[is200] LSD Szpera oznaczenia.
- Damian87
- Lex Driver
- Model Lexusa: IS 200
Re: [is200] LSD Szpera oznaczenia.
tak TRC było wyłączone.Aco ma z resztąTRC do torsena? przecież to mechanizm..
- dead_beat
- Lex Driver
- Model Lexusa: Stilo 2.4Abarth temporary
Odp: [is200] LSD Szpera oznaczenia.
U mnie też było wyłączone, ale jak napisałem wcześniej, po dodaniu gazu krecily się oba koła i dzięki temu wyjechalem.
Wysłane przez MOTOBLUR™ za pomocą Tapatalk 2
- Travis
- Lex Master
- Model Lexusa: GS430 MK3
Trzeba pamiętać że torsen to nie blokada mostu jak w terenówkach i nie będą ciągły oba koła cały czas przy różnym obciążeniu czy też jak szpera 100%.
- dead_beat
- Lex Driver
- Model Lexusa: Stilo 2.4Abarth temporary
Odp: [is200] LSD Szpera oznaczenia.
Dlatego mi się wydaje - zwłaszcza po obejrzeniu filmiku z Lego
- ze to normalne zachowanie.

- Damian87
- Lex Driver
Może po prostu jak jest bardzo ślisko to torsen nie spina mechanizmu, dopiero jak jedno z kół zaczyna mieć znaczący oporu..
np. na suchym asfalcie, jak "kręce bąka
" to jak załapie torsen to juz trzyma do końca.. dobrze rozumuje..?:)
np. na suchym asfalcie, jak "kręce bąka

- dS
- Lex Master
- Model Lexusa: GS430
Travis dobrze mówi. Ale pozwolę sobie uzupełnić jego wypowiedz.
Gdyby mechanizm różnicowy był by spięty na sztywno, czyli była by szpera 100% oba koła musiałyby kręcić się z tą samą prędkością, gdyby było inaczej znaczyło by że coś się już urwało
W zwykłych autach szpera ma 20-30% , oznacza to ni mniej ni więcej że dopuszczalna jest różnica w prędkości obrotowej między kołami, a procenty mówią nam z jaką minimalną prędkością może kręcić się koło wolniejsze. Przy 20% jest to 20% prędkości koła szybszego.Czyli na 5 obr. koła szybszego koło wolniejsze musi się obrócić co najmniej 1.
Także przy dużych różnicach w przyczepności kół czyli np na śliskiej jezdni, jedno koło może kręcić się bez oporów a drugie może stać dopóki obrotu nie wymusi mechanizm różnicowy. Gdy koło wolniejsze wykona wymagany obrót to znów może stać nieruchomo.
Można to porównać do nakręcania sprężynki, jednym końcem kręcimy a drugi stoi w miejscu, gdy skręcimy ją na maksa to sprężynka puści i się rozkręci, czyli wykona ten nasz 1 wymagany obrót, i później znów zaczynamy cykl nakręcania i tak w kółko.
W przypadku kręcenia bączków na suchym asfalcie różnica w przyczepności kół nie jest już tak duża więc moment przekazywany na oba koła jest podobny, co skutkuje kręceniem się obu kół. W przypadku braku szperunku moment przekazywany jest tylko na te co ma lżej nawet jak różnica przyczepności nie jest duża, i dlatego autkiem bez szpery gorzej kręci się kółka.
Gdyby mechanizm różnicowy był by spięty na sztywno, czyli była by szpera 100% oba koła musiałyby kręcić się z tą samą prędkością, gdyby było inaczej znaczyło by że coś się już urwało

W zwykłych autach szpera ma 20-30% , oznacza to ni mniej ni więcej że dopuszczalna jest różnica w prędkości obrotowej między kołami, a procenty mówią nam z jaką minimalną prędkością może kręcić się koło wolniejsze. Przy 20% jest to 20% prędkości koła szybszego.Czyli na 5 obr. koła szybszego koło wolniejsze musi się obrócić co najmniej 1.
Także przy dużych różnicach w przyczepności kół czyli np na śliskiej jezdni, jedno koło może kręcić się bez oporów a drugie może stać dopóki obrotu nie wymusi mechanizm różnicowy. Gdy koło wolniejsze wykona wymagany obrót to znów może stać nieruchomo.
Można to porównać do nakręcania sprężynki, jednym końcem kręcimy a drugi stoi w miejscu, gdy skręcimy ją na maksa to sprężynka puści i się rozkręci, czyli wykona ten nasz 1 wymagany obrót, i później znów zaczynamy cykl nakręcania i tak w kółko.
W przypadku kręcenia bączków na suchym asfalcie różnica w przyczepności kół nie jest już tak duża więc moment przekazywany na oba koła jest podobny, co skutkuje kręceniem się obu kół. W przypadku braku szperunku moment przekazywany jest tylko na te co ma lżej nawet jak różnica przyczepności nie jest duża, i dlatego autkiem bez szpery gorzej kręci się kółka.
"Nie masz talentu? Zawsze możesz pokazać cycki."
- Damian87
- Lex Driver
to sie kłuci z tym co sobie poukładałem w głowie...dS wrote: W przypadku kręcenia bączków na suchym asfalcie różnica w przyczepności kół nie jest już tak duża

- Damian87
- Lex Driver
u mnie na tabliczce jest A02B co niby oznacza że ratio jest 4.300hesus wrote:znalezione na LOC:A01A/B --- 4,100 ratio gear no lsd/LSD
A02A/B ----4,300
A03A/B ----3,909
ale po sprawdzeniu VIN-u w Toyocie mam informacje że u mnie jest dyferencjał F19SX 3.909 LSD
no to jak jest z tym LSD ? dziś sprawdziłem i na tabliczce IS200 I jest A02B ale nie mieliłem jeszcze żeby sprawdzić , ciągle ślizgawica

w toyo potworze też jest A02B w tym sprawdzałem i wybiera równo na dwa

czy oznaczenie A02B to info o LSD ? bo wychodziło by na to że prawie wszystkie ISy mają szperunek

w toyo potworze też jest A02B w tym sprawdzałem i wybiera równo na dwa

czy oznaczenie A02B to info o LSD ? bo wychodziło by na to że prawie wszystkie ISy mają szperunek

- Damian87
- Lex Driver
Literka B to raczej na bank jest LSD
tylko sprawa ratio mnie zastanawia, nie wiem skąd hesus wziął te dane..
tylko sprawa ratio mnie zastanawia, nie wiem skąd hesus wziął te dane..