Zakup Lexusa NX 350h

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu NX
Post Reply
mcendrju
Lex user
Model Lexusa: RX 300 (mk IV) | NX 350h AWD

Re: Zakup Lexusa NX 350h

Post by mcendrju »

A wiecie, że NX I wychodził na 17" w standardzie i pakiety niektóre dawały 18" jako "te większe"? A auto nie różni się wymiarami od NX II

Tak tylko żeby dać do zrozumienia ;) 
Arianek wrote: 11 Oct 2023, o 20:13 ...

Minusy:
1) Długi czas oczekiwania na model z konfiguratora ( pomijając te dostępne od ręki z których ktoś zrezygnował)

...

Długi czas to ile? Z tego co pytałem pod koniec września to Omotenashi mógłby być na koniec grudnia/początek stycznia, czyli ok 3 miesięcy, nie licząc przestojów w Mszczonowie :P 
Kto Ci wyprodukuje szybciej auto niż ok 2-3 miesiące?
Przed pandemią najszybciej jak mi wyprodukowano auto to Citroen C3 - czekałem 2.5 miesiąca (miał być produkowany 4), ale on nie płynął z Japonii.

Aktualnie: RX 300 Business Plus [mk IV FL] @2022 | NX 350h Prestige Design + Tazuna + Premium @2023
Był: NX 200t Elite + Business + Black [mk I pre FL] @2017
hax100
Nowy lex user
Model Lexusa: NXH350

Post by hax100 »

Arianek wrote: 11 Oct 2023, o 22:06 Uparłem się, że przecież to aż 2 całe wiecej to musi być ogromna różnica w rozmiarze, nie zwracając uwagi na profil opony. Poszukałem trochę zdjęć z boku pojazdu na oponach 18” i 20” i rzeczywiście nie ma aż takiej różnicy. Myśle, że jakby pomalować proszkowo oryginalne felgi 18 na kolor czarny to wtedy efekt byłby jeszcze lepszy bo nie byłoby aż tak mocno widać kontrastu między mniejsza felgą/ większą oponką. Z założeniem felg 20” na homologację 18 to trochę ryzykowne, ubezpieczyciele maja czasem dziwne zapisy w OWU dotyczące stosowania opon/felg zgodnych z daną homologacją/ wytycznymi od producenta. Podobnie może być również na przeglądzie. Może to głupie i płaskie, ale od podjęcia decyzji o zakupie blokują mnie tylko te felgi, po prostu chciałbym mieć fajnie wyglądające i komfortowe autko skoro już wydaje na nie pieniądze. Nie chciałbym codziennie wchodząc do samochodu patrzeć na felgi i mówić „ było trzeba dołożyć, albo czekać pol roku idioto 😂

Załączę Wam jeszcze zdjęcia 18( titanium) i 20( biały) z tego samego profilu. 

I dlaczego jest aż tak duży prześwit i w 18 i w 20 między końcem górnej części opony a nadkolem- wszystkie suvy to maja czy już zgłupiałem ? 

niestety trochę goni mnie czas bo ukradli mojego Ct200H. 

Nie wiem czemu , ale doskonale Cie rozumiem , mam ten sam problem i również te 2 cale widze jako 5... :lol:
 ale... zamawiając auto w kwietniu czas oczekiwania na gołego prestiga to było 8msc i dlatego zdecydowałem się bez pakietu , gdyż z pakietem czas wydłużał się do 19 msc...., co dla mnie było mało komfortowe:)
Podejmij dobrą decyzję , dziś czas oczekiwania z informacji od dealera Wrocław na nx z pakietem to 3-4msc..

NX350h FWD Prestige Khaki Hazel
zamówienie 04.2023
planowany odbiór: 12. 2023,
produkcja rozpoczęta: 21.08.2023
opuścił fabrykę: 01.09.2023
w drodze (przypłynął do portu): 09.09.2023
ostateczny odbiór : Listopad 2023
Gontareek
Lex user
Model Lexusa: UX250H

Post by Gontareek »

mcendrju wrote: 11 Oct 2023, o 16:18
Gontareek wrote: 11 Oct 2023, o 15:40 Narobiliście mi smaka tym panoramicznym szklanym szyberdachem, totalnie nie ogarnąłem, że można go dorzucić do wersji Prestige… I teraz pytanie jeśli auto mam już zamówione i na dniach będzie produkowane to czy mogę jeszcze wnioskować do dealera o dorzucenie tej opcji? Planowany odbiór auta mam pod koniec Grudnia 2023 roku, zamawiałem tydzień temu. Z drugiej strony też należę do wysokich ( okolice 192 cm wzrostu) i mega się boje, że będę walić głową w ten dach.

wiem, że to kwestia indywidualna, ale z cały szacunkiem, szczypałeś się by nie dołożyć pakietu Design który daje całkiem sporo, a chcesz wydać 8k na szybę w dachu, której użyjesz kilka razy do roku :P

Pakiet Design oczywiście daje dużo benefitów i większość jest bardzo przydatna, ale trzeba wpakować dodatkowe 10 tys na wersje z napędem 4x4. Co nie zmienia faktu, że mocno się zastanawiam nad zmianą swojego zamówienia- tylko niestety nie wiem czy już nie jest po ptakach- w sobotę ugadałem zamówienie na wersje Prestige i wpłaciłem 3 k zaliczki. Według aplikacji samochód ma status „ zamówienie w toku”. Ciekawe czy Dealer może jeszcze zmienić wersje pojazdu wycofując tym samym moje obecne zamówienie- szkoda trochę stracić 3k. Orientujecie sie czy na pakiet Design wejdzie tez rabat flotowy -18%?

mcendrju
Lex user
Model Lexusa: RX 300 (mk IV) | NX 350h AWD

Post by mcendrju »

Gontareek wrote: 11 Oct 2023, o 22:45
mcendrju wrote: 11 Oct 2023, o 16:18
Gontareek wrote: 11 Oct 2023, o 15:40 Narobiliście mi smaka tym panoramicznym szklanym szyberdachem, totalnie nie ogarnąłem, że można go dorzucić do wersji Prestige… I teraz pytanie jeśli auto mam już zamówione i na dniach będzie produkowane to czy mogę jeszcze wnioskować do dealera o dorzucenie tej opcji? Planowany odbiór auta mam pod koniec Grudnia 2023 roku, zamawiałem tydzień temu. Z drugiej strony też należę do wysokich ( okolice 192 cm wzrostu) i mega się boje, że będę walić głową w ten dach.

wiem, że to kwestia indywidualna, ale z cały szacunkiem, szczypałeś się by nie dołożyć pakietu Design który daje całkiem sporo, a chcesz wydać 8k na szybę w dachu, której użyjesz kilka razy do roku :P

Pakiet Design oczywiście daje dużo benefitów i większość jest bardzo przydatna, ale trzeba wpakować dodatkowe 10 tys na wersje z napędem 4x4. Co nie zmienia faktu, że mocno się zastanawiam nad zmianą swojego zamówienia- tylko niestety nie wiem czy już nie jest po ptakach- w sobotę ugadałem zamówienie na wersje Prestige i wpłaciłem 3 k zaliczki. Według aplikacji samochód ma status „ zamówienie w toku”. Ciekawe czy Dealer może jeszcze zmienić wersje pojazdu wycofując tym samym moje obecne zamówienie- szkoda trochę stracić 3k. Orientujecie sie czy na pakiet Design wejdzie tez rabat flotowy -18%?

Zapomniałem o tym, że to Prestige FWD, przepraszam. Tak to może nawet ma sens z tym dachem.
Zaliczki nie stracisz bo to zaliczka, albo zostanie Ci zwrócona albo przeksięgowania.
Co do rabatu to zapytaj, ale rabat jest na auto, a nie na wersję z reguły (chyba, że te rabaty importera z cennika)

Aktualnie: RX 300 Business Plus [mk IV FL] @2022 | NX 350h Prestige Design + Tazuna + Premium @2023
Był: NX 200t Elite + Business + Black [mk I pre FL] @2017
Arianek
Lex user
Model Lexusa: CT200H

Post by Arianek »

Zrobiłem dokładne rozeznanie pod względem przeglądów, wypłacalności ubezpieczenia i z tą homologacją to jest tak, że jeśli założy się felgi/opony zalecane dla danego modelu z katalogu producenta ( w tym przypadku dla 18" 235/60/R18 lub 20" z oponami 235/50/R20 to będzie OK).
Pytanie do osób z wersją Prestige, jak wygląda naklejka na progu od drzwi, są tam wyszczególnione felgi i opony w rozmiarze 18 I 20 czy same 18?
Dealer robi problemy i nie chce mi zaoferować felg w rozmiarze 20"  :ireful3: 
Znalazłem zamiennik z identycznym wzorem jak ten Lexusa tylko oczywiście bez znaczka, cena około 4k ( w ASO podejrzewam 10-12 tys)

Tylko tak sobie jeszcze o tym myśle, że może to nie jest bez znaczenia, że trzeba dobrać 4x4 aby mieć pakiet z felgami 20" - może tutaj jest ten kruczek homologacji.
Podejrzewam, że wersje 4x2 mogą mieć na tablicy znamionowej tylko napisane o felgach 18 bez 20. Z drugiej strony 4x4 też wyjeżdża bez pakietu Design na kołach 18 więc pod względem technicznym nie powinno to mieć znaczenia.

https://www.ladnefelgi.pl/product-pol-4 ... Y1260.html
https://www.ladnefelgi.pl/product-pol-5 ... B1437.html

Co myślicie o takich felgach, czy lepiej jednak cisnąć dealera albo spróbować w innym miejscu ? Do tych zamienników to trzeba jeszcze czujniki ciśnienia.

Gontareek
Lex user

Post by Gontareek »

Ja już moi drodzy nic nie zmieniam w zamówieniu, dodanie szyberdachu to podobno oczekiwanie ponad rok czasu a nawet nie wiadomo czy zostanie zamontowany bo Lexus robi z tym duże problemy. Zapłaciłem za takie wyposażenie jakie chciałem i pomimo pewnych niewielkich braków myśle, że będę zadowolony… 
Otrzymałem właśnie maila, że mój NX opuścił fabrykę- długo od takiego statusu trzeba jeszcze czekać na odbiór w salonie ( bardziej 2 czy 3-4 miesiące)?
PS: Dzięki wszystkim za znoszenie moich fanaberii i zagwozdek dotyczących zamówienia  :laugh1:

Attachments
Zrzut ekranu 2023-10-12 o 14.41.10.png
Zrzut ekranu 2023-10-12 o 14.41.10.png (185.78 KiB) Viewed 444 times
Klaudiusz
Lex Master
Model Lexusa: NX350h

Post by Klaudiusz »

Gontareek wrote:Ja już moi drodzy nic nie zmieniam w zamówieniu, dodanie szyberdachu to podobno oczekiwanie ponad rok czasu a nawet nie wiadomo czy zostanie zamontowany bo Lexus robi z tym duże problemy. Zapłaciłem za takie wyposażenie jakie chciałem i pomimo pewnych niewielkich braków myśle, że będę zadowolony… 
Otrzymałem właśnie maila, że mój NX opuścił fabrykę- długo od takiego statusu trzeba jeszcze czekać na odbiór w salonie ( bardziej 2 czy 3-4 miesiące)?
PS: Dzięki wszystkim za znoszenie moich fanaberii i zagwozdek dotyczących zamówienia  :laugh1:

3 miesiace minimum. Teraz poszukaj jaki to statek i mozesz sledzic :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Gontareek
Lex user

Post by Gontareek »

Właśnie podjechał do mnie klient nowym NX350H z pakietem Design, kurcze te 20" felgi robią jednak robotę i ten ekran zajeb****. Zapłacił 235k, ale zamawiał na początku ubiegłego roku.
Jar25
Nowy lex user
Model Lexusa: NX 350

Post by Jar25 »

Gontareek wrote: 12 Oct 2023, o 14:42 Ja już moi drodzy nic nie zmieniam w zamówieniu, dodanie szyberdachu to podobno oczekiwanie ponad rok czasu a nawet nie wiadomo czy zostanie zamontowany bo Lexus robi z tym duże problemy. Zapłaciłem za takie wyposażenie jakie chciałem i pomimo pewnych niewielkich braków myśle, że będę zadowolony… 

U mnie to wyglądało tak. 08/08/23 rozpoczęcie produkcji. 25/08 samochód opuścił fabrykę ( realna data wypłynięcia statku do EU), 28/09/2023 w drodze do Polski. Samochód jest od kilku dni w Mszczonowie. Przybliżony termin odbioru z salonu to 31/10/23

Gontareek
Lex user

Post by Gontareek »

Jar25 wrote: 12 Oct 2023, o 15:16
Gontareek wrote: 12 Oct 2023, o 14:42 Ja już moi drodzy nic nie zmieniam w zamówieniu, dodanie szyberdachu to podobno oczekiwanie ponad rok czasu a nawet nie wiadomo czy zostanie zamontowany bo Lexus robi z tym duże problemy. Zapłaciłem za takie wyposażenie jakie chciałem i pomimo pewnych niewielkich braków myśle, że będę zadowolony… 

U mnie to wyglądało tak. 08/08/23 rozpoczęcie produkcji. 25/08 samochód opuścił fabrykę ( realna data wypłynięcia statku do EU), 28/09/2023 w drodze do Polski. Samochód jest od kilku dni w Mszczonowie. Przybliżony termin odbioru z salonu to 31/10/23

To całkiem sprawnie, a jaką wersję zamawiałeś ? :)
Post Reply

Return to “Lexus NX”