GS430 dziwny dźwięk po odpaleniu

Post Reply
ghostmateus
Lex Driver
Model Lexusa: GS 430

GS430 dziwny dźwięk po odpaleniu

Post by ghostmateus »

Witam. Mam do was pytanie, zaobserwowałem nie dawno że po odpaleniu silnika przez kilka sekund (później ustaje) słychać bulgotanie-przelewanie cieczy i nie wiem czym to jest spowodowane i czy jest to normalne. :scratch: Druga sprawa przy w "wkręcaniu" na obroty słychać delikatny dźwięk jakby gwizd czy to też normalne czy po prostu przesadzam z wsłuchiwaniem się w odgłosy pojazdu? :shout: . Może to tylko moje fanaberie ale wolę się zapytać bardziej doświadczonych
klexus
Lex Master
Model Lexusa: GS 300

Re: GS430 dziwny dźwięk po odpaleniu

Post by klexus »

to bulgotanie to przelewający sie płyn w nagrzewnicy, ale gwizd to nie bardzo wiem o co chodzi moze to pisk palonej gumy przy ruszaniu :biggrin2:
turkus
Lex Driver
Model Lexusa: is 300 SC

Post by turkus »

Albo po prostu intensywnie zasysa powietrze ;) skąd dobywa się ten gwizd?
ghostmateus
Lex Driver

Post by ghostmateus »

Właśnie delikatny gwizd od strony silnika słychać faktycznie może za bardzo się wsłuchuje i szukam dziury w całym. :blush: A co do bulgotania to jak Yarecki mi podpowiedział żeby dolać płynu do maxa lub nawet troszeczkę więcej, przed dolaniem przy odkręceniu korka zabulgotał płyn. A za ten płyn to mi nawet do głowy nie przyszło ze taka mała różnica w poziomie i coś takiego się może dziać. :doh:
lukas78
Lex Master
Model Lexusa: IS200-> GS 300-> GS 430

Post by lukas78 »

ghostmateus wrote: A co do bulgotania to jak Yarecki mi podpowiedział żeby dolać płynu do maxa lub nawet troszeczkę więcej, przed dolaniem przy odkręceniu korka zabulgotał płyn. A za ten płyn to mi nawet do głowy nie przyszło ze taka mała różnica w poziomie i coś takiego się może dziać. :doh:
Kolego - a jaki Ty korek odkręcałeś żeby płynu dolać,że Ci zabulgotało ? - bo jeśli ten na chłodnicy ( a przynajmniej tak to z Twojej relacji wynika) to nie tędy droga - płynu dolewasz do zbiornika wyrównawczego, a nie bezpośrednio do chłodnicy - no chyba, że tak dużo brakowało go w układzie, w co raczej wątpie - bo piszesz, że mała była różnica... :scratch:
<Czas zmarnowany nie istnieje we wspomnieniach>
ghostmateus
Lex Driver

Post by ghostmateus »

Korek odkręciłem na zbiorniczku wyrównawczym nie na chłodnicy to potrafię odróżnić :dirol: Mała różnica to dla mnie kilka setek lub nawet litr. Ważne że ustało :dance3:
lukas78
Lex Master
Model Lexusa: IS200-> GS 300-> GS 430

Post by lukas78 »

ghostmateus wrote: Mała różnica to dla mnie kilka setek lub nawet litr. Ważne że ustało :dance3:
Dobrze, że już jest ok :)
<Czas zmarnowany nie istnieje we wspomnieniach>
turkus
Lex Driver
Model Lexusa: is 300 SC

Post by turkus »

Obadaj, czy gdzieś się nie dostaje lewe powietrze. To, że zasysa powietrze jak mu depniesz to jest normalne, ale ten dźwięk to nie jest gwizd.
Post Reply

Return to “GS mk2 1997-2005”