Ubywa płynu chłodzącego
-
- Lex user
- Model Lexusa: GS300 mkII
Ubywa płynu chłodzącego
Cześć,
Jak często uzupełnianie płyn chłodzący?
U mnie ubywa miesięcznie ok. 150-200ml (600km), sądząc po poziomie zbiornika wyrównawczego.
Mój mechanik od aut japońskich uważa, że to normalne, choć w żadnym poprzednim wozie niższej klasy nie dolewałem.
Mam gs300 (90kkm), ale kumpel w gs430 (280kkm), świeżo po wymianie uszczelki pod głowicą, też tyle dolewa.
Dzięki
Jak często uzupełnianie płyn chłodzący?
U mnie ubywa miesięcznie ok. 150-200ml (600km), sądząc po poziomie zbiornika wyrównawczego.
Mój mechanik od aut japońskich uważa, że to normalne, choć w żadnym poprzednim wozie niższej klasy nie dolewałem.
Mam gs300 (90kkm), ale kumpel w gs430 (280kkm), świeżo po wymianie uszczelki pod głowicą, też tyle dolewa.
Dzięki
- blue
- Lex Maniak
- Model Lexusa: IS200 Sport
Re: Ubywa płynu chłodzącego
Układ chłodzenia to układ zamknięty. Jeśli płynu ubywa, to znaczy że gdzieś jest nieszczelność. Sprawdź dół chłodnicy. Jeśli nie ma wycieków wokół silnika, to znaczy że płyn jest zaciągany do środka i spalany czyli uszkodzona uszczelka pod głowicą. Pooglądaj wszystko dokładnie i lepiej nie zlecaj tego mechanikowi, który twierdzi że ubywanie płynu jest normalne.
-
- Lex user
Ubywa płynu chłodzącego
Rozumiem. Tak będę musiał zrobić.blue wrote:Układ chłodzenia to układ zamknięty. Jeśli płynu ubywa, to znaczy że gdzieś jest nieszczelność. Sprawdź dół chłodnicy. Jeśli nie ma wycieków wokół silnika, to znaczy że płyn jest zaciągany do środka i spalany czyli uszkodzona uszczelka pod głowicą. Pooglądaj wszystko dokładnie i lepiej nie zlecaj tego mechanikowi, który twierdzi że ubywanie płynu jest normalne.
Może Webasto, jako dokładane, gdzieś popuściło...
- dzida
- Lex Driver
- Model Lexusa: IS 200
Mi uciekało gdzieś w okolicy skrzyni biegów. Dopiero przy wymianie sprzęgła jak mechanik zdjął skrzynię to zobaczył
-
- Lex user
Ubywa płynu chłodzącego
Cenne spostrzeżenie.dzida wrote:Mi uciekało gdzieś w okolicy skrzyni biegów. Dopiero przy wymianie sprzęgła jak mechanik zdjął skrzynię to zobaczył
-
- Lex Master
- Model Lexusa: IS200-> GS 300-> GS 430
Przy rozgrzanym silniku otwórz maskę - jeśli jest gdzieś wyciek, to będzie czuć specyficzny intensywny zapach płynu.
U mnie chłodnicę w tym roku zmieniałem na nową, ponieważ przegoniłem trochę auto na autostradzie i góra starej chłodnicy się poddała - szczególnie wrażliwy fragment chłodnicy jest pod plastikowym wlotem powietrza. Po wymianie chłodnicy zero dolewek.
U mnie chłodnicę w tym roku zmieniałem na nową, ponieważ przegoniłem trochę auto na autostradzie i góra starej chłodnicy się poddała - szczególnie wrażliwy fragment chłodnicy jest pod plastikowym wlotem powietrza. Po wymianie chłodnicy zero dolewek.
<Czas zmarnowany nie istnieje we wspomnieniach>
-
- Lex user
Ubywa płynu chłodzącego
Sprawdzę, dzięki.lukas78 wrote:Przy rozgrzanym silniku otwórz maskę - jeśli jest gdzieś wyciek, to będzie czuć specyficzny intensywny zapach płynu.
-
- Nowy lex user
U mnie natomiast świeży temat, to puszczanie płynu przez pompe wody na wirniku, wtedy leje przez otwór technologiczny w pompie, I to przy przebiegu 170 tys. Km. No i niestety trzeba było przy okazji zrobić rozrząd, simeringi, termostat, pasek osprzętu, Sporo tego, ale mam nadzieję,ze w te rejony samochodyu już nie zajrze.
-
- Moderator
- Model Lexusa: Lexus
Przecież pompa to element który należy wymieniać z rozrzadem. U mnie przy 150 już lekko puszczala.
- foka1
- Lex user
- Model Lexusa: GS 300
u mnie w gs300 mk2 jest orginalna poma przelot 230 tys i nic nie puszcza 

GS 300 MKII 2001