[is200] LSD Szpera oznaczenia.

Post Reply
Travis
Lex Master
Model Lexusa: GS430 MK3

Re: [is200] LSD Szpera oznaczenia.

Post by Travis »

klexus wrote:IS ma wyprowadzanie z poślizgu czy tylko TRC
TRC
Yarecki
Lex Master
Model Lexusa: gs

Post by Yarecki »

Travis wrote:
TRC
No i VSC
Travis
Lex Master

Post by Travis »

Yarecki wrote:
Travis wrote:
TRC
No i VSC
Nie wydaje mi się. Nie ma takiego przycisku w IS200 więc wydaje mi się że nie posiada VSC.
Edit...
Po przekartkowaniu instrukcji obsługi nie znalazłem ani jednej wzmianki o VSC. Jedyna wzmianka jest o TRC (kontrola trakcji) oraz "ograniczenie mocy minimalizujące poślizg tylnych kół przy przyspieszeniu lub ruszaniu samochodem na śliskiej nawierzchni" (SNOW)
klexus
Lex Master
Model Lexusa: GS 300

Post by klexus »

Kontrola trakcji no tylko przyhamowywanie napędzanych kół które w danej chwili zbyt szybko sie obraca względem drugiego czyli TRC, a VSC to wyprowadzanie z poślizgu czyli jak dupa zaczyna uciekać wtedy przednie koła +tylne są odpowiednio przyhamowywane. W obu przypadkach przepustnica zostaje przymknięta
Damian87
Lex Driver
Model Lexusa: IS 200

Post by Damian87 »

klexus wrote:Kontrola trakcji no tylko przyhamowywanie napędzanych kół które w danej chwili zbyt szybko sie obraca względem drugiego czyli TRC, a VSC to wyprowadzanie z poślizgu czyli jak dupa zaczyna uciekać wtedy przednie koła +tylne są odpowiednio przyhamowywane. W obu przypadkach przepustnica zostaje przymknięta
tutaj się nie zgodzę, VSC to nic innego jak ESP po prostu toyota nazwała to inaczej. VSC wykorzystuje wszystkie systemy w tym i TRC, przyhamowuje boksujące koło, w zależności od sytuacji reguluje obrotami silnika, potrafi wykonać manewr kierownicą, a TRC przyhamowuje tylko zbyt szykbo kręcące się koło(-a) i przymyka przepustnice, nie reguluje jem kąta otwarcia.
jedym słowem szkoda że w IS 200 nie mamy tego VSC :( ..chociaż są zwolennicy i przeciwnicy tych systemów.
Lukas
Lex user
Model Lexusa: is300

Post by Lukas »

ALe w IS300 VSC występuje?

Bo coś takiego jak stabilizacja toru jazdy ostatnio u mnie zadziałała - chyba hehe
Pedał w podłogę, skręcona kierownica, wyłączone TRC i w momencie kiedy auto ustawiło się bokiem zaczęły działać systemy i nie pozwoliły się obkręcić - ustawiło mi auto idelanie na wprost.

Dobrze rozumuje - to jest VSC?
Pawełn
Lex Driver
Model Lexusa: IS300

Post by Pawełn »

Lukas wrote:... i nie pozwoliły się obkręcić - ustawiło mi auto idelanie na wprost.
Bez reakcji kierownicą?
レクサス
Lukas
Lex user
Model Lexusa: is300

Post by Lukas »

Może źle to opisałem - to nie miał być "bączek" na placyku tylko wyjazd "boczkiem" ze skrzyżowania.
Nie pozwoliło zarzucić tyłem - tak jak bym walnął w krawężnik i zablokował auto.
Travis
Lex Master

Post by Travis »

IS300 a IS200 jest różnica i mnie nie dziwi że tam jest VSC
brodi
Lex user
Model Lexusa: rx350

Post by brodi »

VSC występuje w is300. Wiem, bo niestety zaraz po kupnie diodka zaczęła się świecić. Okazało się, że problem był związany z błędnym czytaniem prędkości koła przez czujnik abs. Udało się nawet tanio naprawić:)
Koledzy mam inne pytanie. Czy we wszystkich is300 była szpera? Jak sprawdzić, gdy się jest takim laikiem jak ja:) czy u mnie jest?
Post Reply

Return to “IS mk1 1998-2005”