[IS200] Rozrząd
-
- Lex user
- Model Lexusa: GS 450H
Re: [IS200]Rozrząd
Fakt, jest mało miejsca, ale wystarczy wyjąć wentylatory - wiem bo robiłem. Bez przyrządów do odkręcania i ściągacza nic nie zrobisz. Zabezpiecz chłodnicę grubą tekturą przed przypadkowym uderzeniem!
-
- Lex Driver
- Model Lexusa: IS 200 Classic
Dzięki za odp! Coś do blokowania tego koła wymyślę, bo zauważyłem że są w nim dwie dziury, czyli wystarczy że wymierzę i dorobię płaskownik z wkręconymi śrubami i już będę miał klucz do blokowania. Ściągacze jakieś mam, tylko pytanie czy tam się zmieszczą... Na zagranicznych forach było opisane żeby popukać gumowym młotkiem i też zejdzie.. Ciekawe 
Poległem. Jak ktoś nie ma sprzętu i kanału to niech się lepiej nie dotyka. Znalazłem fachowca który mi ogarnął Lexa za 250zł także nawet nie warto rąk brudzić
Odradzam wymianę samemu, no chyba że ktoś ma dobre narzędzia i stanowisko
Pozdrawiam!

Poległem. Jak ktoś nie ma sprzętu i kanału to niech się lepiej nie dotyka. Znalazłem fachowca który mi ogarnął Lexa za 250zł także nawet nie warto rąk brudzić

- j0hnDEER
- Lex user
- Model Lexusa: is200
Ja wymieniałem sam , żadna filozofia nawet lepiej sie to robiło niż w hondzie i wieczna walka z zębami i napinaczami.
MOCNO rekomenduje wymianę pompy wody razem z rozrządem przy jednej robocie . Wiem że pompa jest osobno ale wymiana jej na nie ściągniętym rozrządzie bez zwinnej małej rączki jest mocno utrudniona szczególnie poprawne założenie nowej uszczelki i samej pompy. Da sie to zrobić tylko pytanie ... po co utrudniać sobie życie ?
Jak ocenić stan pompy ? na obudowie są 2 dziurki ( miedzy łożyskami) jeżeli mamy nalot w okolicach tych otworów to pompa BEZWZGLĘDNIE nadaje się do wymiany - płyn przecieka przez uszczelniacz łożyska i dokapia je a w zbiorniczku nawet nie zauważyłem że cokolwiek ubywa)
Problem w tym że ta 2ga jest od spodu i ciężko ją wypatrzeć a najczęściej nią płyn ucieka i zostawia nalot - po 200tys.nalot jest srogi a pompa nadaje sie na złom.
czerwona strzałka - dolna dziurka gdzie najczęściej pojawia sie nalot.
MOCNO rekomenduje wymianę pompy wody razem z rozrządem przy jednej robocie . Wiem że pompa jest osobno ale wymiana jej na nie ściągniętym rozrządzie bez zwinnej małej rączki jest mocno utrudniona szczególnie poprawne założenie nowej uszczelki i samej pompy. Da sie to zrobić tylko pytanie ... po co utrudniać sobie życie ?
Jak ocenić stan pompy ? na obudowie są 2 dziurki ( miedzy łożyskami) jeżeli mamy nalot w okolicach tych otworów to pompa BEZWZGLĘDNIE nadaje się do wymiany - płyn przecieka przez uszczelniacz łożyska i dokapia je a w zbiorniczku nawet nie zauważyłem że cokolwiek ubywa)
Problem w tym że ta 2ga jest od spodu i ciężko ją wypatrzeć a najczęściej nią płyn ucieka i zostawia nalot - po 200tys.nalot jest srogi a pompa nadaje sie na złom.
- Attachments
-
- images.jpg (8.16 KiB) Viewed 3011 times
Last edited by j0hnDEER on 2 Jun 2014, o 12:41, edited 1 time in total.
- kupiec1985
- Lex Driver
- Model Lexusa: IS200 SC
dobra uwaga co do pomy , jakiego sciągacza uzyłeś ?? ja nie mam żadnego a chce sobie sam wymienić i nie wiem co zakupic aby się nadałoj0hnDEER wrote:Ja wymieniałem sam , żadna filozofia nawet lepiej sie to robiło niż w hondzie i wieczna walka z zębami i napinaczami.
Problem w tym że ta 2ga jest od spodu i ciężko wypatrzeć ją a najczęściej nią płyn zostawia nalot - po 200tys.nalot jest srogi a pompa nadaje sie na złom.
- j0hnDEER
- Lex user
mówisz o rozrządzie czy o pompie ?
jak o rozrządzie to z zaprzyjaźnionego zakładu pneumat do ciężarówek
żadnej śruby sie nie boi
jak o rozrządzie to z zaprzyjaźnionego zakładu pneumat do ciężarówek

- kupiec1985
- Lex Driver
- Model Lexusa: IS200 SC
o rorządzie , czyli śróbe na wale odkręciłes pneumatem a koło pasowe czym sciągałeś ?? bo mnie własnie o to chodzi
- j0hnDEER
- Lex user
wyszło bez problemu , ciasno bo ciasno ale nie było z tym cyrków
-
- Lex Driver
- Model Lexusa: IS 200 Classic
jeżeli ktoś nie ma odpowiednich narzędzi to nie polecam tego robić samemu. Chłodnice trzeba wyjąc bo sie pare żeberek pognie a szkoda
no i koło pasowe na wale jak nie było odkrecane od nowosci to zaden normalny klucz tego nie ruszy no chyba że przez rure i jakos od dołu 

-
- Lex user
- Model Lexusa: IS 200
witam, mam pytanie odnośnie rozrządu w IS200, czy należy go wymienic tylko po 150tys czy np po uplywie 10 lat tez? Bo jeden mechanik w ASO stwierdził tak a drugi inaczej:Pi bądź tu mądry..
-
- Lex user
- Model Lexusa: Brak
[IS200]Rozrząd
Moim zdaniem powinieneś wymienic. Tego typu materiał zużywa sie nie tylko z upływem kilometrów ale i czasu. Zreszta ja u siebie wymienialem po 100 k km i chyba 6 latach - stan był masakryczny.