[Is 220D] czyszczenie zaworu EGR
-
- Nowy lex user
- Model Lexusa: is220d
[Is 220D] czyszczenie zaworu EGR
Witam. Czy ktos z uzytkowników lexusa is z silnikiem 2,2d czyscił zawór EGR. Po jakim przebiegu należy zawór czyścić ? 

-
- Lex user
- Model Lexusa: is 220d
Re: [Is 220D] czyszczenie zaworu EGR
Cześć, masz jakieś info? Wyczyściłeś u siebie?
- KRYSPIN BACK
- Lex user
- Model Lexusa: IS300SC / RX330
-
- Lex user
- Model Lexusa: is220
Dzisiaj właśnie czyściłem EGR 1.5h roboty klucz 12 nasadowy, śrubokręt i spray do czyszczenia przepustnicy i innych takich ustrojstw.
Tak jak się spodziewałem syf niesamowity podobny do tego na filmiku poniżej.
Potrzebny jeszcze jest odkurzacz do wyciągnięcia wydrapanego syfu z otworu przy kolektorze wylotowym, ale i tak coś tam zostało bo jak odpaliłem po złożeniu to popyrkał, pokaszlał ,poskakał i zgasł! Ale kolejna próba i klekot pomimo że ledwo ledwo się obudził, przegazówka chmura dymu za autem i po chwili gitara! Chodzi normalnie jeździ -wydaje mi się że nieco żwawiej,ale może to być kwestia moich oczekiwań. W najgorszym przypadku wszystko zostało jak było, ale zostałem bohaterem w swoim garażu i koszt 12PLN na spraya nie zrujnował budżetu.
https://www.youtube.com/watch?v=5OB7dZNtWu0
No i jeszcze przed wszystkim odłączyłem akumulator tak dla spokoju żeby błędu jakiegoś nie wywalił.
Tak jak się spodziewałem syf niesamowity podobny do tego na filmiku poniżej.
Potrzebny jeszcze jest odkurzacz do wyciągnięcia wydrapanego syfu z otworu przy kolektorze wylotowym, ale i tak coś tam zostało bo jak odpaliłem po złożeniu to popyrkał, pokaszlał ,poskakał i zgasł! Ale kolejna próba i klekot pomimo że ledwo ledwo się obudził, przegazówka chmura dymu za autem i po chwili gitara! Chodzi normalnie jeździ -wydaje mi się że nieco żwawiej,ale może to być kwestia moich oczekiwań. W najgorszym przypadku wszystko zostało jak było, ale zostałem bohaterem w swoim garażu i koszt 12PLN na spraya nie zrujnował budżetu.
https://www.youtube.com/watch?v=5OB7dZNtWu0
No i jeszcze przed wszystkim odłączyłem akumulator tak dla spokoju żeby błędu jakiegoś nie wywalił.
-
- Lex user
- Model Lexusa: is220
1000 km przejechane na wyczyszczonym egr i zauważalny spadek spalania przed czyszczeniem standardem było średnie spalanie na poziomie 10-11l/100km a teraz 8,5-9,5l/100km więc warto tym bardziej że można to zrobić bez specjalnych narzędzi za darmo i w 1,5 h.
- pdrobny
- Lex user
- Model Lexusa: IS220d
Podpowiem, przy czyszczeniu EGR warto użyć odkurzacza np. z pończochą na rurze aby wszystkie wyskrobane syfy z obudowy EGR nie wpadły do silnika przez kolektor.
-
- Nowy lex user
- Model Lexusa: IS 300H F-sport
Witam.Czyściłem zawór egr złożyłem odpali z pewnymi problemami ale po chwili wszystko git,przejechałem 25km i znów zapalił mi sie błąd p400.Nie wiem co teraz,czy po prostu padł zawór.Ktoś coś może mi podpowiedzieć?