[is200] LSD Szpera oznaczenia.

Post Reply
Damian87
Lex Driver
Model Lexusa: IS 200

Re: [is200] LSD Szpera oznaczenia.

Post by Damian87 »

tak TRC było wyłączone.Aco ma z resztąTRC do torsena? przecież to mechanizm..
dead_beat
Lex Driver
Model Lexusa: Stilo 2.4Abarth temporary

Odp: [is200] LSD Szpera oznaczenia.

Post by dead_beat »

U mnie też było wyłączone, ale jak napisałem wcześniej, po dodaniu gazu krecily się oba koła i dzięki temu wyjechalem.

Wysłane przez MOTOBLUR™ za pomocą Tapatalk 2
Travis
Lex Master
Model Lexusa: GS430 MK3

Post by Travis »

Trzeba pamiętać że torsen to nie blokada mostu jak w terenówkach i nie będą ciągły oba koła cały czas przy różnym obciążeniu czy też jak szpera 100%.
dead_beat
Lex Driver
Model Lexusa: Stilo 2.4Abarth temporary

Odp: [is200] LSD Szpera oznaczenia.

Post by dead_beat »

Dlatego mi się wydaje - zwłaszcza po obejrzeniu filmiku z Lego :-D - ze to normalne zachowanie.

Wysłane przez MOTOBLUR™ za pomocą Tapatalk 2
Damian87
Lex Driver

Post by Damian87 »

Może po prostu jak jest bardzo ślisko to torsen nie spina mechanizmu, dopiero jak jedno z kół zaczyna mieć znaczący oporu..
np. na suchym asfalcie, jak "kręce bąka ;) " to jak załapie torsen to juz trzyma do końca.. dobrze rozumuje..?:)
dS
Lex Master
Model Lexusa: GS430

Post by dS »

Travis dobrze mówi. Ale pozwolę sobie uzupełnić jego wypowiedz.
Gdyby mechanizm różnicowy był by spięty na sztywno, czyli była by szpera 100% oba koła musiałyby kręcić się z tą samą prędkością, gdyby było inaczej znaczyło by że coś się już urwało :sarcastic:
W zwykłych autach szpera ma 20-30% , oznacza to ni mniej ni więcej że dopuszczalna jest różnica w prędkości obrotowej między kołami, a procenty mówią nam z jaką minimalną prędkością może kręcić się koło wolniejsze. Przy 20% jest to 20% prędkości koła szybszego.Czyli na 5 obr. koła szybszego koło wolniejsze musi się obrócić co najmniej 1.
Także przy dużych różnicach w przyczepności kół czyli np na śliskiej jezdni, jedno koło może kręcić się bez oporów a drugie może stać dopóki obrotu nie wymusi mechanizm różnicowy. Gdy koło wolniejsze wykona wymagany obrót to znów może stać nieruchomo.
Można to porównać do nakręcania sprężynki, jednym końcem kręcimy a drugi stoi w miejscu, gdy skręcimy ją na maksa to sprężynka puści i się rozkręci, czyli wykona ten nasz 1 wymagany obrót, i później znów zaczynamy cykl nakręcania i tak w kółko.

W przypadku kręcenia bączków na suchym asfalcie różnica w przyczepności kół nie jest już tak duża więc moment przekazywany na oba koła jest podobny, co skutkuje kręceniem się obu kół. W przypadku braku szperunku moment przekazywany jest tylko na te co ma lżej nawet jak różnica przyczepności nie jest duża, i dlatego autkiem bez szpery gorzej kręci się kółka.
"Nie masz talentu? Zawsze możesz pokazać cycki."
Damian87
Lex Driver

Post by Damian87 »

dS wrote: W przypadku kręcenia bączków na suchym asfalcie różnica w przyczepności kół nie jest już tak duża
to sie kłuci z tym co sobie poukładałem w głowie... :biggrin2: myślałem że torsen tym lepiej spina półosie jak różnica w przyczepności jest różna, dla tego wyjeżdżając z zaspy na ślizgim śniegu 2 koła nie kręciły się cały czas, bo miały podobnie małą przyczepność..
Damian87
Lex Driver

Post by Damian87 »

hesus wrote:znalezione na LOC:
A01A/B --- 4,100 ratio gear no lsd/LSD
A02A/B ----4,300
A03A/B ----3,909
u mnie na tabliczce jest A02B co niby oznacza że ratio jest 4.300
ale po sprawdzeniu VIN-u w Toyocie mam informacje że u mnie jest dyferencjał F19SX 3.909 LSD
Lex

Post by Lex »

no to jak jest z tym LSD ? dziś sprawdziłem i na tabliczce IS200 I jest A02B ale nie mieliłem jeszcze żeby sprawdzić , ciągle ślizgawica :angry:

Image

w toyo potworze też jest A02B w tym sprawdzałem i wybiera równo na dwa :sarcastic:

Image

czy oznaczenie A02B to info o LSD ? bo wychodziło by na to że prawie wszystkie ISy mają szperunek :scratch:
Damian87
Lex Driver

Post by Damian87 »

Literka B to raczej na bank jest LSD
tylko sprawa ratio mnie zastanawia, nie wiem skąd hesus wziął te dane..
Post Reply

Return to “IS mk1 1998-2005”