Lexus NX II Akcesoria

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu NX
Post Reply
RafalWawa
Lex user
Model Lexusa: NX 350h FSport

Re: Lexus NX II Akcesoria

Post by RafalWawa »

Czy ktoś kupował felgi 20" (pod opony zimowe) zamiast tych które sprzedają w lexusie? Chce przeanalizować alternatywne podejscie gdyz te "lexusowskie" wydają mi się mocno przewartościowane. Chodzi mi o "3rd party" ale dobrej firmy i jakości ( a nie chińszczyznę czy jakieś rzemiosło).
Jeśli ktoś kupował i jest zadowolony - prośba o info - co to za marka, jak wyglądaja i ile zapłacił za komplet

A czy zna ktoś dokłądne parametry oryginalnych felg pod koła zimowe? Sruby to 5x114.3, otwór prawdopodobni 71.6, ale jakie jest ET i szerokość? Ktoś wie? bo nie mogę znaleźć w instrukcji

Khaal
Nowy lex user
Model Lexusa: NX 450h+

Post by Khaal »

Też zastanawiam się nad alternatywą dla oryginałów. Chociaż myślałem o 19" jako złoty środek między 20" a 18". Zastanawiam się jednak, czy 19 to dobre rozwiązanie - oryginały są tylko 18" i 20". Czy ktoś wie, z czego to wynika?
Czy ktoś już ma jakieś doświadczenia z zamiennikami dobrej jakości, coś, co można polecić?
Klaudiusz
Lex Master
Model Lexusa: NX350h

Post by Klaudiusz »

Khaal wrote:Też zastanawiam się nad alternatywą dla oryginałów. Chociaż myślałem o 19" jako złoty środek między 20" a 18". Zastanawiam się jednak, czy 19 to dobre rozwiązanie - oryginały są tylko 18" i 20". Czy ktoś wie, z czego to wynika?
Czy ktoś już ma jakieś doświadczenia z zamiennikami dobrej jakości, coś, co można polecić?
To wynika z polityki firmy. Lexus zdecydowal sie pezygotowal kilka wersji wyposazenia i je homologowal. 19cali to kolejne homologacje. I kolejne koszty.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
marek_wasowicz
Lex user

Post by marek_wasowicz »

Nie polecałbym zakładać 19-to calowych felg do auta, które jest homologowane na 18 i 20 calowych. Takie auto teoretycznie nie powinno poruszać się po drodze, może mieć kłopoty przy badaniu technicznym, przy kolizji ubezpieczyciel może nie wypłacić odszkodowania itd. Mimo, że to rozważania teoretyczne to coraz częściej ubezpieczyciele szukają możliwości niewypłacania odszkodowania.
slawham
Lex user

Post by slawham »

RafalWawa wrote: 5 Oct 2023, o 12:37
A czy zna ktoś dokłądne parametry oryginalnych felg pod koła zimowe? Sruby to 5x114.3, otwór prawdopodobni 71.6, ale jakie jest ET i szerokość? Ktoś wie? bo nie mogę znaleźć w instrukcji
Dane z homologacji
felga 20x7,5 J ET 35 C1 C

NX 450h+ F Sport obsidiangrau (sonic grey)
Khaal
Nowy lex user

Post by Khaal »

Dzięki za wszystkie pomocne informacje :)
Znaczy pozostaje wybór pomiędzy 18" a 20". Choć wydaje się, że 18" ciut małe na to śliczne autko ;)
Z drugiej strony, na zimę może i lepsze, na pewno łatwiej jeździć z łańcuchami. Jeszcze chwilkę do śniegów, będzie ciut czasu na namysły.

A jakby ktoś jakieś ładne i dobre 3rd part alu przetestował, będę wdzięczny za info.
Khaal
Nowy lex user

Post by Khaal »

Jeszcze małe update info a propos kółek: Kolega utargował w salonie 20" zimowe oryginalne z 15 900 na 9 500. Targi już przy samym odbiorze, więc pole do manewru jest ;)
vki
Lex user
Model Lexusa: NX 350h

Post by vki »

Khaal wrote: 9 Oct 2023, o 17:59 Dzięki za wszystkie pomocne informacje :)
Znaczy pozostaje wybór pomiędzy 18" a 20". Choć wydaje się, że 18" ciut małe na to śliczne autko ;)
Z drugiej strony, na zimę może i lepsze, na pewno łatwiej jeździć z łańcuchami. Jeszcze chwilkę do śniegów, będzie ciut czasu na namysły.

A jakby ktoś jakieś ładne i dobre 3rd part alu przetestował, będę wdzięczny za info.

Na koła 20 cali - zgodnie z instrukcją nie można zakładać łańcuchów.
Dodatkowo łańcuchy na 20 ciężko znaleźć i drogie.   

vki
Lex user
Model Lexusa: NX 350h

Post by vki »

Plexus wrote: 26 Sep 2023, o 23:16
ostrykolesz wrote: 28 Jun 2023, o 13:25
vki wrote: 27 Jun 2023, o 21:25

Oryginalne chlapacze: ......  

Jaka jest Wasza ocena funkcjonalna/eksploatacyjna tych chlapaczy.
1) Czy rzeczywiście widzicie korzyści po ich zainstalowaniu?

2) Czy produkt z Ali jest dobrze dopasowany do karoserii?

I pytanie do Kolegów, którzy nie założyli chlapaczy:
3) Czy ich brak oznacza rzeczywiście ślady jak na zdjęciach reklamowych?

Co prawda nie mieliśmy jeszcze ciężkich warunków pogodowych, alo może macie już swoje obserwacje?

Ja kupiłem oryginalne (w salonie w Monachium ). Auto mniej się brudzi, szczególnie z tyłu. Oryginały posiadają cały komplet razem ze śrubkami i blaszkami.
Kolor Sonic Grey - nie rzucają się w oczy.

Klaudiusz
Lex Master
Model Lexusa: NX350h

Post by Klaudiusz »

Khaal wrote:Jeszcze małe update info a propos kółek: Kolega utargował w salonie 20" zimowe oryginalne z 15 900 na 9 500. Targi już przy samym odbiorze, więc pole do manewru jest ;)
Przy nowym aucie jest rabat 5k. Wiec w sumie okolice 10k to normalna cena. Na olx po 9k nowe zimowki chodza.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Post Reply

Return to “Lexus NX”