[IS 200] Denerwujące odgłosy w zawieszeniu
- wasil
- Lex user
- Model Lexusa: IS 300
Re: [IS 200] Denerwujące odgłosy w zawieszeniu
U mnie po pojedyńczych strzałach przy skręconych kołach i małej prędkości winny był dolny sworzeń wachacza. Na szarpakach i łyżką nie dałem rady tego zdiagnozować, dopiero po rozpięciu zawiasu luz na sworzniu był bardzo wyczuwalny
- przemosc
- Lex Driver
- Model Lexusa: IS300/RX300/ES300h
Ja sworznie wymieniłem w grudniu więc szukam dalej przyczyny
- baniaq
- Lex Maniak
- Model Lexusa: IS200
To i ja się przyłączę: mam bardzo nieprzyjemne skrzypienia i piszczenia z lewego przedniego koła. Sworznie i tuleje mają max 8kkm (dolny TRW, górny Febest, tuleje febest). Skrzypi przy kręceniu kierownicą, i przy bujaniu, wybieraniu nierówności, itd. Po wyjechaniu z garażu (na sucho) jest względnie ok. Skrzypi leciutko przy skręcaniu. Potem proporcjonalnie do ilości przejechanych kilometrów wzrasta hałas
To na bank nic związanego z zaciskiem, tarczą, piastą. Sprawdzałem wczoraj (rozebrałem zacisk, jarzmo, tarczę - wszystko gra). Lokalizacja bardzo trudna do wyłapania, bo niesie po tych wszystkich elementach i nie da się tego obczaić na słuch
Na podniesionym kole wszystko jest napięte i jakiekolwiek próby bujania czymkolwiek dźwignią z klucza do kół spełzają na niczym. Słychać tylko na zewnątrz, hałas nie przenosi się do środka
Czy to amor sam w sobie może tak napieprzać, czy top mount (ale czy wtedy będzie to tak okrutnie słychać)?

To na bank nic związanego z zaciskiem, tarczą, piastą. Sprawdzałem wczoraj (rozebrałem zacisk, jarzmo, tarczę - wszystko gra). Lokalizacja bardzo trudna do wyłapania, bo niesie po tych wszystkich elementach i nie da się tego obczaić na słuch

Na podniesionym kole wszystko jest napięte i jakiekolwiek próby bujania czymkolwiek dźwignią z klucza do kół spełzają na niczym. Słychać tylko na zewnątrz, hałas nie przenosi się do środka

Czy to amor sam w sobie może tak napieprzać, czy top mount (ale czy wtedy będzie to tak okrutnie słychać)?
Sprzedam graty do IS200/300:
- kanapę tylną bez zagłówków czarna skóra + alkantara (wyprana 99zł)
- boczki drzwiowe przejściowe (czarna ramka głosników) w czarnej alkantarze (40zł)
- boczki drzwiowe przejściowe (czarna ramka głosników) w czarnej alkantarze (40zł)
- DanLexus
- Lex Driver
- Model Lexusa: SC300
Niestety to może być amortyzator. Ja też nie wierzyłem że może wydawać tak głośne metaliczne stukanie. Na początku zakładałem że musi to być sworzeń dolny, a na końcubaniaq wrote:Czy to amor sam w sobie może tak napieprzać, czy top mount (ale czy wtedy będzie to tak okrutnie słychać)?

Supras are just a hatchback SC300
- baniaq
- Lex Maniak
Pojadę w weekend na SKP i poproszę o sprawdzenie źródła tego hałasu.
Najlepsze jest to, że zamówiłem ISC, a gwinty będą w Polsce w pierwszym tyg marca (choć ostatnio mieli duże opóźnienie) - do tego czasu będę jeździł "cygańskim taborem"
Najlepsze jest to, że zamówiłem ISC, a gwinty będą w Polsce w pierwszym tyg marca (choć ostatnio mieli duże opóźnienie) - do tego czasu będę jeździł "cygańskim taborem"

-
- Lex user
Mam problem zbliżony, chociaż nieco inny. Podczas hamowania i jednoczesnego skręcania w prawo słyszę JEDNO pojedyncze stuknięcie, lekko "głuchy" dźwięk z lewego przedniego koła. Przy hamowaniu i skręcie w prawo nie ma żadnych niepokojących odgłosów. Wcześniej podobne odgłosy występowaly z prawej strony przy zatrzymywaniu się lub hamowaniu przy małej prędkości, poniżej 30km/h , po wymianie tarcz i klocków odgłosy zniknęły. Dodam, że jeżeli hamuję w linii prostej, i skręcam bez wciśniętego hamulca, to żadnego stuknięcia nie słyszę. Mechanik wczoraj sprawdzał mi zawieszenie, i nie znalazł żadnego luzu, jedynie porwana osłona lewego amortyzatora. Może ktoś wie co to może być, dzisiaj stuknięcie było tak silne, że czuć je było w podłodze auta.
Prowadnice zacisków? Amortyzator?
Prowadnice zacisków? Amortyzator?
- przemosc
- Lex Driver
Do melonidas: mam dokładnie te same objawy w identycznych warunkach (w końcu ktoś ma to samo co ja :p). jutro zamawiam nowe amory - http://www.motocentrum.pl/amortyzator,l ... -341359,pr
Dodatkowo kolejny raz dla pewności rozbiore i przesmaruje prowadnice (blaszki) zacisków.....
Dodatkowo kolejny raz dla pewności rozbiore i przesmaruje prowadnice (blaszki) zacisków.....
- baniaq
- Lex Maniak
Całkiem prawdopodobna jest różnica w amortyzatorach, bo 300 jest cięższa...
Sprawdźcie na toyodiy, czy dla tych samych roczników się różnią i będzie pewność.
Sprawdźcie na toyodiy, czy dla tych samych roczników się różnią i będzie pewność.
-
- Lex user
Do przemosc : daj znać, czy wymiana amortyzatorów pomogła? Czy czyszczenie prowadnic pomaga??
- przemosc
- Lex Driver
Temat nie ruszony z powodu braku czasu...operacja przeniesiona na luty