IS mkI - Pytania o auto z ogloszenia

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu IS
Post Reply
turkus
Lex Driver
Model Lexusa: is 300 SC

Re: IS mkI - Pytania o auto z ogloszenia

Post by turkus »

dommell wrote:myślę, że tu nie chodzi o to co kto chciał kupić i czy szuka samochodu niemożliwego do znalezienia, tylko rozchodzi się o to, że kolega został wprowadzony w błąd co do stanu technicznego. Miało nie być uszkodzeń i napraw a były. Zostały albo celowo zatajone przez sprzedającego albo z jego niewiedzy, chociaż w to drugie wątpię :)

Tak to widzę na podstawie relacji.
Ja też, tym bardziej, że spartaczone to malowanie jest i to widać na pierwszy rzut oka. Malowane jak dla handlarza, normalnemu klientowi takiej maniany by nie odstawili. To nie dyskwalifikuje, ale trzeba liczyć 4 stówy za element, żeby to ogarnąć.

Co do szyb - tym bym się nie przejmowała, nie ma schematu w przypadku lexusa.
forest
Lex Master
Model Lexusa: stanced VIP

Post by forest »

dzibi wrote:Kapcie ma ładne, ale tylko po zewnętrznej stronie, od wewnątrz jest masakra.
kapcie ładne bo malowane razem z całym autem i pewnie nawet nie ściągane :P
SC430 '2002
harpagan
Lex user
Model Lexusa: IS300 SC

Post by harpagan »

mikrus wrote:Niestety taka nasza mentalność. Każdy chce NOWY 15 letni samochód. Ostatnio tak samo telefon do mnie w sprawie mojego - Panie, ale skąd ta cena? taki drogi, a wersja classic... Ludzie, no myślałem, że padnę. Auto zadbane, wszystko robione na bieżąco, nie szczędzone, dobry rocznik itd...
Rozumiem, że szukając ponad 10 letniego samochodu powinienem brać co jest i łykać każdą bajkę jak pelikan :)?
Nie doszukuję się igły, nie szukam po taniości, ale chciałbym kupić coś co posłuży mi chwilę dłużej.
dommell wrote:myślę, że tu nie chodzi o to co kto chciał kupić i czy szuka samochodu niemożliwego do znalezienia, tylko rozchodzi się o to, że kolega został wprowadzony w błąd co do stanu technicznego. Miało nie być uszkodzeń i napraw a były. Zostały albo celowo zatajone przez sprzedającego albo z jego niewiedzy, chociaż w to drugie wątpię :)
Dokładnie tutaj uchwycone jest sedno sprawy.
Dla mnie nawet nie jest to zatajanie bo zatajanie rozumiem jako nie poinformowanie mnie o pewnych rzeczach. Zapewnienia nie zgodne z rzeczywistością nazywam po imieniu - kłamstwo. Nie odkrywam tu ameryki bo pewnie każdy kupujący chociaż raz samochód przez to przechodził, wrzuciłem tylko trochę przydługie info dla następnych planujących przejechać parę kilometrów na oględziny.
turkus wrote:Ja też, tym bardziej, że spartaczone to malowanie jest i to widać na pierwszy rzut oka. Malowane jak dla handlarza, normalnemu klientowi takiej maniany by nie odstawili. To nie dyskwalifikuje, ale trzeba liczyć 4 stówy za element, żeby to ogarnąć.
True true
turkus wrote: Co do szyb - tym bym się nie przejmowała, nie ma schematu w przypadku lexusa.
Dzięki, będę mądrzejszy następnym razem ;)
baniaq
Lex Maniak
Model Lexusa: IS200

Post by baniaq »

Co do szyb - u mnie na 99.9% są oryginały i mam 4x nippon safety i 4x Asahi. Przód + prawa strona są tej samej firmy. Tak samo lewa strona + tył. Nie pamiętam tylko która marka gdzie :)
Mix na którejś ze stron wydawałby mi się dziwny.
Sprzedam graty do IS200/300:
- kanapę tylną bez zagłówków czarna skóra + alkantara (wyprana 99zł)
- boczki drzwiowe przejściowe (czarna ramka głosników) w czarnej alkantarze (40zł)
mlody1985
Lex user
Model Lexusa: is200

Post by mlody1985 »

Potwierdzam również to co kolega wyżej napisał, mam oryginały i jest tak samo. Nippon safety i ASAHi
carinus
Lex Master
Model Lexusa: RX400h,IS220d

Post by carinus »

noworosyjsk wrote:To tak jest jak ogląda się samochody ze słowem: "igła" / "idealny" - i słowami bliskoznacznymi w aukcjach. Nie ma czegoś takiego jak stan idealny wśród samochodów używanych. Idealne to tylko z salonu - linii montażowej. Nie rozumiem też osób szukających IS 200 po najniższym "ruchu oporu" jakim jest cena. Na zadbany egzemplarz IS200 należy przeznaczyć od 19tyś. - część lub większość osób może się ze mną nie zgodzić, ale np. kupując sprowadzonego zadbanego IS200 za 17-18tyś. (po tyle mniej więcej chodzą tzw. "pseudo igły") musimy doliczyć opłaty + 1500zł i będziemy mieli ok. 19-20tyś. Plus oczywiście akcja "pierwszy serwis po zakupie używanego samochodu" czyli płyny, filtry, rozrząd, opony itd. itd. Po zsumowaniu wyjdzie nam niezła sumka.
Niedawno też pojechałem oglądac,nawet już kupić lexa bo stan miał być bardzo dobry.Nie mam nic przeciwko naprawom powypadkowym,jeżeli są zrobione dobrze i nie stanowią problemu w użytkowaniu.Jednak wystarczyła krótka jazda próbna zeby usłyszeć wycie skrzyni biegów i nadmierny hałas opływającego powietrza,nie wspomnę o kolejnych szpachlowanych elementach o których nie było nic wspominane.Cena jak za egzemplarz w nienagannym stanie.W ogłoszeniu informacja że auto bezwypadkowe.Jestem w stanie dać dosyć wysoką cenę za używany samochód,tylko on musi być warty tej ceny.
turkus
Lex Driver
Model Lexusa: is 300 SC

Post by turkus »

mlody1985 wrote:Potwierdzam również to co kolega wyżej napisał, mam oryginały i jest tak samo. Nippon safety i ASAHi
To ciekawe, dzięki za info :) Ja w SC mam przednia szyba Asahi, lewy bok 3 x Nippon i 1x Asahi, tylna Nippon, potem 1x Asahi, 2x Nippon i od pasażera znów Asahi. Może coś było wymienione, ale z prawym bokiem auta nic się nie działo, malowany mam lewy :)
WIND
Nowy lex user
Model Lexusa: IS200

Post by WIND »

Cześć co sądzicie o tych bo mam niedaleko i można myknąć obejrzeć:

http://allegro.pl/lexus-is200-stan-idea ... 75767.html

http://tablica.pl/oferta/lexus-is-200-C ... 6d31197f50

W tym drugim to końcówka gałki dźwigni zmiany biegów to oryginalna jest?
forest
Lex Master
Model Lexusa: stanced VIP

Post by forest »

tak, poliftowa ;)
SC430 '2002
Jago
Lex user
Model Lexusa: JCE10 2JZ-GE / XF10 1UZ-FE

Post by Jago »