Zakup Lexusa NX 350h

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu NX
Post Reply
pss
Lex Driver
Model Lexusa: is200t

Re: Zakup Lexusa NX 350h

Post by pss »

Gwarancja nie jest przedłużona jak przegląd będzie poza lexus'em - toyota ich nie obchodzi, bo nie ma autoryzacji do lexusa ( to tak samo jak by próbować robić audi w aso vw ).
A same przeglądy w lexusie trochę podrożały, miesiąc temu stary IS 2.0t przegląd w którym była w sumie tylko wymiana oleju, odgrzybienie klimy i 4 świec iskrowych ( sztuka jak sprawdziłem coś ok 140 zł w toyocie ) - 4200 zł
Pamiętam, że na starcie płaciłem niecałe 2k :)

Niedługo będzie można swobodnie porównywać te "premium" do reszty, bo to się zaciera.
Lexus EU i Volvo celuje w emerytów, starych lekarzy, biznesmenów etc.
Niemcy robią coś co mogą kupić też Ci młodsi, ale spójrzmy, że tam kokpit w standardzie to plastik, a taki lexus ma już obszywane... ;)
Kia i Hyundai robią fajne wozidła które nie mają problemu z awaryjnością, a wyglądają coraz lepiej oraz są coraz lepiej doposażone.
Do gry wchodzi coraz mocniej kolejny koreański gracz: https://ssangyong-auto.pl/modele/torres
To całkiem niezłe auto patrząc po parametrach i wyglądzie... w 4x4 ma nawet blokadę, a od kilku dni 10 lat gwarancji.
Ghotti
Lex Master
Model Lexusa: 350h

Post by Ghotti »

odoja wrote: 16 Aug 2023, o 20:51aha? :P  Doceń w końcu to co kupiłeś :P chyba , że koszty Cie gonią,albo boląca dupa :lol:Ja RX planuję za 6-7 lat, jakieś ostatki z produkcji aktulnej generacji po FL, bo czuję w kościach, że następne generacje, to będzie monitor na kółkach,jak niemiecka konkurencja, z paskudnymi wnętrzami(coś ala hyperscreen mercedesa) ,szczególnie po dłuższym palcowaniu, pięknie będą wyglądały te deski "rozdzielcze". Motoryzacja jaką znamy pomału kończy się niestety na rzecz pełnej autonomiczności za x lat.  Kiedyś rozwój motoryzacji miał jeszcze gust i sznyt, teraz w sumie najładniejsze klasyczne wnętrza robi jeszcze Mazda.

Tyłek się trochę przyzwyczaił :P na 1h-2h podróże to jest spoko, po mieście idealnie, gorzej znoszę 3h + :D ale takich podróży to ja mam 3-4 w roku więc do przeżycia. Ja lubię duże samochody po prostu ;) RX w kolorze copper jest przepiękny trochę bym dołożył i wziął prestige zamiast mojego omo nx :P a Sorento bym wziął PHEV w pełnej opcji za NX i może by jakieś grosze na opony zostały po prostu :) i tak wiem kombinuje jak koń pod górę :D ogólnie lubię NX, ale RX bym lubił jeszcze bardziej :D
350h omotenashi

26.11.2021 - zamówienie
12.05.2023 - odebrany
Blixten
Nowy lex user
Model Lexusa: może NX ?

Post by Blixten »

Dzień dobry, 

Dostałem ofertę na NX w wersjach omotenashi oraz prestige + design + tazuna. 
W obu przypadkach ten sam 13% rabat od ceny katalogowej w przypadku płatności gotówką. 
Jest to pierwsza oferta, więc zakładam, że jeszcze jakiś dodatkowy % uda mi się uzyskać, ale najpierw umówię się na jazdę testową przez weekend aby się przekonać jak NX się prowadzi, itd. 

Pozdrawiam   :wink:

odoja
Lex user
Model Lexusa: NX 24

Post by odoja »

Ghotti wrote: 17 Aug 2023, o 11:34
odoja wrote: 16 Aug 2023, o 20:51aha? :P  Doceń w końcu to co kupiłeś :P chyba , że koszty Cie gonią,albo boląca dupa :lol:Ja RX planuję za 6-7 lat, jakieś ostatki z produkcji aktulnej generacji po FL, bo czuję w kościach, że następne generacje, to będzie monitor na kółkach,jak niemiecka konkurencja, z paskudnymi wnętrzami(coś ala hyperscreen mercedesa) ,szczególnie po dłuższym palcowaniu, pięknie będą wyglądały te deski "rozdzielcze". Motoryzacja jaką znamy pomału kończy się niestety na rzecz pełnej autonomiczności za x lat.  Kiedyś rozwój motoryzacji miał jeszcze gust i sznyt, teraz w sumie najładniejsze klasyczne wnętrza robi jeszcze Mazda.

Tyłek się trochę przyzwyczaił :P na 1h-2h podróże to jest spoko, po mieście idealnie, gorzej znoszę 3h + :D ale takich podróży to ja mam 3-4 w roku więc do przeżycia. Ja lubię duże samochody po prostu ;) RX w kolorze copper jest przepiękny trochę bym dołożył i wziął prestige zamiast mojego omo nx :P a Sorento bym wziął PHEV w pełnej opcji za NX i może by jakieś grosze na opony zostały po prostu :) i tak wiem kombinuje jak koń pod górę :D ogólnie lubię NX, ale RX bym lubił jeszcze bardziej :D

haha:) ja też RX bym lubił jeszcze bardziej,i dokładnie w tym kosmicznym kolorze. Ale kurczę wybrałem wyposażenie ponad  większą przestrzeń (jednak budżet przy RX i OMO trochę już nie zezwolił...), a ja jeszcze dzieci nie mam, to NX mi styknie idealnie.
odoja
Lex user
Model Lexusa: NX 24

Post by odoja »

pss wrote: 17 Aug 2023, o 09:58 Gwarancja nie jest przedłużona jak przegląd będzie poza lexus'em - toyota ich nie obchodzi, bo nie ma autoryzacji do lexusa ( to tak samo jak by próbować robić audi w aso vw ).
A same przeglądy w lexusie trochę podrożały, miesiąc temu stary IS 2.0t przegląd w którym była w sumie tylko wymiana oleju, odgrzybienie klimy i 4 świec iskrowych ( sztuka jak sprawdziłem coś ok 140 zł w toyocie ) - 4200 zł
Pamiętam, że na starcie płaciłem niecałe 2k :)

Niedługo będzie można swobodnie porównywać te "premium" do reszty, bo to się zaciera.
Lexus EU i Volvo celuje w emerytów, starych lekarzy, biznesmenów etc.
Niemcy robią coś co mogą kupić też Ci młodsi, ale spójrzmy, że tam kokpit w standardzie to plastik, a taki lexus ma już obszywane... ;)
Kia i Hyundai robią fajne wozidła które nie mają problemu z awaryjnością, a wyglądają coraz lepiej oraz są coraz lepiej doposażone.
Do gry wchodzi coraz mocniej kolejny koreański gracz: https://ssangyong-auto.pl/modele/torres
To całkiem niezłe auto patrząc po parametrach i wyglądzie... w 4x4 ma nawet blokadę, a od kilku dni 10 lat gwarancji.

Masz rację z tym zacieraniem się premium i "zwyczajnych" aut, może prócz tych już wyższych wersji, od RX czy X5 np. Ale nawet w nich nie ma nic szczególnie więcej niż w mojej 6 letniej Insignii porównując wyposażenie i technologie. Usprawniona jest jak najbardziej, ale jakieś nowinki etc. to się motoryzacja zatrzymała, bo sorry, ale Angry Birds w meśku w hyperscrrenie to jest żenada,od pierdólkowatych gier   mam telefon, nie auto,albo jakaś specjalna technologia od wentylacji foteli sczytująca wilgotność powietrza w aucie etc. to są jaja i naciąganie ludzi.  Na siłę producenci chcą , żebyśmy z tych aut najlepiej nie wychodzili. Ostatnio jeździłem BMW 3 w sedanie od siostry,firmowe, 38k, dbane etc.  Wnętrze już skrzypi ,choć oczywiście, że się fajnie jeździ, ale szczerze, to ja nie odczuwam dużych różnic w prowadzeniu pomiędzy tymi autami już. Robione na jedno kopyto. Różnice musi robić dopiero moc i konkretne zawieszenie, a jakieś podstaowowe wersje silnikowe, czy to jest BMW,Lexus, Mesiek ,Volvo, tym się jeździ tak samo praktycznie.
whero
Lex Driver
Model Lexusa: rx, gs, nx

Post by whero »

Powiedzcie mi jak wyglada uzytkowanie NX mieliscie jakies problemy techniczne ,czy sa jakies wylaczenia z gwarancj i jakie sa koszty przeglodow?

pozwolę sobie powtórzyć wcześniejszą wiadomość - 'hybrydy' Koreańczyków a hybrydy Toyoty to całkiem spora przepaść pod względem myśli technicznej / podstaw działania systemu hybrydowego

hybrydowe produkty kia/hyundai uznaje (pod względem strony technicznej) za kompletną patologię

~ toyotowe skrzynie ecvt mają okropną opinię w internecie pod względem 'kultury pracy' jednak każdy się jednocześnie zgadza iż pracują płynie, bezawaryjnie i znoszą niedbałość właściciela bez najmniejszych problemów ~ zobacz ile ich jeździ na taksówkach od wielu wielu lat - rynek już weryfikuje (spójrz na ceny starszych priusów)

Ghotti
Lex Master

Post by Ghotti »

Blixten wrote: 17 Aug 2023, o 11:51 Dzień dobry, 

Dostałem ofertę na NX w wersjach omotenashi oraz prestige + design + tazuna. 
W obu przypadkach ten sam 13% rabat od ceny katalogowej w przypadku płatności gotówką. 
Jest to pierwsza oferta, więc zakładam, że jeszcze jakiś dodatkowy % uda mi się uzyskać, ale najpierw umówię się na jazdę testową przez weekend aby się przekonać jak NX się prowadzi, itd. 

Pozdrawiam   :wink:

spoko oferta, 2 lata temu dostałem 16% +/- tylko cennik był też 20k czy 30k mniej :)

350h omotenashi

26.11.2021 - zamówienie
12.05.2023 - odebrany
Ghotti
Lex Master

Post by Ghotti »

odoja wrote: 17 Aug 2023, o 11:55
Ghotti wrote: 17 Aug 2023, o 11:34 Tyłek się trochę przyzwyczaił :P na 1h-2h podróże to jest spoko, po mieście idealnie, gorzej znoszę 3h + :D ale takich podróży to ja mam 3-4 w roku więc do przeżycia. Ja lubię duże samochody po prostu ;) RX w kolorze copper jest przepiękny trochę bym dołożył i wziął prestige zamiast mojego omo nx :P a Sorento bym wziął PHEV w pełnej opcji za NX i może by jakieś grosze na opony zostały po prostu :) i tak wiem kombinuje jak koń pod górę :D ogólnie lubię NX, ale RX bym lubił jeszcze bardziej :D

haha:) ja też RX bym lubił jeszcze bardziej,i dokładnie w tym kosmicznym kolorze. Ale kurczę wybrałem wyposażenie ponad  większą przestrzeń (jednak budżet przy RX i OMO trochę już nie zezwolił...), a ja jeszcze dzieci nie mam, to NX mi styknie idealnie.

wychodzi prestige z pakietem 338 pewnie coś do urwania ;) i nie ma się co czepiać do wyposażenia kompletnie :) także 50k więcej vs omo NX +/-
Ja mam jednego co nie zmienia faktu, że mógłbym codziennie jeździć 7 osobowym sorento albo q7/q8 :D po prostu lubię duże samochody ;) no ale to jeszcze temat do przemyślenia :)

350h omotenashi

26.11.2021 - zamówienie
12.05.2023 - odebrany
Klaudiusz
Lex Master
Model Lexusa: NX350h

Post by Klaudiusz »

Ghotti wrote:
odoja wrote: 17 Aug 2023, o 11:55
Ghotti wrote: 17 Aug 2023, o 11:34 Tyłek się trochę przyzwyczaił :P na 1h-2h podróże to jest spoko, po mieście idealnie, gorzej znoszę 3h + :D ale takich podróży to ja mam 3-4 w roku więc do przeżycia. Ja lubię duże samochody po prostu ;) RX w kolorze copper jest przepiękny trochę bym dołożył i wziął prestige zamiast mojego omo nx :P a Sorento bym wziął PHEV w pełnej opcji za NX i może by jakieś grosze na opony zostały po prostu :) i tak wiem kombinuje jak koń pod górę :D ogólnie lubię NX, ale RX bym lubił jeszcze bardziej :D

wychodzi prestige z pakietem 338 pewnie coś do urwania ;) i nie ma się co czepiać do wyposażenia kompletnie :) także 50k więcej vs omo NX +/-
Ja mam jednego co nie zmienia faktu, że mógłbym codziennie jeździć 7 osobowym sorento albo q7/q8 :D po prostu lubię duże samochody ;) no ale to jeszcze temat do przemyślenia :)

Kup sobie Stara albo jakiegos Manna. Bedzie Pan zadowolony. Duze auta to sa na pewno.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
gruby220
Nowy lex user
Model Lexusa: NX350h

Post by gruby220 »

hybrydowe produkty kia/hyundai uznaje (pod względem strony technicznej) za kompletną patologię

Mozesz rozwinac co masz na mysli?
Post Reply

Return to “Lexus NX”