Dowiadywalem sie odnosnie kolektorow , i ich ceny . Koszta to 450zl z montazem i nowymi uszczelkami , plus w rozliczeniu zostawiamy stary kolektor dla nastepnych chetnych jak tacy beda , motazem zajmowac sie bedzie Lexklinika , wystarczy sie umowic z Stachulexem on bedzie mial juz gotowy wyspawany kolektor od kolegi Alpinisty i na miejscu go zalozy , wiec jedyne co trzeba zrobic to umowic sie z Stachem.
To już ostatnie chwile na wzięcie udziału w zlocie 2012 klik -->ZLOT Lexus-Forum 2012<-- klik
To już ostatnie chwile na wzięcie udziału w zlocie klik --> ZLOT Lexus-Forum 2012 <-- klik
Cały czas zastanawiam się nad przyczyną zmulenia mojego silnika.Stracił ochotę na żwawe przyspieszenie i nie wiem dlaczego.Sprawdziłem wszystko oprócz wydechu i nie wiem czy jest możliwość żeby katy sie posypały przy przebiegu 110kkm.Zimą zaraz jak kupiłem przyspieszał dosyć dobrze,teraz dostał gaz i mimo wszystko zamula na obu paliwach.
carinus wrote:....Sprawdziłem wszystko oprócz wydechu i nie wiem czy jest możliwość żeby katy sie posypały przy przebiegu 110kkm...
Tak, nie chodzi nawet o przebieg ale o rocznik auta, może się już posypać wnętrze, zapchać kata i wtedy traci na mocy. Jak nie znajdziesz innej przyczyny to wywal katy i zobaczymy jak wtedy pójdzie. Jeżeli założysz kompresor to i tak kompletny wydech przydałoby się poprawić.
Przy doładowaniu to na pewno wydech moze zostać rozluźniony na maxa,jednak do tego czasu trzeba sie jakoś poruszac a mnie meczy ten efekt zmulenia.Czeka mnie w sierpniu daleki,wakacyjny wyjazd i jadę z kolegą który pomyka MB 2.0 z kompresorem,boję sie że będe odstawał za bardzo z tyłu.W miedzyczasie zrobię dokładne oględziny pracy kompresora.Gdzieś czytałem że IS ma katy raczej metalowe niż ceramiczne,jak to wygląda naprawdę?Teraz przesiadłem się do cariny i chetnie przełozyłbym ten silnik do lexa(3SGE).
Witam kolegów, katy są metalowe, temat przerabiałem nie dawno bo też mój motorek stracił ochotę do pracy, wtedy na hamowni wyszło 107 kM, po rozkręceniu kryz pomiędzy kolektorem z katalizatorem i trzecim katalizatorem zobaczyłem wkład katalizatora, po prostu spaliny wypchały wkład w rurę wydechową, zdrowo był ubity, tak że trzy cylindry miały ograniczony przepływ spalin. Teraz mam używany kolektor z katalizatorami a trzeci wybebeszony, moc 145 kM, check engine ok, sondy ok, dodam tylko że jak wyrzuciłem na próbę wszystkie katy, to moc wzrosła o 3kM ale moment spadł, i silnik troszkę nie równo pracował poniżej 3000 obr/min
teraz faktycznie lepiej zbiera się od 2500 obr/min
pozdrawiam