Chcę kupić IS200T opinie , uwagi , podpowiedzi

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu IS
Post Reply
4lolo4
Lex user
Model Lexusa: IS 200T

Re: Chcę kupić IS200T opinie , uwagi , podpowiedzi

Post by 4lolo4 »

McRabbit wrote:W moim RC sytuacja z lagiem na starcie jest taka sama, myślę że tutaj jest znaczna część straty przyspieszenia w stosunku do BMW, wydaje mi się że wyłączenie trakcji poprawia sytuacje i trafnie zmieniając biegi manualnie można dużo zyskać. W przypadku RC jeszcze zabija go masa bo w dowodzie to 1720 kg :cenzura:

to co najfajniejsze to to,że z wyłączona trakcją kręci się do końca i nie zrzuca biegu, wydaje mi się że sprężarka więcej ładuje, przynajmniej na wyświetlaczu :-)
To może być jakiś mechanizm ochronny dla skrzyni. Wyobrażam sobie, że w przypadku rzucenia od razu 350nm mogą powstać spore przeciążenia. Jeżeli dzięki temu skrzynia przetrwa dłużej, to wydaje mi się to wystarczającym powodem. Na dobrą nie ma to większego znaczenia w "real life".
McRabbit
Lex user
Model Lexusa: RC 200t w drodze

Post by McRabbit »

4lolo4 wrote:
McRabbit wrote:W moim RC sytuacja z lagiem na starcie jest taka sama, myślę że tutaj jest znaczna część straty przyspieszenia w stosunku do BMW, wydaje mi się że wyłączenie trakcji poprawia sytuacje i trafnie zmieniając biegi manualnie można dużo zyskać. W przypadku RC jeszcze zabija go masa bo w dowodzie to 1720 kg :cenzura:

to co najfajniejsze to to,że z wyłączona trakcją kręci się do końca i nie zrzuca biegu, wydaje mi się że sprężarka więcej ładuje, przynajmniej na wyświetlaczu :-)
To może być jakiś mechanizm ochronny dla skrzyni. Wyobrażam sobie, że w przypadku rzucenia od razu 350nm mogą powstać spore przeciążenia. Jeżeli dzięki temu skrzynia przetrwa dłużej, to wydaje mi się to wystarczającym powodem. Na dobrą nie ma to większego znaczenia w "real life".

oczywiście możesz mieć racje i realnie nie ma to znaczenia, jednak automat klasyczny powinien najlepiej sobie radzić z dużym momentem, wydaje mi się tez że rcf ma tą samą skrzynie, może chodzi po prostu o to aby jeszcze bardziej uzasadnić różnice w cenie i klasie RC od RCF

nic to, po prostu ten typ tak ma, albo jak kto woli taki jego urok
RC 200t od marca 2016
patrk86
Nowy lex user

Post by patrk86 »

Mam IS 200T od około 3 tygodni i mam identyczne wrażenia z laga. Jakoś specjalnie mi to nie przeszkadza, bo zbiera się i tak bardzo dobrze. W trybie sport gaz reaguje niemal natychmiast, a po przestawieniu na manetki 90% problemów znika, tylko najpierw trzeba go trochę "podkręcić" :D
lexfan
Lex user
Model Lexusa: IS 200T '16

Post by lexfan »

patrk86 wrote:Mam IS 200T od około 3 tygodni i mam identyczne wrażenia z laga. Jakoś specjalnie mi to nie przeszkadza, bo zbiera się i tak bardzo dobrze. W trybie sport gaz reaguje niemal natychmiast, a po przestawieniu na manetki 90% problemów znika, tylko najpierw trzeba go trochę "podkręcić" :D

Czy tryb Sport mozna ustawic "na stale", tak zeby nie trzeba bylo go ustawiac po kazdym uruchomieniu silnika ? Wydaje sie, ze to najlepszy tryb do jazdy.
Argon LF
Nowy lex user
Model Lexusa: IS250

Post by Argon LF »

W zasadzie nie ma się co dziwić, RC jest zrobiony na pycie IS wiec masy podobne.
Co do laga w turbo jest to spowodowane dokładnie turbiną Twin i regulacją przepustnicy która reguluje dopływ mocy.
Steruje tym też selektor jazdy. Na pewno zauważyliście, że przy trybie sport czy sport+ gaz reaguje zupełnie inaczej.
McRabbit
Lex user
Model Lexusa: RC 200t w drodze

Post by McRabbit »

Argon LF wrote:W zasadzie nie ma się co dziwić, RC jest zrobiony na pycie IS wiec masy podobne.
Co do laga w turbo jest to spowodowane dokładnie turbiną Twin i regulacją przepustnicy która reguluje dopływ mocy.
Steruje tym też selektor jazdy. Na pewno zauważyliście, że przy trybie sport czy sport+ gaz reaguje zupełnie inaczej.
Selektor może i działa na reakcje gazu i utrzymuje auto na niższym biegu , jednak sama skrzynia nie ma pojęcia jak się zachować i w przypadku nagłego wciśnięcia gazu redukuje o kilka biegów co niestety trwa. Tryb sport+ i wyłączona kontrola trakcji w trybie manualnym redukuje problem do walki z turbo dziurą.
RC 200t od marca 2016
michaelk
Nowy lex user
Model Lexusa: RC200t + IS250

Post by michaelk »

Sprostowanie RC nie jest na płycie ISa, chyba, że masz na myśli Isa CC, z którego zaczerpnięto najwięcej (do tego dochodzi GS, od ktorego zaczerpnięto tył). W efekcie nie jest prawdą, że RC ma podobną masę, bo masa jest wyższa o ponad 150 kg (w zależności od wyposażenia)
Argon LF wrote:W zasadzie nie ma się co dziwić, RC jest zrobiony na pycie IS wiec masy podobne.
patrk86
Nowy lex user

Post by patrk86 »

lexfan wrote:
patrk86 wrote:Mam IS 200T od około 3 tygodni i mam identyczne wrażenia z laga. Jakoś specjalnie mi to nie przeszkadza, bo zbiera się i tak bardzo dobrze. W trybie sport gaz reaguje niemal natychmiast, a po przestawieniu na manetki 90% problemów znika, tylko najpierw trzeba go trochę "podkręcić" :D

Czy tryb Sport mozna ustawic "na stale", tak zeby nie trzeba bylo go ustawiac po kazdym uruchomieniu silnika ? Wydaje sie, ze to najlepszy tryb do jazdy.
Niestety lecz nie da się na stałe włączyć trybu sport to też każdorazowo trzeba o tym pamiętać.
Maguro
Lex user
Model Lexusa: IS200t

Post by Maguro »

Gdzie trzymacie trójkąt i gaśnicę w swoim aucie, macie jakieś "sprytne miejsce " bo producent chyba nie przewidział i lata mi to po bagażniku :-)
lexfan
Lex user
Model Lexusa: IS 200T '16

Post by lexfan »

Udalo mi sie odszukac test isa w ktorym dokladnie pokazany jest problem z sekundowym opoznieniem prawdziwej rekacji przy starcie:

https://youtu.be/cq_qLZ3D6cc?t=637

Co do braku mozliwosci ustawienia "Sport" domyslnie - spory minus ;/
Post Reply

Return to “Lexus IS”