[IS 200] Denerwujące odgłosy w zawieszeniu

wasil
Lex user
Model Lexusa: IS 300

Re: [IS 200] Denerwujące odgłosy w zawieszeniu

Post by wasil »

U mnie po pojedyńczych strzałach przy skręconych kołach i małej prędkości winny był dolny sworzeń wachacza. Na szarpakach i łyżką nie dałem rady tego zdiagnozować, dopiero po rozpięciu zawiasu luz na sworzniu był bardzo wyczuwalny
Image
przemosc
Lex Driver
Model Lexusa: IS300/RX300/ES300h

Post by przemosc »

Ja sworznie wymieniłem w grudniu więc szukam dalej przyczyny
baniaq
Lex Maniak
Model Lexusa: IS200

Post by baniaq »

To i ja się przyłączę: mam bardzo nieprzyjemne skrzypienia i piszczenia z lewego przedniego koła. Sworznie i tuleje mają max 8kkm (dolny TRW, górny Febest, tuleje febest). Skrzypi przy kręceniu kierownicą, i przy bujaniu, wybieraniu nierówności, itd. Po wyjechaniu z garażu (na sucho) jest względnie ok. Skrzypi leciutko przy skręcaniu. Potem proporcjonalnie do ilości przejechanych kilometrów wzrasta hałas :ireful3:
To na bank nic związanego z zaciskiem, tarczą, piastą. Sprawdzałem wczoraj (rozebrałem zacisk, jarzmo, tarczę - wszystko gra). Lokalizacja bardzo trudna do wyłapania, bo niesie po tych wszystkich elementach i nie da się tego obczaić na słuch :down:
Na podniesionym kole wszystko jest napięte i jakiekolwiek próby bujania czymkolwiek dźwignią z klucza do kół spełzają na niczym. Słychać tylko na zewnątrz, hałas nie przenosi się do środka :)

Czy to amor sam w sobie może tak napieprzać, czy top mount (ale czy wtedy będzie to tak okrutnie słychać)?
Sprzedam graty do IS200/300:
- kanapę tylną bez zagłówków czarna skóra + alkantara (wyprana 99zł)
- boczki drzwiowe przejściowe (czarna ramka głosników) w czarnej alkantarze (40zł)
DanLexus
Lex Driver
Model Lexusa: SC300

Post by DanLexus »

baniaq wrote:Czy to amor sam w sobie może tak napieprzać, czy top mount (ale czy wtedy będzie to tak okrutnie słychać)?
Niestety to może być amortyzator. Ja też nie wierzyłem że może wydawać tak głośne metaliczne stukanie. Na początku zakładałem że musi to być sworzeń dolny, a na końcu :szok:
Supras are just a hatchback SC300
baniaq
Lex Maniak

Post by baniaq »

Pojadę w weekend na SKP i poproszę o sprawdzenie źródła tego hałasu.

Najlepsze jest to, że zamówiłem ISC, a gwinty będą w Polsce w pierwszym tyg marca (choć ostatnio mieli duże opóźnienie) - do tego czasu będę jeździł "cygańskim taborem" :doh:
- boczki drzwiowe przejściowe (czarna ramka głosników) w czarnej alkantarze (40zł)
melonidas
Lex user

Post by melonidas »

Mam problem zbliżony, chociaż nieco inny. Podczas hamowania i jednoczesnego skręcania w prawo słyszę JEDNO pojedyncze stuknięcie, lekko "głuchy" dźwięk z lewego przedniego koła. Przy hamowaniu i skręcie w prawo nie ma żadnych niepokojących odgłosów. Wcześniej podobne odgłosy występowaly z prawej strony przy zatrzymywaniu się lub hamowaniu przy małej prędkości, poniżej 30km/h , po wymianie tarcz i klocków odgłosy zniknęły. Dodam, że jeżeli hamuję w linii prostej, i skręcam bez wciśniętego hamulca, to żadnego stuknięcia nie słyszę. Mechanik wczoraj sprawdzał mi zawieszenie, i nie znalazł żadnego luzu, jedynie porwana osłona lewego amortyzatora. Może ktoś wie co to może być, dzisiaj stuknięcie było tak silne, że czuć je było w podłodze auta.
Prowadnice zacisków? Amortyzator?
przemosc
Lex Driver

Post by przemosc »

Do melonidas: mam dokładnie te same objawy w identycznych warunkach (w końcu ktoś ma to samo co ja :p). jutro zamawiam nowe amory - http://www.motocentrum.pl/amortyzator,l ... -341359,pr

Dodatkowo kolejny raz dla pewności rozbiore i przesmaruje prowadnice (blaszki) zacisków.....
baniaq
Lex Maniak

Post by baniaq »

Całkiem prawdopodobna jest różnica w amortyzatorach, bo 300 jest cięższa...
Sprawdźcie na toyodiy, czy dla tych samych roczników się różnią i będzie pewność.
melonidas
Lex user

Post by melonidas »

Do przemosc : daj znać, czy wymiana amortyzatorów pomogła? Czy czyszczenie prowadnic pomaga??
przemosc
Lex Driver

Post by przemosc »

Temat nie ruszony z powodu braku czasu...operacja przeniesiona na luty :)
Post Reply

Return to “IS mk1 1998-2005”