Zakup Lexusa NX 350h

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu NX
Post Reply
Macgregor
Lex user
Model Lexusa: 15002900

Re: Zakup Lexusa NX 350h

Post by Macgregor »

Gontareek wrote: 12 Oct 2023, o 14:42 Ja już moi drodzy nic nie zmieniam w zamówieniu, dodanie szyberdachu to podobno oczekiwanie ponad rok czasu a nawet nie wiadomo czy zostanie zamontowany bo Lexus robi z tym duże problemy. Zapłaciłem za takie wyposażenie jakie chciałem i pomimo pewnych niewielkich braków myśle, że będę zadowolony… 
Otrzymałem właśnie maila, że mój NX opuścił fabrykę- długo od takiego statusu trzeba jeszcze czekać na odbiór w salonie ( bardziej 2 czy 3-4 miesiące)?
PS: Dzięki wszystkim za znoszenie moich fanaberii i zagwozdek dotyczących zamówienia  :laugh1:

N moim przykładzie mogę tylko potwierdzić czas oczekiwania,  mimo iż większość aut zamówionych do połowy roku będzie odebrana przed końcem roku, to mój ma slot produkcyjny dopiero w marcu 2024 (zamawiałem w czerwcu tego roku) a odbiór mam planowany na koniec maja 2024.
Pocieszam się że będę miał rok produkcji 2024 a nie grudzień 2023 :) 

Jar25
Nowy lex user
Model Lexusa: NX 350

Post by Jar25 »

Gontareek wrote: 12 Oct 2023, o 15:26
Jar25 wrote: 12 Oct 2023, o 15:16
Gontareek wrote: 12 Oct 2023, o 14:42 Ja już moi drodzy nic nie zmieniam w zamówieniu, dodanie szyberdachu to podobno oczekiwanie ponad rok czasu a nawet nie wiadomo czy zostanie zamontowany bo Lexus robi z tym duże problemy. Zapłaciłem za takie wyposażenie jakie chciałem i pomimo pewnych niewielkich braków myśle, że będę zadowolony… 
Otrzymałem właśnie maila, że mój NX opuścił fabrykę- długo od takiego statusu trzeba jeszcze czekać na odbiór w salonie ( bardziej 2 czy 3-4 miesiące)?
PS: Dzięki wszystkim za znoszenie moich fanaberii i zagwozdek dotyczących zamówienia  :laugh1:

U mnie to wyglądało tak. 08/08/23 rozpoczęcie produkcji. 25/08 samochód opuścił fabrykę ( realna data wypłynięcia statku do EU), 28/09/2023 w drodze do Polski. Samochód jest od kilku dni w Mszczonowie. Przybliżony termin odbioru z salonu to 31/10/23

To całkiem sprawnie, a jaką wersję zamawiałeś ? :)

4x2 Prestige bez dodatków 
mcendrju
Lex user
Model Lexusa: RX 300 (mk IV) | NX 350h AWD

Post by mcendrju »

Jar25 wrote: 12 Oct 2023, o 16:55
Gontareek wrote: 12 Oct 2023, o 15:26
Jar25 wrote: 12 Oct 2023, o 15:16
U mnie to wyglądało tak. 08/08/23 rozpoczęcie produkcji. 25/08 samochód opuścił fabrykę ( realna data wypłynięcia statku do EU), 28/09/2023 w drodze do Polski. Samochód jest od kilku dni w Mszczonowie. Przybliżony termin odbioru z salonu to 31/10/23

To całkiem sprawnie, a jaką wersję zamawiałeś ? :)

4x2 Prestige bez dodatków 

Mój przypłynął 19.09 tak jak w stopce i od paru dni ma status Mszczonów, a wcześniej miał długo Rostock. Coś nie spodziewam się odbioru w tym miesiącu.
Aktualnie: RX 300 Business Plus [mk IV FL] @2022 | NX 350h Prestige Design + Tazuna + Premium @2023
Był: NX 200t Elite + Business + Black [mk I pre FL] @2017
Gontareek
Lex user
Model Lexusa: UX250H

Post by Gontareek »

Arianek wrote: 12 Oct 2023, o 11:06 Zrobiłem dokładne rozeznanie pod względem przeglądów, wypłacalności ubezpieczenia i z tą homologacją to jest tak, że jeśli założy się felgi/opony zalecane dla danego modelu z katalogu producenta ( w tym przypadku dla 18" 235/60/R18 lub 20" z oponami 235/50/R20 to będzie OK).
Pytanie do osób z wersją Prestige, jak wygląda naklejka na progu od drzwi, są tam wyszczególnione felgi i opony w rozmiarze 18 I 20 czy same 18?
Dealer robi problemy i nie chce mi zaoferować felg w rozmiarze 20"  :ireful3: 
Znalazłem zamiennik z identycznym wzorem jak ten Lexusa tylko oczywiście bez znaczka, cena około 4k ( w ASO podejrzewam 10-12 tys)

Tylko tak sobie jeszcze o tym myśle, że może to nie jest bez znaczenia, że trzeba dobrać 4x4 aby mieć pakiet z felgami 20" - może tutaj jest ten kruczek homologacji.
Podejrzewam, że wersje 4x2 mogą mieć na tablicy znamionowej tylko napisane o felgach 18 bez 20. Z drugiej strony 4x4 też wyjeżdża bez pakietu Design na kołach 18 więc pod względem technicznym nie powinno to mieć znaczenia.

https://www.ladnefelgi.pl/product-pol-4 ... Y1260.html
https://www.ladnefelgi.pl/product-pol-5 ... B1437.html

Co myślicie o takich felgach, czy lepiej jednak cisnąć dealera albo spróbować w innym miejscu ? Do tych zamienników to trzeba jeszcze czujniki ciśnienia.

Moim zdaniem za bardzo to przeżywasz, jeśli jedynym dużym benefitem dla Ciebie w pakiecie Design są tylko opony i felgi to strata czasu i pieniędzy. Ze względu na większy o 10 profil opony w rozmiarze 18 różnice nie są tak spektakularne. Wiadomo wizualnie 20>18, ale większa felga  ma też  trochę minusów jak np ( odrobine większe spalanie, mniej gumy czyli ciężej na krawężnikach i dołach, głośniej) Dla porównania zdjęcie 20 i 18 z otomoto. Moim zdaniem nie jest aż tak źle. Z homologacją podobno nie ma żartów..
Attachments
Zrzut ekranu 2023-10-12 o 22.09.24.png
Zrzut ekranu 2023-10-12 o 22.09.24.png (411.7 KiB) Viewed 600 times
Zrzut ekranu 2023-10-12 o 22.04.42.png
Zrzut ekranu 2023-10-12 o 22.04.42.png (390.43 KiB) Viewed 600 times
Klaudiusz
Lex Master
Model Lexusa: NX350h

Zakup Lexusa NX 350h

Post by Klaudiusz »

I kilka plusow:
- lepsza przyczepnosc na starcie
- lepsze hamowanie

Czy ktos zna jakis przepis prawny zabraniający montazu wiekszych felg?

https://www.autocentrum.pl/publikacje/p ... na-zmiane/

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Emprzem
Lex user
Model Lexusa: Nx

Post by Emprzem »

Arianek wrote: 11 Oct 2023, o 20:13 Jeśli chodzi o homologację jest tak jak piszecie, wersja goła Prestige bez dodatków ma homologację tylko na felgi w rozmiarze 18". Niestety na 99% rezygnuje z zakupu tego modelu pojazdu, konfiguracja wyposażenia w Lexusie jest dla mnie zdecydowanie mało kliencka. Chciałbym mieć felgi w rozmiarze 20" gdyż 18" niestety wyglądają w tym pojeździe dla mnie na karykaturalnie małe, dlaczego nie mogę mieć możliwości wyboru samych felg/opon? Już nawet mógłbym przeboleć wydanie dodatkowych 25 tys na pakiet Design, ale tutaj znowu pojawiają się schody- trzeba wybrać napęd 4x4 a to dodatkowe 10k, nie potrzebuje takiego napędu bo 99% mojej jazdy to zakorkowane miasto. No i ten czas oczekiwania na modele z pakietami jest ogromny :(
Pomimo ogromnej sympatii do marki Lexus/Toyota będę musiał skierować się w stronę Volvo lub Audii.

Co mnie zauroczyło w NX:
1) Cały wizualny projekt pojazdu, wykończenie wnętrza,
2) Napęd hybrydowy, praca silnika, błyskawiczna reakcja na pedał gazu, oszczędność,
3) Opinie o bezawaryjności, całkiem dobra cena wyjściowa i wysokie rabaty, niski poziom utraty wartości rynkowej

Minusy:
1) Długi czas oczekiwania na model z konfiguratora ( pomijając te dostępne od ręki z których ktoś zrezygnował)
2) Brak możliwości wyboru danych rzeczy pod siebie jak np felgi albo felgi + ekran 14 cali ( na pozostałych rzeczach mi nie zależy)
3) Dodanie 4x4 czego nie potrzebuje aby mieć 1-2 rzeczy z wyposażenia z pakietu, które mnie interesują.
4) Halogenowe kierunkowskazy z przodu/ z tyłu już LEDOWE- głupie cięcie kosztów w aucie takiej klasy nie wypada...

Kurcze bardzo mi się spodobał ten pojazd, ale no czas oczekiwania jest ogromny.
Czy ktoś mógłby wrzucić realne zdjęcie wersji Prestige na felgach 18" ?
Rzeczywiście są takie małe jak na filmikach/zdjęciach ? Na niektórych zdjęciach nawet 20" z boku wyglądają jakby miały jeszcze sporo wolnego miejsca do nadkoli.

Odpiszę bo widzę 1:1 moje rozterki przed zakupem, a szkoda żeby 5 wieczorów reasearchu się zmarnowały :p.

Też kombinowałem jako że sprzedawcy usilnie starali mi się wcisnąć prestige fwd bez pakietów bo „bedzie szybciej a z pakietami to nie wiadomo…” (a przy tym taniej) 

Co do felg:
jeśli wyjeżdża na 18 calach to homologacja jest TYLKO I WYŁĄCZNIE na nie, dołożenie 20 nie wchodzi w gre. Z jednej strony ubezpieczenie może (a jeśli oni mogą się do czegoś przyczepić to zapewne to zrobią jeśli przyjdzie do płacenia :p) robić problemy. Druga sprawa to naliczanie kilometrów, podobno zmiana kol na takie bez homo podpada pod ta ustawę o przekręcaniu liczników. 

co do zasadności felg, i ogólnie całego design:
w porównaniu do 18 jest zdecydowana różnica, za nic bym sobie nie wybaczył jakbym wziął z 18. Proponuje podjechać do dilera i wprosić się na parking, powinien mieć co najmniej jednego z 18 i z 20, optycznie różnica jak między sportagem a X5.
Podobnie z ekranem, ten mały wyglada jakby był zupełnie nie na miejscu - duży obszar na ekran zajęty w 60% - słabo wg mnie (choć może miałbym inne wrażenia grzybnym wcześniej nie widział wersji  z duzym)

Tazuna tez jest spoko, wydawało mi się ze hud to taki bajer dla emerytów i po grzyba mi to i… teraz nie wyobrażam sobie jak można jeździć bez niego.

Panorama: 
Wczesniej miałem kabrioleta i najbardziej się gryzlem z tym ze w lecie zwłaszcza wieczorem cabrio jest super a tu taka krowiasta blaszana puszka wiec panorama musi być. I odczucia są super i feeling z cabrio tak w 70% przy otwartej, ale za to brak problemów z tym ze wywiewa wszystko ze środka/ pasażerowie narzekają ze ich wieje. Dla samej możliwości otwarcia warto. 
Plus jest dużo jaśniej, i jakoś tak radośniej xD. Dzieci nie mam wiec się nie cieszą, ale jak ktoś jedzie z tylu to się zawsze cieszy :p.
minus taki ze jak jest wyjątkowo upalnie to trzeba ja zasłaniać bo nagrzewa auto tak ze Klima ledwo wyrabia.
AWD: 
w sumie zbędny, ale podobno poprawia trakcje (nie wiem bo nie mam porównania) i masz -1 sek do 100. Wmawiam sobie ze warto było bo przy odsprzedaży się zwróci. 
Z optycznych to dyfuzory prof/tył i progi boczne idealnie sie kaponuja z khaki - wychodzi taka wanna be terenówka ale w dobrym tego słowa znaczeniu :p.

No i co do czasu: uznałem ze w sumie jakoś na gwałt auta nie potrzebuje wiec zamowie takie jakie chce i najwyżej zrezygnuje jak pojawi się coś fajniejszego u konkurencji w międzyczasie. I czekałem 3 msc mimo ze teoretycznie miało być min 12 :D.

Wieeec na twoim miejscu:
jesli bezwględnie potrzebujesz czegoś nowego na szybko i raczej auta do jeżdżenia to bierz golasa bez niczego i za 200k masz super autko które nie będzie się bardzo różnic od tego z pakietami.
jesli ci się aż tak bardzo nie spieszy, te dodatkowe 50k nie są duzym problem i chcesz raczej auto które bedzie do cieszenia sie to bierz pakiety i AWD bo potem będziesz psioczył za każdym razem jak zobaczysz takiego na 20.
hax100
Nowy lex user
Model Lexusa: NXH350

Post by hax100 »

Ta teoria z tą tylko i wyłącznie homologacją to jakiś Meksyk trochę , przeciez 4x4 bez pakietu tez wyjeżdża na 18’ , czemu pakiet „wewnętrzny „ miałby decydować o homologacji 20’ trochę to naciągane , oczywiście wiadomo czemu producent tak robi .., ale czy zamiana w tym przypadku na 20’ byłoby „wykroczeniem „ hmmm
Dealer podpowiada .. po założeniu 20’ pojechać na stacje diagnostyczna , zrobić przegląd jeśli diagnosta dopuszcza to jest ok , towarzystwo później będzie miało problem z podważeniem w przypadku samowolki ..
NX350h FWD Prestige Khaki Hazel
zamówienie 04.2023
planowany odbiór: 12. 2023,
produkcja rozpoczęta: 21.08.2023
opuścił fabrykę: 01.09.2023
w drodze (przypłynął do portu): 09.09.2023
ostateczny odbiór : Listopad 2023
Gontareek
Lex user
Model Lexusa: UX250H

Post by Gontareek »

Tak czytam i czytam wasze komentarze, niektórzy żałują braku pakietów, niektórzy są zadowoleni. Prawda jest taka, że od 4 dni zamiast cieszyć się zamówieniem to mam wewnętrzne uczucie, że będę żałować, że chciałem trochę zaoszczędzić. Postawiłem wszystko na jedna kartę i właśnie napisałem maila do osoby, która ogarniała moje zamówienie. Napisałem samą prawdę- auto kupione bez głębszego zastanowienia, bez jazdy testowej- sprzedawca mocno naciskał codziennie dzwoniąc i powołując się na to, że nie ma już czasu na zastanowienie bo jest mały wybôr kolorystyczny- nawet nie zaproponował jazdy testowej( jeździłem tylko UX)
Nie mam do niego pretensji, wręcz przeciwnie - załatwił mi super rabat, ale  wspomniałem mu tez, że mocno zastanawiam się nad rezygnacja bo wiele rzeczy , które daje pakiet Design- widziałbym u siebie. Spytałem w jaki sposób możemy to załatwić, czy będzie w stanie zmienić model auta i wynegocjować trochę większy rabat ( podobno na wersje z pakietami może być on nawet wyższy o 2-3% względem gołego Prestige). Trudno- mój błąd - lepiej stracić 3 tys zaliczki niż potem pluc sobie w brodę - żałując wyboru. Tym bardziej, że auto kupuje na ponad 5-6 lat wiec ta dopłata mnie aż tak nie zaboli, zwiększę trochę wkład własny do leasingu i będzie OK. Nienawidzę siebie za bycie takim niezdecydowanym człowiekim 😏

Plus na moja korzyść to to, że nie podpisałem umowy - wpłaciłem tylko zaliczkę, ale auto już jest na finiszu produkcji.  
Szanuje prace tego sprzedawcy  i dalej chciałbym kupić u niego ten samochód. Jak myślicie- będzie szansa na zmianę czy bierz Pan Prestige albo nara?  

Ghotti
Lex Master
Model Lexusa: 350h

Post by Ghotti »

Zaliczka jest zwrotna.
350h omotenashi

26.11.2021 - zamówienie
12.05.2023 - odebrany
Plexus
Lex user
Model Lexusa: NX350h

Post by Plexus »

@Gontareek, a może tutaj ktoś z radością przejmie Twoje zamówienie. Zapytaj się. Samochód pójdzie "w dobre ręce", a Ty co prawda na końcu kolejki, ale za to za "wyśnionym" autkiem. Czas szybko zleci...

NX350h Prestige | MY 2024
Post Reply

Return to “Lexus NX”