Master
- Model Lexusa: GS430 MK3
Błąd P0325 czujnik spalania stukowego GS430
- Attachments
-
- 2014-07-30 12.54.17.jpg
- (357.26 KiB) Downloaded 1500 times
Last edited by Travis on 30 Jul 2014, o 14:37, edited 1 time in total.
- Sebek
- Lex user
- Model Lexusa: 3GS
Re: Błąd P0325 czujnik spalania stukowego GS430
zmień czujnik- będzie ok. Musisz wiedzieć tylko czy BANK 1 czy BANK 2.
U mnie wszytsko ustało po zmianie (tryb zamulony, cofanie zapłonów i cholernie wielkie spalanie). Kontrolka z deski też sama zniknęła.
U mnie wszytsko ustało po zmianie (tryb zamulony, cofanie zapłonów i cholernie wielkie spalanie). Kontrolka z deski też sama zniknęła.
- Travis
- Lex Master
Czyli jak pokazuje mi Sensor 1 to jest Bank 1 tak? Powiedz mi jaki koszt tego czujnika i gdzie można to dostać?Sebek wrote:zmień czujnik- będzie ok. Musisz wiedzieć tylko czy BANK 1 czy BANK 2.
-
- Lex Master
- Model Lexusa: gs
Dziwne to trochę, czujnik spalania stukowego właściwie się nie psują, może przyczyna leży gdzie indziej?
- Travis
- Lex Master
Oczywiście wolałbym żeby się okazała wina tego czujnika bo nie uśmiecha mi się sprawdzanie wszystkiego pokleiYarecki wrote:Dziwne to trochę, czujnik spalania stukowego właściwie się nie psują, może przyczyna leży gdzie indziej?

Po numerze części znalazłem że czujnik ten był też w Toyocie Rav4 2.0 2000-2005 nr części 89615-30080
- Travis
- Lex Master
Dobra skasowałem błąd i jak ręką odjął. Silnik pracuje równo, nie wydaje żadnych dziwnych dźwięków, silnik wykręca się do końca i nie ma żadnego przerywania czy też przymulania. Zrobiłem 20 km jazdy próbnej i niż mi nie wyskoczyło. WTF? Tak po prostu z dupy komp wywalił sobie błąd? Pytanie czy coś robić czy nie?
-
- Lex Master
- Model Lexusa: gs
Może czujnik jest źle dokręcony - wymaga odpowiedniego momentu, może wtyczka nie styka bo sam czujnik w sobie naprawdę praktycznie nie pada - to nie sonda że się zużywa.Travis wrote:Dobra skasowałem błąd i jak ręką odjął. Silnik pracuje równo, nie wydaje żadnych dziwnych dźwięków, silnik wykręca się do końca i nie ma żadnego przerywania czy też przymulania. Zrobiłem 20 km jazdy próbnej i niż mi nie wyskoczyło. WTF? Tak po prostu z dupy komp wywalił sobie błąd? Pytanie czy coś robić czy nie?
Może coś innego powoduje pojawienie się tego błędu.
Obserwuj i tyle.
- Travis
- Lex Master
Niestety błąd dalej wywala. Najczęściej jak jadę spokojnie i dodam więcej gazu wtedy momentalnie wyskakuje check i auto zamula. Gdyby czujnik był padnięty to wywalałby błąd zaraz po odpaleniu auta? Chyba skończy się to wizytą u mechanika 

- maniek_ls400
- Lex Master
- Model Lexusa: W221 S500
Psują się, psują - u mnie był padnięty po zakupie LSa - po wymianie na nowy/używany auto wróciło do życia. A potem (gdy miałem angola na części) było bardzo dużo telefonów w sprawie zakupu tego elementu.Yarecki wrote:Dziwne to trochę, czujnik spalania stukowego właściwie się nie psują, może przyczyna leży gdzie indziej?
Błąd będzie wywalany po zajściu specyficznych warunków - rozgrzany silnik, jazda dłużej niż przez 60s z prędkością obrotową >3000RPM. Kasowanie nic nie da. Na szybko można zastosować by-pass - opisywałem kiedyś - mostkujesz na wejściu do ECU silnika wyjście ze sprawnego czujnika i jeśli masz tylko sprawne sondy i banki chodzą mniej więcej równo to auto będzie jeździło (do czasu wymiany uszkodzonego czujnika na sprawny).
Mam gdzieś zdjęcia z operacji by-pass oraz z wymiany tego czujnika w LS430.
Mariusz M.
Sprzedam części do LS430 2001 President Tel. 606-103-211
Sprzedam części do LS430 2001 President Tel. 606-103-211
- Travis
- Lex Master
maniek byłbym wdzięczny za fotkimaniek_ls400 wrote:Psują się, psują - u mnie był padnięty po zakupie LSa - po wymianie na nowy/używany auto wróciło do życia. A potem (gdy miałem angola na części) było bardzo dużo telefonów w sprawie zakupu tego elementu.Yarecki wrote:Dziwne to trochę, czujnik spalania stukowego właściwie się nie psują, może przyczyna leży gdzie indziej?
Błąd będzie wywalany po zajściu specyficznych warunków - rozgrzany silnik, jazda dłużej niż przez 60s z prędkością obrotową >3000RPM. Kasowanie nic nie da. Na szybko można zastosować by-pass - opisywałem kiedyś - mostkujesz na wejściu do ECU silnika wyjście ze sprawnego czujnika i jeśli masz tylko sprawne sondy i banki chodzą mniej więcej równo to auto będzie jeździło (do czasu wymiany uszkodzonego czujnika na sprawny).
Mam gdzieś zdjęcia z operacji by-pass oraz z wymiany tego czujnika w LS430.