Opinie użytkowników Lexusa NX 350h

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu NX
Post Reply
Tomasz76
Lex Driver
Model Lexusa: NX350h Omotenashi, ES300h

Re: Opinie użytkowników Lexusa NX 350h

Post by Tomasz76 »

Beckett_ wrote:
Tomasz76 wrote:W takim razie każdy, kto odbiera nowego NX musi sprawdzać dokładnie spasowanie tylnych drzwi. To są jakieś jaja. Wygląda na to, że ja miałem szczęście, bo u mnie jest równo. Jeśli chodzi o alarm Vodafone, to w salonie podczas odbioru wypełniasz formularz w którym wpisujesz 2 hasła. W przypadku, gdy samochód zostanie z jakiś powodów zablokowany lub skradziony, to bez podania tych haseł nic nie zrobisz. Po kilku dniach od odebrania samochodu(dokładnie nie pamiętam ilu) dostajesz na telefon sms z nazwą użytkownika, pinem, hasłem i informacją, że Vodafone został aktywowany. Login o który pytasz, to jest nazwa użytkownika. Pin przy rejestracji można sobie zmienić. Przy okazji muszę pochwalić salon Lexusa w Krakowie na ul.Zakopiańskiej, ponieważ przy odbiorze samochodów, pan Marcin wszystkie sprawy związane z alarmem, aplikacją Lexus link itd. dokładnie mi wytłumaczył.
z tym też mam rozrywkę, nie wiem jak Wy.
Otóż, jeżeli zarzucam zdalne odpalenie klimy (bo nie chcę wsiadać do 40 stopni), to co któryś raz (jeszcze nie wyłapałem zasady kiedy) dostaję alert z Vodafone, iż była próba odpalenia silnika przy uzbrojonym alarmie.

Mimo wszystko, innych doświadczeń spodziewałem się przy zakupie auta marki premium, niż te ;-)
Nie zmienia to faktu, iż auto uwielbiam.
Jeszcze nie korzystałem ze zdalnego odpalenia klimatyzacji. Rozumiem, że chodzi ci o aplikację Lexus Link?
Dobrze, że nie kupiłeś niemieckiej marki premium. Przy Audi, BMW i Mercedesie, to byś miał dopiero przygody. Też jestem bardzo zadowolony z NX, przynajmniej na razie.
heretyk
Lex user
Model Lexusa: NX350h

Post by heretyk »

Tomasz76 wrote:Sprawdziłem jeszcze raz. Dostałem do obydwu samochodów w kolejności numer rejestracyjny, hasło, pin. Poniżej jest jeszcze informacja skąd należy pobrać My Connected Car, a na końcu 10 cyfrowy kod użytkownika. Dziwna sprawa, że nie dostałeś tego kodu. Dzwoń do salonu wyjaśnić sprawę.
Ok przyszła listem umowa z Sameco i tam był numer użytkownika. Nie było go w SMS (co w sumie ma sens). Inna kwestia ze w umowie jest błąd i pomimo kilkudziesięciu prób skontaktowani sie z biurem obsługa klienta Sameco nie było szans sie dodzwonić dzisiaj :)
Beckett_
Lex user
Model Lexusa: NX 350h

Post by Beckett_ »

Tomasz76 wrote:
Beckett_ wrote:
Tomasz76 wrote:W takim razie każdy, kto odbiera nowego NX musi sprawdzać dokładnie spasowanie tylnych drzwi. To są jakieś jaja. Wygląda na to, że ja miałem szczęście, bo u mnie jest równo. Jeśli chodzi o alarm Vodafone, to w salonie podczas odbioru wypełniasz formularz w którym wpisujesz 2 hasła. W przypadku, gdy samochód zostanie z jakiś powodów zablokowany lub skradziony, to bez podania tych haseł nic nie zrobisz. Po kilku dniach od odebrania samochodu(dokładnie nie pamiętam ilu) dostajesz na telefon sms z nazwą użytkownika, pinem, hasłem i informacją, że Vodafone został aktywowany. Login o który pytasz, to jest nazwa użytkownika. Pin przy rejestracji można sobie zmienić. Przy okazji muszę pochwalić salon Lexusa w Krakowie na ul.Zakopiańskiej, ponieważ przy odbiorze samochodów, pan Marcin wszystkie sprawy związane z alarmem, aplikacją Lexus link itd. dokładnie mi wytłumaczył.
z tym też mam rozrywkę, nie wiem jak Wy.
Otóż, jeżeli zarzucam zdalne odpalenie klimy (bo nie chcę wsiadać do 40 stopni), to co któryś raz (jeszcze nie wyłapałem zasady kiedy) dostaję alert z Vodafone, iż była próba odpalenia silnika przy uzbrojonym alarmie.

Mimo wszystko, innych doświadczeń spodziewałem się przy zakupie auta marki premium, niż te ;-)
Nie zmienia to faktu, iż auto uwielbiam.
Jeszcze nie korzystałem ze zdalnego odpalenia klimatyzacji. Rozumiem, że chodzi ci o aplikację Lexus Link?
Dobrze, że nie kupiłeś niemieckiej marki premium. Przy Audi, BMW i Mercedesie, to byś miał dopiero przygody. Też jestem bardzo zadowolony z NX, przynajmniej na razie.
Yep, wg jakiego klucza raz jest alert, raz nie... trudno powiedzieć.
Co do marek premium z DE - porównywałem apkę z kumplem, który ma nowe GT z Bawarii, możliwości tak na oko 5-10x szersze, ale jak z efektywnością, nie wiem :)
AGUS
Lex user

Post by AGUS »

Dziś samochód odebrałem. Jest super, jest ładny, ma to coś. Nie mogę za wiele powiedzieć, przejechałem ok 300km. Stwierdziłem, że dotrę samochód i będę go oszczędzał do ok. 5 tys km (w salonie info, że samochód jest dotarty). Nie przyspieszam gwałtownie, jeżdżę na średnich obrotach, max złapałem 160km/h ale staram się 150 nie przekraczać. Czy jest jakoś szczególnie wyciszony? - nie jest źle, ale mogło być lepiej (zależy czym kto jeździ lub jeździł).

- Nawigacja komunikuje po angielsku, nie ma możliwości na tę chwilę ustawić PL (język systemu lub region - bez zmian). Przy próbie aktualizacji map (identyfikator aktualizacji map: 2021-2022 Ver.1) info: Problem z aktualizacją map. Skontaktuj się z dealerem.
mzooledz
Lex user
Model Lexusa: NX 350h

Post by mzooledz »

AGUS wrote:Dziś samochód odebrałem. Jest super, jest ładny, ma to coś. Nie mogę za wiele powiedzieć, przejechałem ok 300km. Stwierdziłem, że dotrę samochód i będę go oszczędzał do ok. 5 tys km (w salonie info, że samochód jest dotarty). Nie przyspieszam gwałtownie, jeżdżę na średnich obrotach, max złapałem 160km/h ale staram się 150 nie przekraczać. Czy jest jakoś szczególnie wyciszony? - nie jest źle, ale mogło być lepiej (zależy czym kto jeździ lub jeździł).

- Nawigacja komunikuje po angielsku, nie ma możliwości na tę chwilę ustawić PL (język systemu lub region - bez zmian). Przy próbie aktualizacji map (identyfikator aktualizacji map: 2021-2022 Ver.1) info: Problem z aktualizacją map. Skontaktuj się z dealerem.
Zmianę jezyka nawigacji masz w ustawieniach w sekcji nawigacja. Nie polecam przełączać na polska lektorkę bo jest tragiczna
Tomasz76
Lex Driver

Post by Tomasz76 »

heretyk wrote:
Tomasz76 wrote:Sprawdziłem jeszcze raz. Dostałem do obydwu samochodów w kolejności numer rejestracyjny, hasło, pin. Poniżej jest jeszcze informacja skąd należy pobrać My Connected Car, a na końcu 10 cyfrowy kod użytkownika. Dziwna sprawa, że nie dostałeś tego kodu. Dzwoń do salonu wyjaśnić sprawę.
Ok przyszła listem umowa z Sameco i tam był numer użytkownika. Nie było go w SMS (co w sumie ma sens). Inna kwestia ze w umowie jest błąd i pomimo kilkudziesięciu prób skontaktowani sie z biurem obsługa klienta Sameco nie było szans sie dodzwonić dzisiaj :)
Również dostałem wersję papierkową, ale nawet do niej nie zaglądałem. Dopiero po Twoim wpisie zerknąłem i faktycznie jest tam też numer klienta. Podsumowując mam ten sam kod w umowie papierkowej i sms. Tylko w umowie nazywa się to numerem klienta, a w sms użytkownik. Jeśli nie idzie się skontaktować z biurem obsługi, to wygląda to słabo. Jak ukradną nam samochód albo się zablokuje, to co wtedy?
Tomasz76
Lex Driver

Post by Tomasz76 »

AGUS wrote:Dziś samochód odebrałem. Jest super, jest ładny, ma to coś. Nie mogę za wiele powiedzieć, przejechałem ok 300km. Stwierdziłem, że dotrę samochód i będę go oszczędzał do ok. 5 tys km (w salonie info, że samochód jest dotarty). Nie przyspieszam gwałtownie, jeżdżę na średnich obrotach, max złapałem 160km/h ale staram się 150 nie przekraczać. Czy jest jakoś szczególnie wyciszony? - nie jest źle, ale mogło być lepiej (zależy czym kto jeździ lub jeździł).

Dobrze, że docierasz auto, też tak zrobiłem, ale do 1500 kilometrów. Język nawigacji można przestawić na polski. Musisz się pobawić w menu. Można też zrobić aktualizację nawigacji, ale nie bezpośrednio w nawigacji. Musisz wejść w menu i zrobić aktualizację całego systemu. Pokazują się wtedy dwa paski, aktualizacja systemu i nawigacji równocześnie.
Klaudiusz
Lex Master

Opinie użytkowników Lexusa NX 350h

Post by Klaudiusz »

Ja mimo wszystkp zalecam wymiane oleju po 1000km. Na innych forach sie naogladalem jak wygladaja dotarte silniki Toyoty :) sporo opiłków.

I gratuluje kolejnym uzytownikom odbioru auta :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Tomasz76
Lex Driver

Post by Tomasz76 »

Ostatnio dużo jeżdżę Lexusem NX po drogach ekspresowych i autostradach. Mogę więc wiarygodnie wypowiedzieć się na temat zużycia paliwa. Przed każdym dłuższym odcinkiem resetuję zużycie, żeby wynik był dokładny. Przy prędkości 120km/h NX pali 7 litrów. Natomiast jestem trochę zawiedziony spalaniem przy prędkości 140km/h. Wtedy zużycie wynosi 9 litrów. Takie są wyniki według komputera. Nie ma się co oszukiwać, hybrydy stworzone są głównie do oszczędnej jazdy w mieście i na drogach lokalnych. Mój Lexus będzie miał teraz wyzwanie, ponieważ jadę na wakacyjny wyjazd do Włoch. W jedną stronę mam do zrobienia ponad 1600 kilometrów. Jestem bardzo ciekawy, jakie będzie spalanie z całego dystansu. Gdy zajadę na miejsce, to dam znać.
Łączkowski
Lex user
Model Lexusa: NX

Post by Łączkowski »

Tomasz76 wrote: Natomiast jestem trochę zawiedziony spalaniem przy prędkości 140km/h. Wtedy zużycie wynosi 9 litrów. Takie są wyniki według komputera. Nie ma się co oszukiwać, hybrydy stworzone są głównie do oszczędnej jazdy w mieście i na drogach lokalnych.
Ale czy są jakieś nakazy jazdy 140 km/h? Po drogach ekspresowych i tak jest 120 km/h więc do takiej max predkosci na wszystkich drogach można spokojnie jezdzic imo. Na Zachodzie poza autostradami w Niemczech (a i tam bez limitu to ok 70% odcinków, a zalecana jest 130) mamy ograniczenia do 110-130.
Post Reply

Return to “Lexus NX”