[IS 200] kontrolka CHECK ENGINE i TRC OFF

Post Reply
carsik
Lex Master
Model Lexusa: IS200

Re: [is200]Check Engine + migające TRC off!

Post by carsik »

mogę otworzyć Ci oczy. Najpierw tester i znajomość błędu, później jakiekolwiek poszukiwania. Mam z allegro nadajnik ELM327 bluethooth i aplikacje na smartfona i łączy się i czyta bez najmniejszego problemu.
www.gt4serwis.pl 695 13 25 28
Chiptuning również DENSO, serwis DPF, EGR i wszystkich funkcji sterownika silnika, pełny serwis mechaniki i elektroniki.
wybuch
Lex user
Model Lexusa: is200

Post by wybuch »

Keepmovin, jak masz dalej problem z diagnozą, to podbij do mnie. Stestujemy
Keepmovin
Lex user
Model Lexusa: GS430

Post by Keepmovin »

wybuch wrote:Keepmovin, jak masz dalej problem z diagnozą, to podbij do mnie. Stestujemy
Wielkie dzięki za propozycje, jestem właśnie w momencie kupowania przepustnicy, z której zdejmę czujnik i zamienie z wadliwym, wtedy zobaczymy co sie dzieje. Gdyby cos się działo, napewno będę do Ciebie pisał ;) :ok:
maniek_ls400
Lex Master
Model Lexusa: W221 S500

Post by maniek_ls400 »

Keepmovin wrote:
wybuch wrote:Keepmovin, jak masz dalej problem z diagnozą, to podbij do mnie. Stestujemy
Wielkie dzięki za propozycje, jestem właśnie w momencie kupowania przepustnicy, z której zdejmę czujnik i zamienie z wadliwym, wtedy zobaczymy co sie dzieje. Gdyby cos się działo, napewno będę do Ciebie pisał ;) :ok:
Keepmovin nie szkoda kasy ? Chyba lepiej sprawdzić co jest nie tak i potem kupować ? Sprzedający używki kochają takich jak Ty :D
Mariusz M.
Sprzedam części do LS430 2001 President Tel. 606-103-211
dead_beat
Lex Driver
Model Lexusa: Stilo 2.4Abarth temporary

Odp: [is200]Check Engine + migające TRC off!

Post by dead_beat »

maniek_ls400 wrote:
Keepmovin wrote:
Keepmovin nie szkoda kasy ? Chyba lepiej sprawdzić co jest nie tak i potem kupować ? Sprzedający używki kochają takich jak Ty :D
Właśnie, bo np u mnie to świece były do wymiany

Wysłane przez MOTOBLUR™ za pomocą Tapatalk 2
Keepmovin
Lex user

Post by Keepmovin »

Ale wiem co jest nie tak, bylem na komputerze i wyskoczyl mi blad polozenia pedalu gazu przy przepustnicy, to chyba bylo P0121 o ile dobrze pamietam.
wybuch
Lex user

Post by wybuch »

tak, to właśnie ten problem. U mnie po podpięciu ustało narazie więc się wstrzymuję z wymianą. Wilgoć i zima robi swoje...
Keepmovin
Lex user

Post by Keepmovin »

Panowie,

w czwartek oddałem samochód do mechanika, któremy dostarczyłem 2 czujniki TPS do wymiany. W piątek odebrałem auto, wymieniałem przy tym tylko filtr kabinowy, więc ze spraw czysto silnikowych, wymienione zostały tylko 2 czujniki + nowa kalibracja % otwarcia przepusnicy + volty na stykach.

Moge już chyba spokojnie powiedzieć, że w tym tkwił problem, gdyż starałem się prowokować samochód do tego, aby wyskoczył mi błąd ( jechanie z górki przez minute na 3, bez wciskania gazu zawsze kończyło się u mnie błędem, stanie za długo na luzię, te sprawy ) i nic mi nie wyskoczyło.

Także w przypadku odczytania kodu P0121 i wymianie OBYDWÓCH czujników, ponownym poprawnym skalibrowaniu, problem nie wyskakuje.
wybuch
Lex user

Post by wybuch »

u kogo robiłeś?
jakie koszty?
Keepmovin
Lex user

Post by Keepmovin »

Robiłem u mojego mechanika w Bielsku-Białej.

Koszty:
-220zł. Robocizna ( licząc wymiane i zakup filtra kabinowego, czyli około 60zł mozna odjąć )
-100zł Przepustnica ( przy której znajdują się 2 TPS'y, wymieniłem obydwa ). Masz mnóstwo na alledrogo, radze podzwonić i popytać ile daja gwarancji rozruchowej, i tak dalej do tych ze Średniej półki cenowej.

Czas:
Oddałem w czwartek po południu, piątek rano odebrałem.

Porady:
Radze poczytać, e.w. wydrukować mechanikowi proces wymiany tps'u wraz z wartościami - nie każdy to ogarnia. A jak nie ogarnia od początku, to nie radzę do takich iść. Ogólnie proces nie jest skomplikowany zbytnio, tylko czasochłonny, da się to bez problemu zrobić samemu, co zaprezentował Maniek z jego LS'em. Ja poprostu nie mam narzędzi to takich zabaw.

Powodzenia.
Post Reply

Return to “IS mk1 1998-2005”