,,nerwowe prowadzenie''
- Popi
- Lex user
- Model Lexusa: is 250
,,nerwowe prowadzenie''
Witam! Jakis czas temu zmienialem kola, i w warsztacie najprawdopodobniej nie dokrecili srub(ja nie sprawdzilem czy dokrecone
) Zrobilem tak z 600 km i na zakrecie slysze taki dzwiek (podobny jak krawedz opony najezdza na kamien), okazalo sie ze sruby luzne, a miedzy felga a piasta dobre dwa cm luzu. Niestety od tamtej pory samochod sie kiepsko prowadzi,nerwowo szczeglnie na nierownosciach, moje pytanko co jest grane . A, dodam ze sprawdzilem geometrie-gra, zawieszenie-gra, nie wiem co jest. Jakies pomysly?

-
- Lex Master
- Model Lexusa: gs
Re: ,,nerwowe prowadzenie''
Może krzywa piasta? szpilki tu bym szukał problemu. Albo autosugestiaPopi wrote:Witam! Jakis czas temu zmienialem kola, i w warsztacie najprawdopodobniej nie dokrecili srub(ja nie sprawdzilem czy dokrecone) Zrobilem tak z 600 km i na zakrecie slysze taki dzwiek (podobny jak krawedz opony najezdza na kamien), okazalo sie ze sruby luzne, a miedzy felga a piasta dobre dwa cm luzu. Niestety od tamtej pory samochod sie kiepsko prowadzi,nerwowo szczeglnie na nierownosciach, moje pytanko co jest grane . A, dodam ze sprawdzilem geometrie-gra, zawieszenie-gra, nie wiem co jest. Jakies pomysly?

- Popi
- Lex user
A czy po wymianie szpilek lub piasty robimy geometrie?
- baniaq
- Lex Maniak
- Model Lexusa: IS200
To nie powinno wpłynąć na ustawienie zawieszenia 

Sprzedam graty do IS200/300:
- kanapę tylną bez zagłówków czarna skóra + alkantara (wyprana 99zł)
- boczki drzwiowe przejściowe (czarna ramka głosników) w czarnej alkantarze (40zł)
- kanapę tylną bez zagłówków czarna skóra + alkantara (wyprana 99zł)
- boczki drzwiowe przejściowe (czarna ramka głosników) w czarnej alkantarze (40zł)
- Popi
- Lex user
A przy zakupie nowej pisty na co zwracac uwage?
-
- Moderator
- Model Lexusa: Lexus
Przy krzywej piaście miałbyś bicie podczas hamowania.
Geometrie sprawdzałeś po tym incydencie? Czy podczas przyśpieszania lub hamowania silnikiem prowadzenie się zmienia? Jak w zakrętach/długich łukach?
Geometrie sprawdzałeś po tym incydencie? Czy podczas przyśpieszania lub hamowania silnikiem prowadzenie się zmienia? Jak w zakrętach/długich łukach?
- Popi
- Lex user
To Tak geometria była sprawdzana i wszystko gra. Przy przyspieszaniu lub hamowaniu tez jest ok najgorzej jest na nierownosciach, mam wrażenie ze tył pływa a i zauważyłem ze śruby od tego koła się odkrecaja.
-
- Moderator
- Model Lexusa: Lexus
Niezależnie od okoliczności śruby nie powinny się odkręcać. Czym je dokręcasz?
Powodem uciekania tyłu na nierównościach są przeważnie amortyzatory. Kiedy były ostatnio zmieniane?
Powodem uciekania tyłu na nierównościach są przeważnie amortyzatory. Kiedy były ostatnio zmieniane?
- Popi
- Lex user
Dokręcania kluczem tym zestawu w samochodzie ale wcześniej mechanik kluczem dynamometrycznym. A amortyzatory nie były jeszcze zmieniane od nowości auto ma niecałe 90000km.przejechane.
- matys200
- Lex user
- Model Lexusa: is 200 Sport
Witam,
Przepraszam, jeśli moja pierwsza myśl będzie nieco prosta,ale czy auto ma odpowiednie nakrętki mocujące koła?
Jeśli felgi wymagają płaskich nakrętek tak jak seria w is 200, koła będą się odkręcać jeśli założymy nakrętki stożkowe.
Ja zacząłbym od tego,choć temat zapewne juz rozwiązany.
Pozdrawiam
Przepraszam, jeśli moja pierwsza myśl będzie nieco prosta,ale czy auto ma odpowiednie nakrętki mocujące koła?
Jeśli felgi wymagają płaskich nakrętek tak jak seria w is 200, koła będą się odkręcać jeśli założymy nakrętki stożkowe.
Ja zacząłbym od tego,choć temat zapewne juz rozwiązany.
Pozdrawiam