ogółem ktokolwiek powie czym się różni nowsze nanoe X od starszego nanoe?Klaudiusz wrote: ↑3 Sep 2023, o 14:32Zmiany byly od marca 2023.MDU wrote:Co oprócz koloru schowka przyniósł ten mini lifting ? Chodzi mi o pojazdy wydawane w tym momencie ?ppin67 wrote: ↑3 Sep 2023, o 11:08 To może teraz ja podzielę się opinią o vodafone i systemu multimedialnego po ponad 2 miesięcznym użytkowaniu NX 350h F Sport (bez dodatkowych pakietów, produkcja 2023 wersja modelowa 2024, z kolorem tapicerki na drzwiczkach schowka pasażera).
Samochód odebrałem pod koniec czerwca, tydzień potem przeszedł chrzest w podróży na Chorwację, gdzie bardzo fajnie sprawdził się tryb Sport+ na krętych drogach.
Co do systemów:
Nie mam problemu z Vodafone, żadnych dziwnych alarmów, czasami nie rozbraja na początku, ale wystarczy jeszcze raz wcisnąć Power.
Zamontowałem dodatkowe zabezpieczenie canlock, bo zamierzam zrezygnować z vodafone po 6 miesiącach.
Dostałem 1 kluczyk i temat profili użytkowników rozwiązałem w ten sposób:
- ja jestem głównym kierowcą a żona dodatkowym
- kluczyk jest przyporządkowany do profilu żony, na którym to profilu podłączone są dwa telefony - jej i mój, dzięki temu jak ja wsiadam do samochodu to, gdy przełączam profil nie muszę podawać hasła (na moim profilu podłączony jest tylko mój telefon)
- w ten sposób żona wsiadając do samochodu jest rozpoznawana przez kluczyk i podłącza się jej telefon do apple caplay,
- jak ja jestem kierowcą to samochód startuje z profilem zony ale podłącza się mój telefon (o ile telefonu żony nie ma w zasięgu), przełączam na mój profil ze względu na ustawienia foteli lusterek (ta dodatkowa czynność przełączenia profilu zniknie ostatecznie, jak odbiorę drugi kluczyk).
Wg informacji prasowych zmiany miały nastąpić dopiero od marca 2024
Dodali kluczyk z WBS, i nanoe X.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Opinie użytkowników Lexusa NX 350h
-
- Lex Driver
- Model Lexusa: rx, gs, nx
Re: Opinie użytkowników Lexusa NX 350h
-
- Lex Master
- Model Lexusa: NX350h
Niby dodali drobinki wody, ale reklamowali ze nanoe tez to ma.whero wrote:ogółem ktokolwiek powie czym się różni nowsze nanoe X od starszego nanoe?Klaudiusz wrote: ↑3 Sep 2023, o 14:32Zmiany byly od marca 2023.MDU wrote: Co oprócz koloru schowka przyniósł ten mini lifting ? Chodzi mi o pojazdy wydawane w tym momencie ?
Wg informacji prasowych zmiany miały nastąpić dopiero od marca 2024
Dodali kluczyk z WBS, i nanoe X.
-
- Lex Driver
- Model Lexusa: rx, gs, nx
jeżeli jest to funkcja w zasadzie nieodczuwalna / niemożliwa do wybudowania porównania jej istnienia / braku ... nie uznam dodatkowej wartości wynikającej z faktu jej istnienia - już bardziej sądzę że różnica zrobi (w aspektach pracy którymi reklamuje się nanoe) częstsza wymiana (i na fajniejsze) filtrów kabinowych + ewentualne odstawienie auta na dokładne/dogłębne przeczyszczenie środka ~ z ozonowaniem klimatyzacji / czyszczeniem chemicznym parownika
-
- Lex user
- Model Lexusa: NX 350h F Sport '24
To prawie cały komunikat Lexus o zmianach w wersji modelowej 2024, którego produkcja zaczęła się w marcu 2023, tak jak pisał Klaudiusz:
Wszystkie NX-y z roku modelowego 2024 otrzymają najnowszą odsłonę nanoe™ X od firmy Panasonic. W tym systemie oczyszczania powietrza cząsteczki wody są uwalniane do strumienia powietrza zawierającego mikroskopijne rodniki hydroksylowe, które hamują wirusy, bakterie, pyłki i inne alergeny oraz przeciwdziałają rozprzestrzenianiu się pleśni. nanoe™ X pomaga również usuwać nieprzyjemne zapachy i zatrzymywać odparowywanie wilgoci, co prowadzi do nawilżenia skóry i włosów.
Wnętrze będzie jeszcze bardziej stylowe. W przypadku wariantów Black, Rich Cream, Hazel, Dark Rose oraz dostępnych w wersji F SPORT Flare Red i White w tej kolorystyce będą boczki drzwi, pokrywa schowka przed pasażerem oraz boczek konsoli centralnej od strony pasażera. Przeorganizowano też układ przycisków na konsoli centralnej, by poprawić wygodę użytkowania.
W Lexusie NX debiutuje zupełnie nowy inteligentny kluczyk z technologią Ultra-Wideband (UWB), który zwiększa ochronę przeciwkradzieżową. Za sprawą technologii UWB wykrywany jest nie tylko dystans między kluczykiem a samochodem, jak w przypadku standardowych systemów, ale określana jest dokładna lokalizacja. Precyzyjne pozycjonowanie kluczyka w czasie rzeczywistym sprawia, że samochód będzie mógł otworzyć tylko jego właściciel.
Ulepszono też działanie cyfrowego lusterka wstecznego. Wprowadzono funkcję automatycznego przyciemniania, by zredukować oślepianie reflektorami aut jadących z tyłu ora zapewnić doskonałą widoczność. Zamontowane wysoko trzecie światło stop wykorzystuje oświetlenie powierzchniowe, by jakość światła była wyraźniejsza, a sygnał lepiej widzialny.
W wersjach z wbudowaną nawigacją zamontowany będzie system Predictive Efficient Drive, który pozwoli jeszcze efektywniej wykorzystać działanie zarówno klasycznego napędu hybrydowego jak i hybrydy typu plug-in. Dane z systemu nawigacji pomagają wcześniej i szybciej uruchomić rekuperację energii w miejscach, gdzie najczęściej dochodzi do nagłych zatorów, czy przed wjechaniem w obszar o większym natężeniu ruchu wcześniej doładuje baterię, zidentyfikuje też podjazd pod wzniesienie lub zjazd. System przygotuje auto do jazdy zarówno w ruchu miejskim jak i po autostradzie, a tym samym pozwoli zmniejszyć zużycie paliwa.
Produkcja pierwszych egzemplarzy Lexusa NX z roku modelowego 2024 rozpocznie się w marcu.
Wszystkie NX-y z roku modelowego 2024 otrzymają najnowszą odsłonę nanoe™ X od firmy Panasonic. W tym systemie oczyszczania powietrza cząsteczki wody są uwalniane do strumienia powietrza zawierającego mikroskopijne rodniki hydroksylowe, które hamują wirusy, bakterie, pyłki i inne alergeny oraz przeciwdziałają rozprzestrzenianiu się pleśni. nanoe™ X pomaga również usuwać nieprzyjemne zapachy i zatrzymywać odparowywanie wilgoci, co prowadzi do nawilżenia skóry i włosów.
Wnętrze będzie jeszcze bardziej stylowe. W przypadku wariantów Black, Rich Cream, Hazel, Dark Rose oraz dostępnych w wersji F SPORT Flare Red i White w tej kolorystyce będą boczki drzwi, pokrywa schowka przed pasażerem oraz boczek konsoli centralnej od strony pasażera. Przeorganizowano też układ przycisków na konsoli centralnej, by poprawić wygodę użytkowania.
W Lexusie NX debiutuje zupełnie nowy inteligentny kluczyk z technologią Ultra-Wideband (UWB), który zwiększa ochronę przeciwkradzieżową. Za sprawą technologii UWB wykrywany jest nie tylko dystans między kluczykiem a samochodem, jak w przypadku standardowych systemów, ale określana jest dokładna lokalizacja. Precyzyjne pozycjonowanie kluczyka w czasie rzeczywistym sprawia, że samochód będzie mógł otworzyć tylko jego właściciel.
Ulepszono też działanie cyfrowego lusterka wstecznego. Wprowadzono funkcję automatycznego przyciemniania, by zredukować oślepianie reflektorami aut jadących z tyłu ora zapewnić doskonałą widoczność. Zamontowane wysoko trzecie światło stop wykorzystuje oświetlenie powierzchniowe, by jakość światła była wyraźniejsza, a sygnał lepiej widzialny.
W wersjach z wbudowaną nawigacją zamontowany będzie system Predictive Efficient Drive, który pozwoli jeszcze efektywniej wykorzystać działanie zarówno klasycznego napędu hybrydowego jak i hybrydy typu plug-in. Dane z systemu nawigacji pomagają wcześniej i szybciej uruchomić rekuperację energii w miejscach, gdzie najczęściej dochodzi do nagłych zatorów, czy przed wjechaniem w obszar o większym natężeniu ruchu wcześniej doładuje baterię, zidentyfikuje też podjazd pod wzniesienie lub zjazd. System przygotuje auto do jazdy zarówno w ruchu miejskim jak i po autostradzie, a tym samym pozwoli zmniejszyć zużycie paliwa.
Produkcja pierwszych egzemplarzy Lexusa NX z roku modelowego 2024 rozpocznie się w marcu.
-
- Lex user
- Model Lexusa: NX
Dzięki. Tak miałem przez 1 tydzień. Następnie pojawiało się i dalej pojawia 13.5V, 12.8V gdy na akumulatorze przed ruszeniem było 12.07!!! Po włączeniu, na 14V stało przez 3 minuty i w dół.whero wrote: ↑3 Sep 2023, o 14:52cały czas ładnie wysoko, równonexus350 wrote: ↑3 Sep 2023, o 14:20 Czy ktoś, kto ma woltomierz wkładany do gniazda zapalniczki lub ładowarkę z woltomierzem, mógłby napisać jak zachowuje się mierzone napięcie podczas READY - postój lub jazda? Czy napięcie przez cały czas READY utrzymuje się powyżej 14V, czy też czasami jest mniejsze, spadając nawet do 12.8V? Pytanie dotyczy trybu / efektywności ładowania akumulatora 12V z przetwornicy DC/DC. Dzięki.
-
- Lex user
Skąd Kolega ma te informacje na temat UWB? Jakiś link? Precyzyjne pozycjonowanie kluczyka w czasie rzeczywistym wymaga GPS.ppin67 wrote: ↑3 Sep 2023, o 17:41 To prawie cały komunikat Lexus o zmianach w wersji modelowej 2024, którego produkcja zaczęła się w marcu 2023, tak jak pisał Klaudiusz:
-
- Lex user
podaję źródło, to nie chodzi o pozycjonowanie kluczyka, tylko o opóźnienie w przesyłaniu sygnału z kluczyka
https://www.lexusnews.eu/pl/news-lexus/ ... echnologii
-
- Lex user
-
- Lex user
To się zgadza. Wykorzystywany jest pomiar czasu - TOF (Time of Flight) - który utrudnia / uniemożliwia kradzież na walizkę.ppin67 wrote: ↑3 Sep 2023, o 18:10podaję źródło, to nie chodzi o pozycjonowanie kluczyka, tylko o opóźnienie w przesyłaniu sygnału z kluczyka
https://www.lexusnews.eu/pl/news-lexus/ ... echnologii
-
- Lex user
- Model Lexusa: NX350h
Czy ktoś ma pełna instrukcje Vodafone od Sameco?