TRCklexus wrote:IS ma wyprowadzanie z poślizgu czy tylko TRC
[is200] LSD Szpera oznaczenia.
- Travis
- Lex Master
- Model Lexusa: GS430 MK3
Re: [is200] LSD Szpera oznaczenia.
-
- Lex Master
- Model Lexusa: gs
No i VSCTravis wrote:TRCklexus wrote:IS ma wyprowadzanie z poślizgu czy tylko TRC
- Travis
- Lex Master
Nie wydaje mi się. Nie ma takiego przycisku w IS200 więc wydaje mi się że nie posiada VSC.Yarecki wrote:No i VSCTravis wrote:TRCklexus wrote:IS ma wyprowadzanie z poślizgu czy tylko TRC
Edit...
Po przekartkowaniu instrukcji obsługi nie znalazłem ani jednej wzmianki o VSC. Jedyna wzmianka jest o TRC (kontrola trakcji) oraz "ograniczenie mocy minimalizujące poślizg tylnych kół przy przyspieszeniu lub ruszaniu samochodem na śliskiej nawierzchni" (SNOW)
- klexus
- Lex Master
- Model Lexusa: GS 300
Kontrola trakcji no tylko przyhamowywanie napędzanych kół które w danej chwili zbyt szybko sie obraca względem drugiego czyli TRC, a VSC to wyprowadzanie z poślizgu czyli jak dupa zaczyna uciekać wtedy przednie koła +tylne są odpowiednio przyhamowywane. W obu przypadkach przepustnica zostaje przymknięta
- Damian87
- Lex Driver
- Model Lexusa: IS 200
tutaj się nie zgodzę, VSC to nic innego jak ESP po prostu toyota nazwała to inaczej. VSC wykorzystuje wszystkie systemy w tym i TRC, przyhamowuje boksujące koło, w zależności od sytuacji reguluje obrotami silnika, potrafi wykonać manewr kierownicą, a TRC przyhamowuje tylko zbyt szykbo kręcące się koło(-a) i przymyka przepustnice, nie reguluje jem kąta otwarcia.klexus wrote:Kontrola trakcji no tylko przyhamowywanie napędzanych kół które w danej chwili zbyt szybko sie obraca względem drugiego czyli TRC, a VSC to wyprowadzanie z poślizgu czyli jak dupa zaczyna uciekać wtedy przednie koła +tylne są odpowiednio przyhamowywane. W obu przypadkach przepustnica zostaje przymknięta
jedym słowem szkoda że w IS 200 nie mamy tego VSC

-
- Lex user
- Model Lexusa: is300
ALe w IS300 VSC występuje?
Bo coś takiego jak stabilizacja toru jazdy ostatnio u mnie zadziałała - chyba hehe
Pedał w podłogę, skręcona kierownica, wyłączone TRC i w momencie kiedy auto ustawiło się bokiem zaczęły działać systemy i nie pozwoliły się obkręcić - ustawiło mi auto idelanie na wprost.
Dobrze rozumuje - to jest VSC?
Bo coś takiego jak stabilizacja toru jazdy ostatnio u mnie zadziałała - chyba hehe
Pedał w podłogę, skręcona kierownica, wyłączone TRC i w momencie kiedy auto ustawiło się bokiem zaczęły działać systemy i nie pozwoliły się obkręcić - ustawiło mi auto idelanie na wprost.
Dobrze rozumuje - to jest VSC?
- Pawełn
- Lex Driver
- Model Lexusa: IS300
Bez reakcji kierownicą?Lukas wrote:... i nie pozwoliły się obkręcić - ustawiło mi auto idelanie na wprost.
レクサス
-
- Lex user
- Model Lexusa: is300
Może źle to opisałem - to nie miał być "bączek" na placyku tylko wyjazd "boczkiem" ze skrzyżowania.
Nie pozwoliło zarzucić tyłem - tak jak bym walnął w krawężnik i zablokował auto.
Nie pozwoliło zarzucić tyłem - tak jak bym walnął w krawężnik i zablokował auto.
- Travis
- Lex Master
IS300 a IS200 jest różnica i mnie nie dziwi że tam jest VSC
-
- Lex user
- Model Lexusa: rx350
VSC występuje w is300. Wiem, bo niestety zaraz po kupnie diodka zaczęła się świecić. Okazało się, że problem był związany z błędnym czytaniem prędkości koła przez czujnik abs. Udało się nawet tanio naprawić:)
Koledzy mam inne pytanie. Czy we wszystkich is300 była szpera? Jak sprawdzić, gdy się jest takim laikiem jak ja:) czy u mnie jest?
Koledzy mam inne pytanie. Czy we wszystkich is300 była szpera? Jak sprawdzić, gdy się jest takim laikiem jak ja:) czy u mnie jest?