Miałem trochę inne zamiary próbując wyjaśniać sytuację i pewnie stąd odmienne zdania.Miałem na myśli próbę zrobienia analizy spalin sondą szerokopasmową podczas jazdy z obciążonym silnikiem.To kiedy ECU czyta lub pomija sondy nie gra tutaj roli,chodzi tylko o stwierdzenie czy mieszanka jest w jakimś zakresie obrotów i obciązenia niezgodna z tym co zwyczajowo można uznać za poprawne.Jeżeli nadal nie będzie odbiegać od normy to jest problem,bo ciężko stwierdzić co w takim razie dolega.Jednak błędne dane z przepływki lub czujników temperatury powinny dać jakieś zauważalne zmiany,co niekonieczne zaraz objawia się komunikatem błędu.Jeśli coś źle rozumuję to mnie popraw.owczar wrote:carinus przeczytaj może temat od początku post po poście.
Analiza spalin nie służy sprawdzaniu AFR tylko weryfkiacji pracy sondy i ogólnej kondycji silnika. To jak badanie krwi w przypadku człowieka. Daje pogląd na ogólny stan silnika i układu zapłonowego czy katalizatora. Temat AFR pojawił się później, bo analiza spalin niczego nie wykazała. Analiza spalin to nie tylko AFR...
Pod obciążeniem ECU nie czyta sond lambda więc po co sprawdzać AFR jeśli chcesz wiedzieć, czy sondy pracują prawidłowo i czy ECU ustala prawidłową mieszankę na ich podstawie? Tak się składa, że sonda napięciowa działa zero jedynkowo i jej pracę można skontrolować tylko przy bardzo małych obciążeniach.
IS300 wysokie spalanie
- carinus
- Lex Master
- Model Lexusa: RX400h,IS220d
Re: IS300 wysokie spalanie
-
- Lex user
- Model Lexusa: LS 430 / gs 430 mk3
Wyjdzie w praniuPBMiura wrote:Ciekawe jakie wyjdzie spalanie na mojej przepływce

Najpierw przeprowadzę owy test, później pewnie AFR i zobaczymy

- carinus
- Lex Master
- Model Lexusa: RX400h,IS220d
Testuj i patrz co wychodzi.U siebie też zauważyłem zbyt bogatą mieszankę zaraz po odpaleniu zimnego silnika,aż dławi mi silnik i czuć niedopaloną benzynę.Jak to w życiu bywa zawsze brakuje czasu na sprawdzenie,może gdyby silnik zastrajkował to wtedy była by okazja do działania,a tak zlewam temat.
- klexus
- Lex Master
- Model Lexusa: GS 300
2jz nie jest ekonomiczną jednostka, trasa 130 i 10/100 idzie zrobić, ale jak widzi miasto korki do na LPG 17 to dobry wynik, a tym co w miescie pali 13 lpg to super tylko zbyt uboga mieszanka zrobi kiedyś akuku.
11-13 to pali PB wiec spij spokojnie tak ma być no chyba ze będzie palił powyżej 20 to można coś pokombinować
11-13 to pali PB wiec spij spokojnie tak ma być no chyba ze będzie palił powyżej 20 to można coś pokombinować
-
- Lex user
Po podmianie przepływki spalanie spadło o 2l na 100km i oscylowało w okolicach 15l. Trzeba brać pod uwagę również to że przejechałem z 60km na klimie i to że temperatury na zewnątrz były sporo wyższe względem wcześniejszych testów. Styl jazdy mniej więcej ten sam, może minimalnie bardziej zwracałem uwagę na płynność podczas jazdy ( brak częstych postojów). Pytanie tylko czy ten pomiar jest miarodajny ? wysokie temp zewnętrzne jakby nie patrzeć podtrzymują temp silnika, ale chodziła też klima....
- michalllw
- Lex Master
- Model Lexusa: IS-F
Musisz przejechać z 200-300 kilometrów by coś powiedzieć i oczywiście zatankować i dotankować się na tej samej stacji ponieważ dystrybutory róznie odbijają, ja i tak obstawiam że to sondy ale zaznaczam że nie jestem mechanikiem. Pojeździj jeszcze na tej przepływce jakiś czas i kolega na ,,walniętej'' przepływce niech też zrobi taki test i będzie wszystko jasne czy to przepływka czy sondy ale tak jak pisałem musisz zrobić trchę kilometrów by coś powiedzieć.jezyk_05 wrote:Po podmianie przepływki spalanie spadło o 2l na 100km i oscylowało w okolicach 15l. Trzeba brać pod uwagę również to że przejechałem z 60km na klimie i to że temperatury na zewnątrz były sporo wyższe względem wcześniejszych testów. Styl jazdy mniej więcej ten sam, może minimalnie bardziej zwracałem uwagę na płynność podczas jazdy ( brak częstych postojów). Pytanie tylko czy ten pomiar jest miarodajny ? wysokie temp zewnętrzne jakby nie patrzeć podtrzymują temp silnika, ale chodziła też klima....
-
- Moderator
- Model Lexusa: Lexus
michalllw analiza spalania wykazała, że sondy działają prawidłowo.
-
- Lex user
Chyba nie ma co cudować, trasa 1000km do Poczdamu i z powrotem do Łodzi cały czas autostrada, licznikowa predkość 130-140 km/h + co jakis czas 180 przy wyprzedzaniu, tempomat - spalanie 11,5 - 12l. Dodam że wpadły letnie kapcie z oponami 215 ( zimówki 225) i w sumie tyle. Chyba trzeba delikatniej jeździć w mieście 

- Pawełn
- Lex Driver
- Model Lexusa: IS300
Tylko po co..jezyk_05 wrote:Chyba trzeba delikatniej jeździć w mieście

Jaki masz dyfer, b04? wygląda na to że mój na dłuższym b03 nie pali mniej:)
-
- Lex user
A nie wiem, gdzie to można sprawdzić ?