[is200] kolektor wydechowy
-
- Lex user
- Model Lexusa: is200
Re: [is200] kolektor wydechowy

- Flash
- Lex user
- Model Lexusa: IS200t; GS430 MK2
Jeśli się nie mylę masz na kolektorze dwa katy.... tak jak w moim IS300. Samo "wyciąć" nie jest takie proste.
Bynajmniej u mnie - zanim zdjęliśmy wydech trzeba było spawnąć blaszkę między dwie jego części ze sobą żeby się nie rozjechały. Na dole obydwa katalizatory są w jednym mocowaniu, u góry niestety nie. Zdjęcie ze szpilek i przykręcenie na kilku śrubach do jakiejś płyty bądź skręcenie płaskownikiem gdyby heftnięta blaszka miała puścić. Wtedy dopiero wycinasz jednego kata i wstawiasz na jego miejsce rurkę. Kiedy już ją dobrze pospawasz, wycinasz drugiego. Ja dobrałem rurkę o średnicy zewnętrznej 60mm i ściance 1.6mm, jutro może pojutrze zobaczymy jak się ten manewr sprawdzi
Bynajmniej u mnie - zanim zdjęliśmy wydech trzeba było spawnąć blaszkę między dwie jego części ze sobą żeby się nie rozjechały. Na dole obydwa katalizatory są w jednym mocowaniu, u góry niestety nie. Zdjęcie ze szpilek i przykręcenie na kilku śrubach do jakiejś płyty bądź skręcenie płaskownikiem gdyby heftnięta blaszka miała puścić. Wtedy dopiero wycinasz jednego kata i wstawiasz na jego miejsce rurkę. Kiedy już ją dobrze pospawasz, wycinasz drugiego. Ja dobrałem rurkę o średnicy zewnętrznej 60mm i ściance 1.6mm, jutro może pojutrze zobaczymy jak się ten manewr sprawdzi

-
- Lex user
Dzięki kolego Flash za odpowiedź, choć połowicznie zrozumiałeś moje intenecje. Otóż zastanawiam się czy zamiast bawienia się w wspawywanie rury zamiast katów, nie lepej je wybebeszyć nie ingerując w konstrukcję kolektora... Obawiam się tylko, czy nie będzie jakiegoś reznansu ze względu na "pustą" puszkę po wybebeszonym katalizatorze... Może przerabiałał ktoś temat?
-
- Lex Master
- Model Lexusa: IS200
ale po chcesz to zrobić? Żeby było głośno?
www.gt4serwis.pl 695 13 25 28
Chiptuning również DENSO, serwis DPF, EGR i wszystkich funkcji sterownika silnika, pełny serwis mechaniki i elektroniki.
Chiptuning również DENSO, serwis DPF, EGR i wszystkich funkcji sterownika silnika, pełny serwis mechaniki i elektroniki.
będziesz miał nieciekawy efekt metalicznego brzęczenia głównie w dolnym zakresie obrotów ogólnie nie polecam męczy ucho a i do lexa nie pasujebioly_jaslo wrote:Dzięki kolego Flash za odpowiedź, choć połowicznie zrozumiałeś moje intenecje. Otóż zastanawiam się czy zamiast bawienia się w wspawywanie rury zamiast katów, nie lepej je wybebeszyć nie ingerując w konstrukcję kolektora... Obawiam się tylko, czy nie będzie jakiegoś reznansu ze względu na "pustą" puszkę po wybebeszonym katalizatorze... Może przerabiałał ktoś temat?
-
- Lex user
Wczoraj rozebrałem środkowe część wydechu - i moim oczom ukazał się puściutki kolektor bez katów. Poprzedni właściciel wywalił je - najprawdopodobniej jakimś prętem je "wydłubał'. Zapewniam, że żadnego brzęczenia nie ma. Są puste puszki i jest ok.
-
- Lex Master
- Model Lexusa: Avensis t25 1,8 aut, rx300 2gen.
To nie jest wydlubany wklad tylko wypalony podobnie bylo u flasha sprawdz teraz 3 katalizator czy nie jest zapchany
-
- Lex user
Kolego tomekb zapewniam - są wydłubane
no chyba że się całkowicie " rozpuściły", ale w czary nie wierzę 

-
- Nowy lex user
witam. nie wiecie gdzie moge nabyc taki kolektor bez katów mam problem ze swoim lexem. jest zamulony ciezko sie wkreca szukam przyczyny na kompie zero błedow..
- forest
- Lex Master
- Model Lexusa: stanced VIP
tylko aftermarketowy i chorej cenie, szukaj kolektora do GXE
SC430 '2002