Zakup Lexusa NX 350h

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu NX
Post Reply
mcendrju
Lex user
Model Lexusa: RX 300 (mk IV) | NX 350h AWD

Re: Zakup Lexusa NX 350h

Post by mcendrju »

Gontareek wrote: 11 Oct 2023, o 15:40 Narobiliście mi smaka tym panoramicznym szklanym szyberdachem, totalnie nie ogarnąłem, że można go dorzucić do wersji Prestige… I teraz pytanie jeśli auto mam już zamówione i na dniach będzie produkowane to czy mogę jeszcze wnioskować do dealera o dorzucenie tej opcji? Planowany odbiór auta mam pod koniec Grudnia 2023 roku, zamawiałem tydzień temu. Z drugiej strony też należę do wysokich ( okolice 192 cm wzrostu) i mega się boje, że będę walić głową w ten dach.

wiem, że to kwestia indywidualna, ale z cały szacunkiem, szczypałeś się by nie dołożyć pakietu Design który daje całkiem sporo, a chcesz wydać 8k na szybę w dachu, której użyjesz kilka razy do roku :P
Aktualnie: RX 300 Business Plus [mk IV FL] @2022 | NX 350h Prestige Design + Tazuna + Premium @2023
Był: NX 200t Elite + Business + Black [mk I pre FL] @2017
Nex
Lex Driver
Model Lexusa: NX350h

Post by Nex »

Mam panorame i przy moich 188 jest na styk. Powyżej 190 jest już ryzykowne. Ja się nie zgadzam ze stwierdzeniem ze używa się tego dachu kilka razy w roku. Ja używam tego codziennie o ile temperatura na zewnątrz pozwala. Przy tapicerce hazel robi super robotę bo cały środek jest rozświetlony.
350h Prestige Design Tazuna Panorama Sonic Grey
Arianek
Lex user
Model Lexusa: CT200H

Post by Arianek »

Jeśli chodzi o homologację jest tak jak piszecie, wersja goła Prestige bez dodatków ma homologację tylko na felgi w rozmiarze 18". Niestety na 99% rezygnuje z zakupu tego modelu pojazdu, konfiguracja wyposażenia w Lexusie jest dla mnie zdecydowanie mało kliencka. Chciałbym mieć felgi w rozmiarze 20" gdyż 18" niestety wyglądają w tym pojeździe dla mnie na karykaturalnie małe, dlaczego nie mogę mieć możliwości wyboru samych felg/opon? Już nawet mógłbym przeboleć wydanie dodatkowych 25 tys na pakiet Design, ale tutaj znowu pojawiają się schody- trzeba wybrać napęd 4x4 a to dodatkowe 10k, nie potrzebuje takiego napędu bo 99% mojej jazdy to zakorkowane miasto. No i ten czas oczekiwania na modele z pakietami jest ogromny :(
Pomimo ogromnej sympatii do marki Lexus/Toyota będę musiał skierować się w stronę Volvo lub Audii.

Co mnie zauroczyło w NX:
1) Cały wizualny projekt pojazdu, wykończenie wnętrza,
2) Napęd hybrydowy, praca silnika, błyskawiczna reakcja na pedał gazu, oszczędność,
3) Opinie o bezawaryjności, całkiem dobra cena wyjściowa i wysokie rabaty, niski poziom utraty wartości rynkowej

Minusy:
1) Długi czas oczekiwania na model z konfiguratora ( pomijając te dostępne od ręki z których ktoś zrezygnował)
2) Brak możliwości wyboru danych rzeczy pod siebie jak np felgi albo felgi + ekran 14 cali ( na pozostałych rzeczach mi nie zależy)
3) Dodanie 4x4 czego nie potrzebuje aby mieć 1-2 rzeczy z wyposażenia z pakietu, które mnie interesują.
4) Halogenowe kierunkowskazy z przodu/ z tyłu już LEDOWE- głupie cięcie kosztów w aucie takiej klasy nie wypada...

Kurcze bardzo mi się spodobał ten pojazd, ale no czas oczekiwania jest ogromny.
Czy ktoś mógłby wrzucić realne zdjęcie wersji Prestige na felgach 18" ?
Rzeczywiście są takie małe jak na filmikach/zdjęciach ? Na niektórych zdjęciach nawet 20" z boku wyglądają jakby miały jeszcze sporo wolnego miejsca do nadkoli.

slawham
Lex user
Model Lexusa: NX 450h+

Post by slawham »

….
Czy ktoś mógłby wrzucić realne zdjęcie wersji Prestige na felgach 18" ?
Rzeczywiście są takie małe jak na filmikach/zdjęciach ? Na niektórych zdjęciach nawet 20" z boku wyglądają jakby miały jeszcze sporo wolnego miejsca do nadkoli.
….
Nie rozumiem problemu.
kola 18” maja opony 235/60R18
kola 20” 235/50R18
różnica w średnicy opon to 4mm
na wysokości pojazdu 2 mm niezauważalne 
Masz mniej felgi ale więcej gumy, przy ciemnych felgach moim zdaniem niezauważalne.

Last edited by slawham on 12 Oct 2023, o 08:02, edited 1 time in total.
NX 450h+ F Sport obsidiangrau (sonic grey)
SedLex
Lex user
Model Lexusa: w planach

Post by SedLex »

Podzielam opinię Kolegi Slawham, widziałem na placu u dealera NX-a na obręczach 18" i nie jest źle. Zresztą NX, w mojej ocenie, nie jest jakimś tytanem wielkości.
MDU
Lex user

Post by MDU »

Troche zauważalne . W pakiecie 20 cali te czarne felgi optycznie wyglądają na mniejsze i pewnie efekt dałyby 21 cali . A same 18 cali to jest nieproporcjonalnie mało do muskulatury pojazdu

Zreszta wygląd czy komfort ?

Last edited by MDU on 11 Oct 2023, o 21:33, edited 1 time in total.
Klaudiusz
Lex Master

Post by Klaudiusz »

Ja bym tam kupil oryginalne kola 20 i zalozyl na 18. I sie nie przejmowal. Wydaje mi sie ze ze jest dozwolone mimo wszystko.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
slawham
Lex user
Model Lexusa: NX 450h+

Post by slawham »

Nieproporcjonalne to są mikro tarcze hamulcowe w felgach 20” 🤣🤣🤣
Mam takie i śmieję się z tego codziennie podchodząc do auta.

NX 450h+ F Sport obsidiangrau (sonic grey)
SedLex
Lex user
Model Lexusa: w planach

Post by SedLex »

slawham wrote: 11 Oct 2023, o 21:36 Nieproporcjonalne to są mikro tarcze hamulcowe w felgach 20” 🤣🤣🤣
Mam takie i śmieję się z tego codziennie podchodząc do auta.

Racja, też zwróciłem na to uwagę :ok:

Arianek
Lex user
Model Lexusa: CT200H

Post by Arianek »

Uparłem się, że przecież to aż 2 całe wiecej to musi być ogromna różnica w rozmiarze, nie zwracając uwagi na profil opony. Poszukałem trochę zdjęć z boku pojazdu na oponach 18” i 20” i rzeczywiście nie ma aż takiej różnicy. Myśle, że jakby pomalować proszkowo oryginalne felgi 18 na kolor czarny to wtedy efekt byłby jeszcze lepszy bo nie byłoby aż tak mocno widać kontrastu między mniejsza felgą/ większą oponką. Z założeniem felg 20” na homologację 18 to trochę ryzykowne, ubezpieczyciele maja czasem dziwne zapisy w OWU dotyczące stosowania opon/felg zgodnych z daną homologacją/ wytycznymi od producenta. Podobnie może być również na przeglądzie. Może to głupie i płaskie, ale od podjęcia decyzji o zakupie blokują mnie tylko te felgi, po prostu chciałbym mieć fajnie wyglądające i komfortowe autko skoro już wydaje na nie pieniądze. Nie chciałbym codziennie wchodząc do samochodu patrzeć na felgi i mówić „ było trzeba dołożyć, albo czekać pol roku idioto 😂

Załączę Wam jeszcze zdjęcia 18( titanium) i 20( biały) z tego samego profilu. 

I dlaczego jest aż tak duży prześwit i w 18 i w 20 między końcem górnej części opony a nadkolem- wszystkie suvy to maja czy już zgłupiałem ? 

niestety trochę goni mnie czas bo ukradli mojego Ct200H. 

Attachments
IMG_1330.png
IMG_1330.png (327.93 KiB) Viewed 483 times
IMG_1333.png
IMG_1333.png (285.4 KiB) Viewed 483 times
Last edited by Arianek on 11 Oct 2023, o 22:12, edited 2 times in total.
Post Reply

Return to “Lexus NX”