mam pytania o podświetlenie zegarów , konsoli w GS MKII
1. gdzie trzeba podłubać żeby oświetlenie zegarów zawsze świeciło pełną mocą i się nie zaciemniało automatycznie po zmroku
2. czy w tych zegarach można wymienić źródło światła na bardziej białe lub w innym kol
3. jak wymienić oświetlenie w panelu klimatyzacji
GS300/GS430 MKII podświetlenie zagarów
- klexus
- Lex Master
- Model Lexusa: GS 300
Re: GS300/GS430 MKII podświetlenie zagarów
No tutaj mocą podświetlania steruje czujnik zmierzchu, jego wypięcie nic nie daje przerabiałem temat jedyne co to zastosować słabą diode led i wsadzić pod kopułkę czujnika zmierzchu, takie druciarstwo ale powinno zadziałać.
Z zegarami raczej nic nie zrobisz tam siedzi podświetlanie indiglo chyba ze da sie podkręcic inwerter najlepiej dorwać gdzieś zegary z GS-a
Panel klimatyzacji ma takie małe żaróweczki z zielonymi kapturkami, gdzieś widziałem takie kapturki którymi zmienisz kolor podświetlenia, wiem tylko tyle ze jak pościągasz te kapturki będziesz miał pomarańczowy kolor:)
Z zegarami raczej nic nie zrobisz tam siedzi podświetlanie indiglo chyba ze da sie podkręcic inwerter najlepiej dorwać gdzieś zegary z GS-a
Panel klimatyzacji ma takie małe żaróweczki z zielonymi kapturkami, gdzieś widziałem takie kapturki którymi zmienisz kolor podświetlenia, wiem tylko tyle ze jak pościągasz te kapturki będziesz miał pomarańczowy kolor:)
-
- Moderator
- Model Lexusa: Lexus
Czujnik zmierzchu można zawsze zastąpić rezystorem albo jeszcze lepiej potencjometrem. Wystarczy zmierzyć jego rezystancję przy silnym świetle i zastąpić odpowiednikiem.
Czujnik zmierzchu może mieć wpływ na działanie jeszcze innych systemów, dlatego jego działania bym nie zakłócał. Odpiąłbym tylko na wejściu do zegarów.
Czujnik zmierzchu może mieć wpływ na działanie jeszcze innych systemów, dlatego jego działania bym nie zakłócał. Odpiąłbym tylko na wejściu do zegarów.
to może jeszcze ktoś podpowie które to piny i w jakiej kostce szukaćowczar wrote: Odpiąłbym tylko na wejściu do zegarów.
-
- Moderator
Gdyby to był LS, to właśnie bym pisał gdzie można to zrobić
Jeśli ktoś ma schematy do GS MKII to chętnie pomogę w odnalezieniu odpowiednich kabelków.

- Picakus
- Lex user
- Model Lexusa: Zależnie od chwili
https://drive.google.com/file/d/0B0WcSH ... sp=sharingowczar wrote:Gdyby to był LS, to właśnie bym pisał gdzie można to zrobićJeśli ktoś ma schematy do GS MKII to chętnie pomogę w odnalezieniu odpowiednich kabelków.
https://drive.google.com/file/d/0B0WcSH ... sp=sharing
Może te schematy coś pomogą

Trzeba pobrać, bo w podglądzie są nieczytelne.
-
- Moderator
Pomogły tyle, że wiem już, że wszystkie sterowniki komunikują się cyfrowo, nie ma tam analoga, więc mój sposób obejścia nie wchodzi w grę. Jedyna opcja, to droga, którą zaproponował klexus. Przy czym rozwiązanie to powoduje, że wszystkie systemy będą myślały, że jest jasno.
Przy czym opcje są 2- dołożenie diody tak jak padła już propozycja, lub rozkręcenie czujnika i wrzucenie zamiast fotorezystora zwykłego rezystora.
Pytanie tylko, że rozwiązanie ma być permanentne czy ma być możliwość przyciemniania?
Jeśli chcesz mieć możliwość przyciemniania, to trzeba by zastosować mały zabieg- tzn wylutować fotorezystor. Sprawdzić jego rezystancję w dzień. Dobrać rezystor o takiej samej rezystancji. Potem połączyć jedną nogę fotorezystora z rezystorem i wlutować ją do układu czujnika zmierzchu. do drugiej nogi fotorezystora i rezystora przylutować przewody, które wyprowadzisz na zewnątrz czujnika zmierzchu. Kolejny kabelek przylutować w miejsce gdzie była druga noga fotorezystora. Na koniec przewodów dasz jakiś mikroprzełącznik schowany w schowku, którym będziesz mógł wyłączać przygasanie, ale w każdej chwili będziesz mógł wrócić do fabrycznego auto ustawienia.
Przy czym opcje są 2- dołożenie diody tak jak padła już propozycja, lub rozkręcenie czujnika i wrzucenie zamiast fotorezystora zwykłego rezystora.
Pytanie tylko, że rozwiązanie ma być permanentne czy ma być możliwość przyciemniania?
Jeśli chcesz mieć możliwość przyciemniania, to trzeba by zastosować mały zabieg- tzn wylutować fotorezystor. Sprawdzić jego rezystancję w dzień. Dobrać rezystor o takiej samej rezystancji. Potem połączyć jedną nogę fotorezystora z rezystorem i wlutować ją do układu czujnika zmierzchu. do drugiej nogi fotorezystora i rezystora przylutować przewody, które wyprowadzisz na zewnątrz czujnika zmierzchu. Kolejny kabelek przylutować w miejsce gdzie była druga noga fotorezystora. Na koniec przewodów dasz jakiś mikroprzełącznik schowany w schowku, którym będziesz mógł wyłączać przygasanie, ale w każdej chwili będziesz mógł wrócić do fabrycznego auto ustawienia.
jakie to są jeszcze systemy i jakie ma to znaczenie bo żadnych modułów światem nie montowałemowczar wrote:Jedyna opcja, to droga, którą zaproponował klexus. Przy czym rozwiązanie to powoduje, że wszystkie systemy będą myślały, że jest jasno.
chcę to zrobić na tz. stałkę czyli zegary rozkręcone na maxa non stop kolor - dzień i nocowczar wrote:Pytanie tylko, że rozwiązanie ma być permanentne czy ma być możliwość przyciemniania?

- maniek_ls400
- Lex Master
- Model Lexusa: W221 S500
Wydaje mi się, że za pomocą TIS można ustawić też sposób reakcjina oświetlenie - jak szybko ma się zmieniać jasność oraz jaki poziom ma osiągać.
Nie masz potencjometru jak było w przypadku LSa ?
Nie masz potencjometru jak było w przypadku LSa ?
Mariusz M.
Sprzedam części do LS430 2001 President Tel. 606-103-211
Sprzedam części do LS430 2001 President Tel. 606-103-211
-
- Lex Master
- Model Lexusa: IS200-> GS 300-> GS 430
Raczej w każdymmaniek_ls400 wrote: Nie masz potencjometru jak było w przypadku LSa ?

<Czas zmarnowany nie istnieje we wspomnieniach>