[IS200] Wymiana oryginalnego radia

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radioodtwarzacze, nawigacje GPS, radia CB
Post Reply
603przemek
Nowy lex user
Model Lexusa: IS 200

Re: [IS200] Wymiana oryginalnego radia

Post by 603przemek »

Panowie, zabrałem się za wymianę ori radia w moim Lexie i jest pewien problem. Kupiłem adapter/ramkę na radio 1DIN razem z przejściówką na ISO. Jak się okazało, przejściówka nie pasuje do kabla od radia. U mnie wychodzi taki kabelek:
Image

Teraz pytanie czy jest do tego jakaś przejściówka na ISO?
dS
Lex Master
Model Lexusa: GS430

Post by dS »

Masz audio z zew wzmacniaczem, do niego nie istnieje przejściówka.
Masz 2 opcje.
1 - położyć nowe kable do głośników omijając wzmacniacz.
2 - rozbebeszyć tą wtyczkę i podłączyć wyjęte kable do kabli wychodzących z aftermarketowego radia. Jednak z tym rozwiązaniem jest perwien problem ponieważ z seryjnego radia wychodzi jedna masa dla wszystkich głośników więc masy głośnikowe wychodzące z aftermarketowego radia musisz połączyć. Nie każde radio ma ochotę tak działać i traci się przez to regulacje głośności, albo gra cicho albo głośno. Czasem roziązaniem tego problemu jest podłączenie głośników pod chinche w radiu, o ile takie radio posiada.

Co do pinów we wtyczce to poszukaj na forum, gdzieś to już opisywałem.
"Nie masz talentu? Zawsze możesz pokazać cycki."
Dawid250286
Lex user
Model Lexusa: Gs 450h

Post by Dawid250286 »

Witam. Miesiąc temu wymieniłem radio na nowe, również posiadałem system z zewnętrznym wzmacniaczem i nie miałem problemu z podłączeniem radia po zakupie przejściówki z tej strony.
http://www.bartex-caraudio.pl/product_i ... ts_id=4812.
603przemek
Nowy lex user

Post by 603przemek »

A co powiesz o jakości dźwięku? Z opisu widzę, że ta przejściówka omija wbudowany wzmacniacz. Jak nowe radio radzi sobie z fabrycznym zestawem głośników?
dS
Lex Master
Model Lexusa: GS430

Post by dS »

Dawid250286 wrote:Witam. Miesiąc temu wymieniłem radio na nowe, również posiadałem system z zewnętrznym wzmacniaczem i nie miałem problemu z podłączeniem radia po zakupie przejściówki z tej strony.
http://www.bartex-caraudio.pl/product_i ... ts_id=4812.
To jest przejściówka omijająca wzmacniacz.
"Nie masz talentu? Zawsze możesz pokazać cycki."
Dawid250286
Lex user
Model Lexusa: Gs 450h

Post by Dawid250286 »

Mam włożone radyjko PIONEER AVH-X2600BT 2 DIN 6.1". Ominąłem fabryczny wzmacniacz i jest super.
mareecki
Lex user

Post by mareecki »

Padło mi radio w is 200 99r. Radio z wbudowanym wzmacniaczem, brak zewnętrznego wzmacniacza za schowkiem. Zamówiłem radio z angola (premium sound system - więc przystosowane do podłączenia zewnętrznego wzmacniacza). I teraz pytanie, być może niezbyt mądre... Czy da się to radio skutecznie podłączyć bez wzmacniacza, czy będzie grało? Jeśli nie, to mogę z tego samego samochodu dokupić wzmacniacz. Tylko jak to wtedy wszystko połączyć na instalacji pod radio bezwzmakowe?
kupiec1985
Lex Driver
Model Lexusa: IS200 SC

Post by kupiec1985 »

mareecki wrote:Padło mi radio w is 200 99r. Radio z wbudowanym wzmacniaczem, brak zewnętrznego wzmacniacza za schowkiem. Zamówiłem radio z angola (premium sound system - więc przystosowane do podłączenia zewnętrznego wzmacniacza). I teraz pytanie, być może niezbyt mądre... Czy da się to radio skutecznie podłączyć bez wzmacniacza, czy będzie grało? Jeśli nie, to mogę z tego samego samochodu dokupić wzmacniacz. Tylko jak to wtedy wszystko połączyć na instalacji pod radio bezwzmakowe?
duży mod nie wiem czy warty świeczki , ja do tej pory się modzę z uruchomieniem aktywnego suba z radiem ze wzmakiem, instalacja była w aucie ale żeby to co uruchomić na tej instalacji to sztuka , najłatwiej było by poprowadzić nowe przewody ale to by było zbyt proste, radio Ci padło bo się upaliło czy zmieniarka ??
bo jeśli zmieniarka to można przełożyć lub jak się upaliło to pewnie półprzewodniki na wejściu można łatwo tanim kosztem zazwyczaj naprawić, chyba że wzmacniacz to już trzeba dłużej podłubać ,
mareecki
Lex user

Post by mareecki »

Padła zmieniarka. Mówisz że można przełożyć samego cdka? Nie wiem czy nie więcej zabawy niż z podłączeniem wzmaka. Ma ktoś takie doświadczenia?
kupiec1985
Lex Driver
Model Lexusa: IS200 SC

Post by kupiec1985 »

jeżeli masz obydwa radia z kasetą na górze to zmieniarka powinna być plug & play ,
Post Reply

Return to “Car Audio, GPS, CB”