Lexus ES model 2024
-
- Lex user
- Model Lexusa: RX 450h+
Re: Lexus ES model 2024
Chciałem kupić obecna generacje ES-a - nie kupiłem ze względu na brak mozliwości transportu rowerów - padło na RX-a. Myślalem że moze kolenym będzie ES jak dadzą obcję haka ale to co zobaczyłem na chinskich targach utwierdziło mnie w przekonaniu że chyba nigdy nie kupie ES-a. Samochód stracił klasę i poczucie obcowania z produktem premium. Z zewnatrz to tak może wyglądać Toyota Crown a nie Lexus ES. Środek to nawet do Crown nie pasuje bo wyglada jak podrasowane wnetrze Tesli - dla mnie dramat. Lexus powinien brać przykład z Mercedesa i dokonywać ewolucji a nie rewolucji. Czasem rewolucja w designie wypada dobrze jeśli nowy produkt wyglada np futurystycznie. To, z czym mamy do czynienia to ww mojej ocenie tanio wygladająca nowoczesność taki chiński design dla ludzi bes poczucia dobrego smaku. Szkoda że nie poszli w kierunku wzornictwa zaprezentowanego w projekcie Lexus LS+ concept - tam widać klasę i kunszt wzornictwa godne Lexusa a nie BYD
-
- Lex user
- Model Lexusa: es300h
W pełni zgadzam się z tym co napisałeś odnośnie stylistyki. Głównym problemem designu nowej wersji ES jest główny rynek odbioru tego modelu - Chiny. Europa jest rynkiem marginalnym skoro Polska ma drugi po Anglii wolumen sprzedaży na starym kontynencie. Drugim co do wielkości rynkiem jest USA gdzie Tesla i jej wzornictwo ma się całkiem dobrze... Szkoda, że Lexus poszedł tą drogą!nethobbit wrote: ↑27 Apr 2025, o 20:19 Chciałem kupić obecna generacje ES-a - nie kupiłem ze względu na brak mozliwości transportu rowerów - padło na RX-a. Myślalem że moze kolenym będzie ES jak dadzą obcję haka ale to co zobaczyłem na chinskich targach utwierdziło mnie w przekonaniu że chyba nigdy nie kupie ES-a. Samochód stracił klasę i poczucie obcowania z produktem premium. Z zewnatrz to tak może wyglądać Toyota Crown a nie Lexus ES. Środek to nawet do Crown nie pasuje bo wyglada jak podrasowane wnetrze Tesli - dla mnie dramat. Lexus powinien brać przykład z Mercedesa i dokonywać ewolucji a nie rewolucji. Czasem rewolucja w designie wypada dobrze jeśli nowy produkt wyglada np futurystycznie. To, z czym mamy do czynienia to ww mojej ocenie tanio wygladająca nowoczesność taki chiński design dla ludzi bes poczucia dobrego smaku. Szkoda że nie poszli w kierunku wzornictwa zaprezentowanego w projekcie Lexus LS+ concept - tam widać klasę i kunszt wzornictwa godne Lexusa a nie BYD
-
- Lex user
- Model Lexusa: ES
jakość i wyposażenie może się obronić skoro to ma być flagowiec. Kwestia ceny ale tutaj zakladam, ze po prostu Omotenashi bedzie poza zasiegiem wiec tak jak w LS - trzeba już mysleć o Prestige 

-
- Lex user
Daj znać jak poszło, ale obawiam się, że będziesz roczarowanyMariuszlo wrote: ↑26 Apr 2025, o 09:14 Dziękuję za informację…w następnym tygodniu postaram się wybrać do salonu i zobaczę co ciekawego zaproponują,najchętniej wziąłbym omotenashi ale prestige+multi też wchodzi w grę-mam nadzieję że zapowiedź nowego modelu wpłynie pozytywnie na możliwość negocjacji ceny:)

-
- Nowy lex user
- Model Lexusa: ES350h
Póki co to rocznika 2024 r. nie mogą sprzedać dilerzy. A wyprzedaż rocznika 2024 trwa w Toyota i Lexus od czerwca 2024 r. Od czerwca 2024 r. było pianie: prędziutko do salonów bo dyrektywa Cafe i będzie drożej...
Nic z tego gadania nie wyszło.
Nic z tego gadania nie wyszło.
-
- Lex user
ale to dotyczy nie tylko grupy Toyoty...