[IS300] Silnik nie mam mocy. 2JZ-GE

[IS300] Silnik nie mam mocy. 2JZ-GE

Postprzez matii_88 » 9 kwi 2016, o 14:03

Hej,

mam pierwszy poważniejszy problem z moim autem. Rozumiem, że ciężko/niemożliwe jest zdiagnozowanie problemu na odległość po opisie więc zwracam się do osób, które miały podobne objawy w swoim aucie.

Pojawiła mi się kontrolka check engine, silnik pracował normalnie więc odpiąłem klemy. Błąd zniknął (teraz wiem, że nie warto odpinać i lepiej jeździć z błędem do czasu sprawdzenia jego). Po prostu w zimę tez mi się pojawił taki błąd przy mocnych mrozach, ale dodatkowo wyłączyło się VSC i TRC więc na śniegu nie sposób było jechać. Błąd już nie powrócił więc pomyślałem, że to może pierdoła i jeżeli coś poważniejszego to błąd znowu się pojawi. Z drugiej strony jest część opinii, że bład i tak zostaje w pamięci komputera i można go później sprawdzić.

Wracając do sedna tematu, dzisiaj byłem u mechanika (polecany na forum LB Japan Serwis) ale niestety nie znalazł błędu. Samochód już dzisiaj gorzej przyśpieszał i nie "mruczał". Na postoju po dodaniu gazu normalnie pracował i wkręcał się na obroty. Mechanik kazał pojeździć żeby błąd się znowu pokazał. Niestety za wiele kilometrów nie przejechałem. W pewnym momencie auto nie chciało przyśpieszać więc 20 -30 km/h to był maks. Nie ważne czy na LPG czy Pb. Zatrzymałem się zgasiłem silnik, przepłukałem przepływomierz i to pozwoliło, ze przez chwilę mogłem jechać do 50 km/h. Ale z każdym kolejnym zatrzymaniem i ruszaniem było gorzej.

Proszę o pomoc. Czy ktoś z was miał podobne objawy w silniku 2JZ-GE?
Avatar użytkownika
matii_88
Lex user
 
Posty: 127
Dołączył(a): 25 mar 2015, o 13:00
Lokalizacja: Poznań/Toruń
Model Lexusa: Lexus IS300 SC
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań/Toruń

Re: [IS300] Silnik nie mam mocy. 2JZ-GE

Postprzez carsik » 9 kwi 2016, o 14:23

i dalej nie masz błędu?
carsik
Lex Master
 
Posty: 1063
Dołączył(a): 24 sie 2012, o 20:45
Model Lexusa: IS200
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: GT4 Warszawa

Re: [IS300] Silnik nie mam mocy. 2JZ-GE

Postprzez Riki » 9 kwi 2016, o 15:18

Nie wiem czy ci pomogę, kiedyś miałem taki przypadek w is 200 winą był zawór vvti nie dawał błędu a auto nie chciało jechać
Avatar użytkownika
Riki
Lex Driver
 
Posty: 481
Dołączył(a): 20 paź 2013, o 23:24
Model Lexusa: is 200
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krasnystaw

Re: [IS300] Silnik nie mam mocy. 2JZ-GE

Postprzez matii_88 » 9 kwi 2016, o 19:50

carsik napisał(a):i dalej nie masz błędu?


Nie, dalej nie ma błędu. Pod koniec nawet jak stał na luzie i dodawałem gazu to maksymalnie do 4 tys obrotów dochodził...

Teraz stoi pod domem i czeka na lawetę.
Avatar użytkownika
matii_88
Lex user
 
Posty: 127
Dołączył(a): 25 mar 2015, o 13:00
Lokalizacja: Poznań/Toruń
Model Lexusa: Lexus IS300 SC
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań/Toruń

Re: [IS300] Silnik nie mam mocy. 2JZ-GE

Postprzez carsik » 9 kwi 2016, o 20:11

Zerknąłbym na drożność dolotu i wydechu.
carsik
Lex Master
 
Posty: 1063
Dołączył(a): 24 sie 2012, o 20:45
Model Lexusa: IS200
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: GT4 Warszawa

Re: [IS300] Silnik nie mam mocy. 2JZ-GE

Postprzez matii_88 » 9 kwi 2016, o 20:14

Riki napisał(a):Nie wiem czy ci pomogę, kiedyś miałem taki przypadek w is 200 winą był zawór vvti nie dawał błędu a auto nie chciało jechać


carsik napisał(a):Zerknąłbym na drożność dolotu i wydechu.


Dziękuję za pomoc! Sprawdzę te rzeczy.
Avatar użytkownika
matii_88
Lex user
 
Posty: 127
Dołączył(a): 25 mar 2015, o 13:00
Lokalizacja: Poznań/Toruń
Model Lexusa: Lexus IS300 SC
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań/Toruń

Re: [IS300] Silnik nie mam mocy. 2JZ-GE

Postprzez matii_88 » 18 kwi 2016, o 14:33

Samochód mam już naprawiony.

Katalizator ten, który jest najbliżej silnika posypał się i zapchał mi wydech (tzn część tego materiału w środku się rozsypała i wyleciała a część została). To co było popsute zostało usunięte bez rozcinania. Dwa kolejne katalizatory są w dobrym stanie więc nie zostały ruszone. Dołożony został emulator sondy lambda.
Ostatnio edytowano 18 kwi 2016, o 17:03 przez matii_88, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
matii_88
Lex user
 
Posty: 127
Dołączył(a): 25 mar 2015, o 13:00
Lokalizacja: Poznań/Toruń
Model Lexusa: Lexus IS300 SC
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań/Toruń

Re: [IS300] Silnik nie mam mocy. 2JZ-GE

Postprzez owczar » 18 kwi 2016, o 16:40

A jak dźwięk silnika po tym zabiegu? Czy główny kat nie oberwał tymi odłamkami?
owczar
Moderator
 
Posty: 3817
Dołączył(a): 26 lut 2014, o 11:53
Model Lexusa: Lexus
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Re: [IS300] Silnik nie mam mocy. 2JZ-GE

Postprzez Damian91 » 18 kwi 2016, o 16:40

Ale jaja :mda:
To co było popsute zostało usunięte bez rozcinania. Reszta katalizatora jest w dobrym stanie więc jest zostawiona i dołożony został emulator sondy lambda.
Jak usunięte? Emulator której sondy?
Avatar użytkownika
Damian91
Lex Driver
 
Posty: 473
Dołączył(a): 4 lut 2015, o 17:31
Lokalizacja: Pruszków/Warszawa
Model Lexusa: IS300 SC
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pruszków/Warszawa

Re: [IS300] Silnik nie mam mocy. 2JZ-GE

Postprzez owczar » 18 kwi 2016, o 16:43

Pewnie sondy za katem.
owczar
Moderator
 
Posty: 3817
Dołączył(a): 26 lut 2014, o 11:53
Model Lexusa: Lexus
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Następna strona

Powrót do IS mk1 1998-2005

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości